Flinqer.com laat het geld in de Nederlandse economie sneller rollen

Leestijd: 4 minuten

 

De financiële sector beleeft momenteel zijn tweede credit crunch. De huidige credit crunch hangt samen met de Eurocrisis. Voor hun funding zijn banken steeds vaker afhankelijk van het aantrekken van spaargelden, omdat het vertrouwen onder banken ontbreekt om elkaar geld te lenen. Het huidige wantrouwen in combinatie met de hogere kapitaalseisen, ook wel Basel 3 genoemd, zal de kredietverlening onder druk zetten. Bij de invoering van Basel 3 waarschuwden de banken al dat dit zou leiden tot een scherpe vermindering van de kredietverlening en aanmerkelijk hogere rentes. Geen goed nieuws voor ondernemend Nederland.

Op [finno] heb ik al vaker geschreven over financieringsalternatieven voor ondernemingen: crowdfundingplatformen zoals Symbid en CrowdAboutNow en NPEX ‘de beurs voor ondernemend Nederland’. Er is nu een nieuw financieringsalternatief: Flinqer.com. Flinqer is een netwerk van bedrijven, die hun cash- en werkkapitaalmanagement slimmer op elkaar afstemmen, waardoor zij minder afhankelijk zijn van banken.

Debiteuren Crediteuren

Jiskefet’s Debiteuren Crediteuren stond voor kantoorhumor. Flinqer brengt enerzijds weer een beetje humor in het leven van de ondernemer die verdrietig wordt van traag betalende debiteuren en anderzijds in het leven van de ondernemer die verdrietig wordt van het (gebrek aan) rendement op zijn kasgeld. Kortom een win-win situatie voor de ondernemers die een debiteuren-crediteuren-relatie hebben.

Vorige week sprak ik met Reinier Weerman, mede-oprichter en CEO van Flinqer, en Leoni Janssen, Communications & Marketing Director. Wat biedt Flinqer haar klanten? “Flinqer is een online netwerk van bedrijven die onderling betalingsmomenten op elkaar afstemmen tegen voorwaarden die voor alle partijen gunstig zijn”, legt Reinier uit. “Een groot aantal bedrijven heeft behoefte heeft aan liquiditeiten. Ze zijn nu aangewezen op banken en ook die hebben moeite om het bedrijfsleven te voorzien in werkkapitaal. Er komt dus krapte op de financiële markt terwijl er ook een groot aantal bedrijven is dat overtollig kasgeld heeft en risicoloos rendement zoekt. Die krapte is dus fictief – het is een kwestie van slimmer en soepeler distribueren”.

Flinqer brengt de genoemde partijen bij elkaar in een financieel netwerk. Flinqer voorziet bedrijven met behoefte aan liquiditeit van toegang tot die liquiditeit via debiteuren en voorziet bedrijven met overtollig kasgeld van risicoloos rendement via diezelfde crediteuren. Onderstaande video geeft uitleg.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=YB7_G27LmKQ]

Flinqer versus de bank

Flinqer creëert voor beide betrokken ondernemingen een win-win-situatie. De onderneming, die facturen van zijn crediteuren eerder betaalt, wordt er beter van. Immers het rendement dat deze onderneming maakt door, gebruikmakend van de korting, de factuur sneller te betalen zal hoger zijn dan de rente die de bank vergoed op het kasgeld. De onderneming die de korting weggeeft om zijn facturen eerder betaald te krijgen betaalt minder ‘rente’ dan bij de bank. Hij zou immers 30 dagen kunnen wachten op zijn geld en zijn debiteuren kunnen financieren met zijn rekening-courant krediet. In onderstaand rekenvoorbeeld wordt het voordeel van beide ondernemingen duidelijk.

De crux van Flinqer zit ‘m in het creëren van een situatie waar beide ondernemers beter van worden. Stel ondernemer A vraagt om een korting van 2%, dan zal ondernemer B dit niet accepteren, omdat hij dan meer ‘rente’ op jaarbasis zal betalen dan bij zijn bank (24%).

Bijkomend voordeel, maar zeker niet onbelangrijk, is dat ondernemer B via Flinqer snel over liquide middelen kan beschikken en daarbij niet afhankelijk is van zijn bank.

