Financier je onderneming met crowdfunding

Leestijd: 3 minuten

Een aantal maanden geleden schreef ik het artikel ‘Onderneming in een spagaat‘, waarin ik constateerde dat door hervormingen in de financiële sector, banken wellicht minder makkelijk financieringen kunnen verstrekken aan ondernemingen. Ondernemingen zullen vaker dan voorheen op zoek moeten gaan naar alternatieve financieringsvormen.

In dat artikel sprak ik onder andere over informal investment en werkkapitaaloptimalisering als alternatieve financieringsvormen. T.a.v. werkkapitaaloptimalisering heeft ABN AMRO onlangs de Werkkapitaalscan geïntroduceerd, die een onderneming kan helpen bij het vinden van financiële ruimte binnen de onderneming. Daar gaat dit artikel niet over. Wel wil ik het in dit artikel specifiek hebben over financieren van innovatieve en/of startende ondernemingen.

Er zijn tal van subsidieregelingen en andersoortige regelingen of financieringsmogelijkheden vanuit de overheid en/of banken (innovatiekrediet en Innovatiebox),  regionale ontwikkelings- en investeringsmaatschappijen (zoals BOM en LIOF) en participatiemaatschappijen. Toch is er nog behoefte aan kapitaal voor de financiering goede ideeën. Het toverwoord voor de toekomst is wellicht crowd funding. ABN AMRO start binnenkort een crowdfunding-platform voor ondernemers.

In de industrie zien we dat steeds meer laagwaardige productie naar het buitenland verhuist. Harry Hendriks, CEO van van Philips Electronics Benelux zei hier in 2004 al het volgende over:

We moeten veranderen. Productiewerk met weinig toegevoegde waarde is moeilijk te handhaven in ons land. In plaats daarvan moeten we ons richten op fabricage met veel toegevoegde waarde. Dat begint met hoogwaardige research en productontwikkeling.

Er moet dus meer geïnvesteerd worden in innovatie en de kennisindustrie. Maar hoe financier je innovatie. Vaak heb je het over vernieuwend ideeën, concepten of technologieën. Banken zullen het benodigde seedcapital of durfkapitaal hiervoor doorgaans niet financieren. Innovatieve ondernemingen hebben vaak een hoog risicoprofiel en banken zijn over het algemeen risico-avers. Banken stellen zichzelf bij ondernemingsplannen twee belangrijke vragen: kan de onderneming het terugbetalen (hoe zeker is de cashflow) en zo niet, zijn er voldoende zekerheden?

Voor de Valley of Death in de Startup Financing Cycle is crowdfunding misschien wel de goede financieringsvorm. De term crowdfunding werd in 2006 voor het eerst omschreven. Het laat zich omschrijven als een democratische vorm van financieren, waarbij een idee en de daarvoor gezochte financiering doorgaans via het internet kenbaar wordt gemaakt en uiteindelijk wordt opgebracht door een grote groep mensen.

Het eerste goede voorbeeld van crowdfunding is misschien wel Kiva, de organisatie die sinds 2005 ondernemers in ontwikkelingslanden aan leningen, of ook wel microfinancieringen helpt. Ruim 435.000 gebruikers hebben gezamenlijk ruim USD 125 mio uitstaan bij ondernemers in ontwikkelingslanden. Een ander goed voorbeeld is het onlangs gefailleerde en doorgestarte Sellaband. Ruim 60.000 believers hebben ruim USD 3 mio verstrekt aan bands die zonder tussenkomst van een platenmaatschappij een een CD willen opnemen en uitbrengen. Net als Sellaband is TenPages een Nederlands initiatief, waarbij een schrijver op basis van een manuscript van 10 pagina’s investeerders moet overtuigen geld te investeren in het uitgeven van het gehele boek. Sinds begin februari staan er al ruim 260 manuscripten op Tenpages en zijn er al 3 boeken gefinancierd. Er zijn nog veel meer crowdfunding-initiatieven. Of het nu om de financiering van een verkiezingscampagne gaat (Barack Obama), onderzoeksjournalistiek (Spot.Us) of een verscheidenheid aan projecten (Kickstarter).

Maar hoe zit het nu met de financiering van ondernemers? Op dat vlak lijken er minder initiatieven te zijn. Het betreft overwegend peer-2-company lending-initiatieven, zoals het Duitse Smava, Spaanse Partizipa en Britse Bigcarrots, waarbij doorgaans de concurrentie wordt aangegaan met reguliere bancaire financiering. Ik begon het artikel echter met de constatering dat innovatieve ondernemers doorgaans niet in aanmerking komen voor bancaire financiering. Zijn er voor deze ondernemers al crowdfunding-initiatieven?

Nauwelijks. Een nobel initiatief is Crowd About Now, een crowdfunding-initiatief van twee jonge ondernemers, die zelf ook nog wat funding nodig hebben alvorens ze hun platform kunnen verwezenlijken.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=34XLtCQtFXE&]

Binnenkort komt dus ook ABN AMRO met een crowdfunding-platform. In het Dialogues House is de Incubator van ABN AMRO druk bezig met de laatste loodjes. Meer hierover binnenkort op Finno.

Share

0 antwoorden
 1. bestuur@beleggerscooperatie.nl'
  Frans de Hoog zegt:

  Een voorbeeld van crowdfunding:

  De Beleggers Cooperatie haalt haar kapitaal voor groei op door haar leden, tevens clienten, de mogelijkheid te bieden te investeren door het kopen van Co Ledencertificaten. Investeerders krijgen naast stemrecht, recht op dividend en aantrekkelijke privileges. Investeren kan al vanaf € 500
  http://www.beleggerscooperatie.nl

  Binnenkort komt de Beleggers Cooperatie ook met next-generation vermogensbeheer.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.