Bankieren met de iPhone (2)

Leestijd: 4 minuten

Al eerder schreef ik een artikel over bankieren met de iPhone. Nu overtreft bij films de sequel zelden de eerste film, toch hoop ik jullie weer te wijzen op een aantal interessante apps. En zoals het bij een goede film hoort heb ik ook een cliffhanger: verderop in dit artikel een primeur.

Eigenlijk zijn er nog helemaal niet zoveel apps uitgebracht door financiële instellingen. Er zijn inmiddels al meer dan 100.000 applicaties voor de iPhone, maar in de VS zijn er nog geen 20 apps afkomstig van financiële instellingen. Zijn er geen zinvolle financiële apps te verzinnen? Ontbreekt het financiële ele instellingen aan creativiteit?

Misschien is gebrek aan creativiteit niet eens de belangrijkste reden. Financiële instellingen zijn over het algemeen risicomijdend en investeren bij voorkeur in projecten die leiden tot een kostenbesparing of bijdragen aan meer omzet en winst. Een business case voor een bancaire iPhone app is vanuit dat oogpunt al snel flinterdun. Hoe vaak ik iedereen in mijn omgeving ook vertel hoe fantastisch de iPhone is, het aantal gebruikers in Nederland is vooralsnog beperkt.

Het overgrote deel van Nederland beschikt nog niet over een smartphone, alhoewel het aandeel van dit segment in de totale mobiele markt hard groeit.

In de wereldwijde markt voor smartphones is het besturingssysteem Symbian volgens Gartner met een aandeel van 44,6% nog steeds de winnaar. Apple ziet haar aandeel met iPhone OS fors groeien naar 17,1% en komt dicht in de buurt van de Blackberry (20,8%). Google’s Android komt nog niet verder dan 3,5% maar groeit ten koste van Windows Mobile, omdat veel fabrikanten Windows Mobile de rug toe keren. Met andere woorden investeren in een iPhone app is vooralsnog investeren in een relatief kleine doelgroep. Als de totale doelgroep voor een Nederlandse bank voor een iPhone app niet veel groter is dan enkele tienduizenden klanten met een iPhone, dan is dat een reden om jezelf nog eens achter de oren te krabben.

Waarom worden er dan wel bancaire apps voor de iPhone ontwikkeld en nauwelijks voor het grotere Symbian, waarachter Nokia de drijvende kracht is? Dat heeft met verleiding te maken. Apple in het algemeen en de iPhone in het bijzonder heeft een bijzonder grote brandappeal. De iPhone is hot, hip en geeft je het imago van een early adopter. Als een bank een iPhone app introduceert kun je meeliften op het imago van Apple.

Een belangrijke vraag is: wil de iPhone-gebruiker zijn smartphone wel gebruiken voor het managen van zijn financiën? Uit onderzoek van het Amerikaanse Compete blijkt dat 67% van alle smartphone gebruikers zijn mobiel niet gebruikt voor het managen van zijn financiën. Onder de iPhone-gebruikers ligt dit percentage veel lager (36%). Uit het onderzoek blijkt dat de iPhone-gebruiker veel actiever is dan de andere smartphone-gebruikers, als het gaat om het mobiel managen van zijn financiën.

Na wat beschouwingen is het nu tijd voor mijn lijstje met iPhone apps voorgebracht door financiële instellingen. Behandelde ik in mijn vorige artikel vooral Nederlande iPhone apps, nu heb ik ook naar buitenlandse financiële instellingen gekeken en gezocht. Wellicht heb ik niet alles in beeld, dus aanvullingen zijn welkom.

 • Primeur: ik begin met een update van mijn vorige artikel. De app SaldoCheck maakt het sinds vandaag ook mogelijk om je saldo bij de ABN AMRO of de Rabo op te vragen. Je hebt daar respectievelijk wel de e.dentifier of de random reader voor nodig. Dus even in de winkel je saldo checken alvorens je de uitgave doet is niet te doen.
 • Paypal heeft een app die toegang geeft tot je Paypal account. Je kunt je saldo checken en geld sturen naar vrienden en familie. De app ondersteunt 16 valuta en is beveiligd met PIN of wachtwoord.
 • JPMorgan & Chase heeft een app waarmee je je saldo kunt checken, mutaties kunt bekijken, overboekingen kunt doen en waarmee je (creditcard)rekeningen kunt betalen. Uiteraard kun je met de app ook het dichtsbijzijnde kantoor en/of geldautomaat vinden.
 • PNC Bank heeft een app die nagenoeg dezelfde functies biedt als de app van Chase. PNC biedt ook het onderscheidende Virtual Wallet, een personal finance tool voor op je iPhone. De demo is de moeite waard om te bekijken.
 • Het Duitse Outbank biedt met haar app toegang tot je rekeninggegevens (saldo en mutaties) van meer dan 3.000 (!) banken en spaarbanken. Je verkrijgt toegang tot je rekeningen door gebruik te maken van de zogenoemde FinTS-Plus bzw. HBCI-PinTan-beveiligingsmethode.
 • Verder zijn er apps van de Amerillo National Bank, Wells Fargo, OCBC Bank, et cetera.

Sinds mijn vorige artikel is het aantal iPhone apps van financiële instellingen met ruim 100% gestegen. Naarmate het aantal gebruikers van de iPhone toeneemt zullen er nog meer apps verschijnen. Het zou mooi zijn als financiële instellingen bij de ontwikkeling van een app verder gaan dan het aanbieden van saldi, mutaties en overboekingen. Vooral op het vlak van personal finance liggen veel mogelijkheden. Het echte onderscheid ligt uiteindelijk in geboden diensten en niet in het hebben van een iPhone app an sich.

Share

0 antwoorden
 1. adirenelubbers@planet.nl'
  Irene zegt:

  Bij SNS Bank kun je internet bankieren op je mobiel/smartphone via de digipas, moet je alleen wel die digipas bij de hand hebben. Handig voor als je op reis bent.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.