Flinqer is vernieuwend

Hoe onderscheidt Flinqer zich van andere cash management oplossingen? Volgens Reinier maakt Flinqer bedrijven minder afhankelijk van bank en creëren ze een serieus ander kanaal voor cash. “Er is natuurlijk ook een aantal andere kanalen die ook het werkkapitaal van een onderneming verbeteren. Denk aan factoring en supply chain finance. Het grootste onderscheid zit hem erin dat voor het gebruik van Flinqer geen derden partijen nodig zijn. Klant en leverancier maken zelf geautomatiseerde afspraken om slimmer met cash om te gaan, halen de middle man er tussenuit. De afspraken die ze onderling maken zijn dynamisch en creëren liquiditeit tegen de beste voorwaarden, omdat het principe van marktwerking direct van toepassing is.

Voorbeeld scherm Flinqer (klik op afbeelding voor vergroting)

Reinier vervolgt: “Flinqer is een nieuwe maar ook een beproefde aanpak. Het is een nieuw principe in de financiële sector dat in andere sectoren al succesvol gebleken is. Als je kijkt naar voorraadbeheer, dan zie je dat jaren geleden bedrijven veel meer voorraad in huis hielden dan strikt genomen nodig was. Ze wilden niet misgrijpen en er was geen goed systeem om zicht en grip op voorraadbeheer te houden. Supply Chain Management software en infrastructuren hebben dat overbodig gemaakt. Voorraadbeheer is nu veel preciezer en daar wordt heel veel geld mee bespaard. Als bedrijven meer grip krijgen op hun cashflow en weten dat ze facturen kunnen laten betalen op elk moment, dan vergroot dat flexibiliteit en brengt het kosten voor toegang tot cash naar beneden. De middle man is niet meer nodig als ondernemingen elkaar door online afstemming beter en sneller kunnen vinden”.

Flinqer is ambitieus

Ik vroeg Reinier waar Flinqer over vijf jaar staat. “Over vijf jaar is Flinqer een wijd vertakt en vooral fijnmazig financieel netwerk waarbinnen continue vrij verkeer van geld plaatsvindt tussen ondernemingen tegen voorwaarden die voor alle partijen interessant zijn. Flinqer wordt effectiever naarmate meer ondernemingen zich aansluiten. Dan kan geld echt gaan stromen en worden de voorwaarden door de markt bepaald”.

Flinqer voorziet in een behoefte

Ik ben ervan overtuigd dat Flinqer voorziet in een behoefte. Zeker als Basel 3 leidt tot de door de banken voorspelde druk op de kredietverlening. Met Flinqer zit de ondernemer die geld nodig heeft zelf aan het stuur en hoeft hij niet naar zijn bank met het risico nul op rekest te krijgen. Ook als de banken hun kredietverlening op peil weten te houden, zoals bijvoorbeeld ABN AMRO onlangs bekend maakte, en de ondernemer ook bij zijn bank terecht kan, dan is Flinqer een goed alternatief voor bancaire financiering.

Flinqer is een mooi en vernieuwend initiatief. Ik zou zeggen: Flinqer, laat het geld in de Nederlandse economie maar sneller rollen!

3 antwoorden
 1. Edwinres@twitter.example.com'
  Edwin Res (@Edwinres) zegt:

  Er gaan alarmbellen rinkelen bij mij als ik dit soort teksten lees:

  “Flinqer voorziet bedrijven met behoefte aan liquiditeit van toegang tot die liquiditeit via debiteuren en voorziet bedrijven met overtollig kasgeld van risicoloos rendement via diezelfde crediteuren”

  “Risicoloos rendement”.-> Yes De gouden pot is gevonden! 🙂

  Tijdje over gedaan om het vatten en het zal aan mij liggen maar ik begrijp het nog niet. Ik kan het misschien alleen begrijpen als het werkkapitaal zeer sterk fluctueert door het jaar heen. Anders is je financiële beheer toch gewoon niet op orde?

  Overigens: ik moedig elke financiële innovatie van harte toe, zeker als ze de middle man er uit slopen maar ik vat ‘m gewoon nog niet. Kan aan mij liggen.

  Vooral het deel waarom hier GEEN risico zou zijn.

  Beantwoorden
 2. azandbergen@solcon.nl'
  Aart Zandbergen zegt:

  Er is wel sprake van een risicoloos rendement. Immers: als je als bedrijf aan een crediteur over 60 dagen een (uiteraard goedgekeurde) factuur moet betalen en je komt met die crediteur overeen dat je de factuur morgen betaalt tegen een fikse discount, dan is er nul risico (je moet het geld toch betalen) maar je hebt wel een aanzienlijk rendement.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.