StockTwits is als een Facebook of Twitter voor beleggers

Leestijd: 3 minuten

Locaties waar (actueel) bedrijfsnieuws wordt uitgewisseld zijn altijd interessant voor beleggers. Social media is wat dat betreft geen uitzondering. Eind oktober werd bekend dat Johan Bollen, Belgische professor computerwetenschappen aan de universiteit van Indiana in de VS, een methode ontdekt had om de Amerikaanse beurskoers te voorspellen.

Samen met studenten wist hij een computerprogramma te schrijven waarmee op basis van de in 2008 in social media geuite gemoedstoestanden (achteraf) de beurskoers kon worden “voorspeld”. Bollen stelt nu, met een zekerheid van 86,7 procent, te kunnen voorspellen of de koers van de Dow Jones stijgt of daalt.  Smullen natuurlijk voor de Amerikaanse media, die het in oktober dan ook volop onder de aandacht bracht.

Toch kun je hier je kanttekeningen bij plaatsen…

StockTwits finno

Al was het alleen al omdat de man nog gewoon in loondienst is van de universiteit, nog naar verluidt in dezelfde auto als een jaar geleden rijdt en nog geen multimiljonair is, zo stelt Hyped. De tijd zal het leren wat betreft deze specifieke case.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=r5dxYc3pD5Y&fs=1&hl=en_GB&hd=1]

Social Media is een waterval van internationale informatie over (bedrijfs)nieuws gemixt met fikse hoeveelheid meningen over deze ontwikkelingen. Voor een belegger, zoals ik al zei, een aardige bron van informatie, ook als er misschien niet een directe link kan worden gelegd naar de ontwikkeling van specifieke koersen in de toekomst en de kwaliteit van de berichtgeving sterk varieert.

Facebook for finance.
StockTwits
zag kansen en speelde hier handig op in. Ze creëerde (in eerste instantie volledig) op basis van Twitter een open community en informatieservice specifiek voor beleggers. Een ‘Facebook for finance’, zo stelt CEO Howard Lindzon in dit artikel bij GigaOM “StockTwits attempt to create a social network that mimics the gossip and banter that exists on most trading floors and brokerage trading desks.”

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ay1cjkkDMM0]

StockTwits was in eerste instantie volledig gebouwd op Twitter, maar door de (bekende) uptime issues van Twitter werd besloten zelf een eigen fysiek platform op te richten. Hoewel het platform technisch gezien op zichzelf staat, kan er wel informatie worden uitgewisseld met Twitter. Via StockTwits kunnen gebruikers contact leggen en informatie delen met andere traders en investeerders binnen de StockTwits-community en kan er worden bekeken wat er zoal over een specifiek aandeel wordt gezegd. Met een druk op de knop krijg je de berichten binnen de community te zien over bijvoorbeeld Apple Inc, min of meer vergelijkbaar met de wijze waarop binnen Twitter wordt gewerkt met de hashtags.

Toegevoegde waarde.
Beleggingscommunities zijn niet nieuw. Pascal verwees gisteren op twitter bijvoorbeeld al naar Wealthfront. Wat mij vooral aansprak in StockTwits was het doortrekken van de populaire opzet van Twitter en te focussen op beleggingen. Verstandige zet om ook technisch niet meer afhankelijk te zijn van twitter qua uptime. Ik ben wel benieuwd of de businesscase uit kan op de langere termijn. Inkomsten die ik nu zie zijn advertenties, samenwerking met Zecco Zep Trade voor direct handelen vanuit StockTwits en betaalde toegang tot premium blogs. Vraag is of dat voldoende oplevert op de lange termijn, Stocktwits in staat is de gebruiker te vrijwaren van een overload aan irrelevante informatie in en last but not least of gebruikers in dat alles voldoende toegevoegde waarden blijven zien.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.