Menzis: verbinding met je klant

Leestijd: 3 minuten

Op 6 oktober jongstleden introduceerde Menzis in samenwerking met AEGON een nieuw spaarproduct, Zorgsparen. Zorgsparen biedt mensen meer regie om later zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen wonen, aldus Menzis. De klant krijgt persoonlijk advies op maat hoe zijn spaargeld het beste kan worden besteed aan zorg op het moment dat hiervoor de behoefte is. Menzis zal collectieve afspraken maken voor haar zorgspaarders om zodoende gunstige kortingen te kunnen bedingen.

Mijn eerste reactie is wat lauwtjes. Ik weet dat er namelijk soortgelijke partijen in de markt op zoek zijn om een gelabeld spaarproduct aan hun klanten aan te bieden om de klantloyaliteit en binding te vergroten.

Gelabeld spaarproduct

Het idee achter een gelabeld spaarproduct: drempel om te switchen wordt groter naarmate een klant meerdere producten afneemt. Het feit dat het om een vrij opneembaar product zal gaan doet mij dan ook licht vrezen. Ik ben benieuwd hoe Menzis bijvoorbeeld het probleem oplost als ik 1 dag voor mijn zorgbehoefte een groot bedrag stort op mijn rekening Zorgsparen. Krijg ik dan net zoveel korting? Onze oosterburen hebben hier misschien wel een oplossing voor. Zij kennen namelijk het populaire bausparen waarmee Minister de Jager ook wel eens schermt. Op jonge leeftijd wordt begonnen met sparen ruim voor de aankoop van de eerste woning. Voor zorg zou je dit op een soortgelijke manier kunnen invullen.

Online platform

Wat mij het meest triggerde waren de woorden die bij het persmoment werden gesproken: “Het spaarproduct wordt de komende maanden met klanten verfijnd in een speciale community.” Ik ben zelf geen klant van Menzis maar ben me toch direct maar eens gaan aanmelden voor de community – www.teamtopzorg.nl

De community kent een overzichtelijke navigatie en is opgedeeld in 4 thema’s:

  1. Ervaringen
  2. Brainstorm
  3. Nieuws
  4. Resultaten

Bovenstaande thema’s spreken denk ik voor zich. Kort een paar feiten op een rij betreft de community:

  • 7.233  leden
  • 2.177 ideeën
  • 496 ervaringen
  • 24 resultaten

Reken eens uit hoeveel onderzoeken je als organisatie zou hebben moeten opstarten met dure onderzoekbureaus om tot een dergelijk resultaat te komen. Laat staan dat je budget krijgt om binnen je eigen organisatie bijvoorbeeld kort te kunnen peilen hoe jouw doelgroep over een bepaald onderwerp denkt. Los van de behaalde resultaten is een dergelijk medium voor marketeers goud waard om in contact te zijn met je doelgroep.

Deel je ervaring

Het zorgsparen was ik eigenlijk al vergeten toen ik op de site belandde bij het thema ‘Ervaringen’. Menzis vraagt: “Welke ervaringen heeft u met de zorg? Deel het met Menzis en andere deelnemers! Positief of negatief: alle ervaringen zijn welkom.” Ik verzeilde vervolgens in een dialoog tussen een medewerker van Menzis en een klant die haar ervaring deelde. Een citaat uit een bericht van een medewerker van Menzis:

Ontzettend bedankt voor het delen van uw ervaring en wat is deze heftig. Ik schrok ervan toen ik het las. Het kan toch niet waar zijn, dat aan de symptomen voorbij wordt gegaan? En dat er een levensbedreigende situatie ontstaat? 

U schrijft dat u voor 80 tot 100% bent afgekeurd. Dit moet een behoorlijke impact op uw leven hebben. Mag ik weten hoe het nu eigenlijk met u gaat? 

Met vriendelijke groet Menzis

In een eerder verschenen artikel op [finno] is al eens uiteengezet hoe je als organisatie een echte verbinding met je klant krijgt. Menzis hoeft dit artikel niet te lezen want ik denk dat zij hierin zeer goed is geslaagd. Er vindt open en oprechte interactie plaats, mooier kan niet. Het blijft wel zonde dat dergelijke ervaringen enkel op een platform zijn te lezen waarvoor een account vereist is. Veelgenoemd op [finno] is de Britse internetbank First Direct. Het blijft smullen als ik de initiatieven van deze club zie. Neem het First Direct Lab, hetzelfde verhaal als van Menzis maar zonder verplicht account. Ik denk dat het verhaal van Menzis en First Direct op zeer korte termijn zal worden overgenomen door andere financiële partijen. Ik ben overigens nog niet warm geworden van zorgsparen, maar ik ben natuurlijk ook veel te jong om me bezig te houden met het vraagstuk hoe ik later zelfstandig kan blijven wonen. Eerst mijn pensioen maar eens op orde brengen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.