Bitcoins, het nieuwe virtuele geld

Leestijd: 2 minuten

Laten we het vandaag eens niet over ontwikkelingen bij banken hebben. Laten we het er eens over hebben of het ook zónder bank kan. Op internet gonst het de afgelopen drie maanden over een nieuwe munt: de bitcoin (BTC). Heeft u al bitcoins in uw digitale portemonnee? Voor het geval u het nog niet kent: bitcoins is virtueel geld dat van computer naar computer heen en weer schuift. Een peer-to-peer currency.

De voordelen van bitcoin

Bitcoin heeft een aantal aspecten die je voordelen zou kunnen noemen:

  • het is niet afhankelijk van het vertrouwen in een land of bank en daarmee ook niet gekoppeld aan de inflatie van een land
  • Het is anoniem en niet traceerbaar
  • Er is geen centrale uitgever en er kan geen beslag gelegd worden
  • Er wordt geen belasting op geheven
  • De transactiekosten zijn buitengewoon laag

Een korte uitleg over bitcoins ziet u in onderstaande video:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Um63OQz3bjo]

En voor de liefhebbers is het plan ook uitgebreid te lezen in deze pdf.

Boodschappen doen met bitcoins

Ik vind het een interessante ontwikkeling. En spannend. Want een dergelijk systeem kan een heleboel overhoop gooien. Uiteindelijk zijn bitcoins vergelijkbaar met geld: als er maar voldoende vertrouwen is om het als ruilmiddel te accepteren staat er niets in de weg om het in plaats van of naast euro’s en dollars te gaan gebruiken. De bestedingsmogelijkheden zijn op dit moment nog erg beperkt en sluiten niet aan bij mijn primaire levensbehoeften: drugs, software en poker maar daar komt vast verandering in als Albert het ook gaat accepteren.

Kan u een geheim bewaren?

Het systeem kent ongetwijfeld ook nadelen die ik vast niet allemaal kan overzien. Computers kunnen worden gehackt en de dollar kan minder waard worden. Maar dat nadeel hebben de huidige munten en cards ook. Het grootste gevaar dat ik zie is het volgende: voor het maken van bitcoins heb je computerkracht nodig. Financiële instellingen beschikken samen over veel computerkracht. Voor je het weet geven de banken de bitcoins uit. En dat was nu net niet de bedoeling. Zullen we afspreken dat we dit voor de banken geheim houden?

Noot: bovenstaand artikel werd geschreven door René Paardekoper, Bedrijfskundige en interim-manager bij Paardekooper Business Consultancy B.V.

0 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.