De 10 meest innovatieve bedrijven in de financiële sector (deel 2)

Leestijd: 4 minuten

Belofte maakt schuld. Na deel 1 van FastCompany’s top 10 van de meest innovatieve bedrijven in finance, volgt vandaag deel 2.

Wederom interessante ondernemingen, die jou als lezer van [finno] hopelijk inspireert. In de tweede helft van de lijst staan SecondMarket, American Express, Dwolla, Simple en StockTwits.

Tot slot van dit artikel sta ik graag even stil bij de vraag: ‘hoe innovatief is de financiële sector in Nederland?’.

In dit artikel besteed ik aandacht aan de laatste vijf ondernemingen in top 10 van de meest innovatieve bedrijven in finance.

[6] SecondMarket

SecondMarket, een online ‘secundaire aandelenmarkt’ voor private ondernemingen, stond vorig jaar nog op positie 3 in de top 10 van de meest innovatieve bedrijven in finance. SecondMarket biedt snelgroeiende ondernemingen, die de seed capital-fase voorbij zijn, hun eigen online aandelenbeurs. De ondernemingen kunnen hun eigen regels, prijsstelling en openingstijden van de eigen aandelenbeurs bepalen.

In het [finno]-artikel vorig jaar over FastCompany’s lijst van innovatieve ondernemingen kon je al een korte introductiefilm over SecondMarket bekijken. Die ga ik dus niet herhalen. Voor degene onder jullie die een klein uurtje de tijd hebben kan ik onderstaande video aanbevelen. Barry Silber, de CEO van SecondMarket, vertelt o.a. over zijn visie op de kapitaalmarkten, de vroege jaren van SecondMarket en hij voorspelt een vroege dood van de IPO. Bekijk de video hier eventueel in delen.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=jH-wyaS2Rn0&]

Sinds haar start in 2004 heeft SecondMarket meer dan 75.000 mensen en instituten bij elkaar gebracht, die gezamenlijk voor miljarden dollars aan transacties hebben gedaan. Het afgelopen jaar stond de teller op $558 miljoen aan transacties.

[7] American Express

American Express is gelet op haar leeftijd een vreemde eend in de bijt. De onderneming dateert uit 1850. De tweede oudste in de lijst is PayPal (anno 1999). Volgens FastCompany verdient American Express een plaatsje in de top 10 dankzij twee innovaties het afgelopen jaar.

In maart vorig jaar lanceerde AmEx een PayPal-achtig platform Serve genaamd. Je kunt een Serve-account openen (à la PayPal) en deze koppelen aan je bankrekening of creditcard. Heb je geen van beiden dan kan je met de MoneyPak-oplossing cash geld op je Serve-rekening zetten. Een Serve-rekening is daarmee ook interessant voor de unbanked. Met je Serve-rekening kan je online en offline geld betalen (overal waar de AmEx-kaart geaccepteerd wordt) en ontvangen (bijv. peer-to-peer-betalingen met de iPhone, Android of Windows-app). Je kunt ook via Facebook je vrienden betalen.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=MwA0R2NNxRs]

Afgelopen zomer lanceerde AmEx ook de zogeheten Link, Like & Love Facebook app. De app biedt de credit card-klanten van AmEx aantrekkelijke aanbiedingen en experiences gebaseerd op de likes, de interesses en social contacten van hun credit card-klanten en hun Facebook-vrienden. Meer uitleg over Link, Like & Love in onderstaande video.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=2NH1iYIYi5M]

[8] Dwolla

Eind vorig jaar besteedde ik in een artikel op [finno] al uitgebreid aandacht aan Dwolla, dat door TechCrunch een disruptive payments network wordt genoemd. Dwolla – actief in de Verenigde Staten –  is enigszins vergelijkbaar met PayPal. Je kunt bij Dwolla een rekening openen, die gekoppeld is aan je bankrekening. Met Dwolla kan je geld overmaken naar je vrienden in je sociale netwerken, betalen voor online aankopen en met je smartphone betalen voor offline aankopen. Dwolla is disruptief, omdat het betalingen mogelijk maakt in een wereld die vooralsnog gedomineerd wordt door credit card maatschappijen.

Dwolla heeft als jonge startup (anno dec. 2010) al partnerships gesloten met ruim 7.500 retailers en haar API gelinked aan Facebook, Twitter en LinkedIn. De ruim 80.000 gebruikers zorgen momenteel voor 1 miljoen dollar aan transacties via het platform.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=W89wEc59g9U]

[9] Simple

Simple is een nieuwe bank in de VS. Waarom een nieuwe bank in een land dat al duizenden banken heeft? “We started Simple because retail banks have forgotten who their customers are”, valt te lezen op hun website. In onderstaande video geeft CEO Josh Reich een demo van wat toen nog BankSimple heette.

[vimeo http://vimeo.com/29339937]

Een beetje exclusief is de bank nog wel. Je kunt niet zomaar klant worden. Op de website moet je om een uitnodiging vragen om klant te worden. Deze exclusiviteit geeft ongetwijfeld wat rumour around the brand: “Wow, ben jij klant van Simple”.

[10] StockTwits

Net als vorig jaar staat StockTwits weer in de top 10. Nu weliswaar als hekkensluiter. Anderhalf jaar geleden schreef Erik van Roekel al een artikel over StockTwits op [finno]. StockTwits komt voort uit een computermodel van Johan Bollen, Belgische professor computerwetenschappen aan de universiteit van Indiana in de VS. Hij ontdekte in 2008 een methode waarmee je (achteraf), gebruikmakend van de in social media geuite gemoedstoestanden, de beurskoers kan ‘voorspellen’.

In onderstaande ‘oude’ video legt Howard Linzon van StockTwits uit hoe StockTwits werkt.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=XR-sSdE_hYs&]

Na StockTwits zijn er vergelijkbare initiatieven ontstaan, waaronder het Nederlandse SNTMNT.com.

Hoe innovatief is de financiële sector in Nederland?

Wat iedere keer weer opvalt is, of je nu naar FastCompany’s lijst van innovatieve ondernemingen kijkt of de ondernemingen die op Finovate hun kunsten laten zien, dat er niet of nauwelijks traditionele financiële instellingen in de lijst voorkomen. Zijn traditionele financiële instellingen wel innovatief? Zijn ze gelet op hun organisatiestructuur (groot en log) wel in staat om te innoveren? Hebben ze wel genoeg aandacht voor innovatie of hebben ze momenteel alleen aandacht voor het beperken van risico’s, het oppoetsen van de balans en het verbeteren van cost/income-ratio’s? Wat denk jij?

En wat zijn volgens jou in Nederland (en België) de meest innovatieve ondernemingen in finance? Voeg ze toe als reactie op dit artikel. Wie weet volgt er binnenkort een keer een lijst op [finno] van de meest innovatieve ondernemingen in finance in Nederland.

Gerelateerde artikelen:

De 10 meest innovatieve bedrijven in de financiële sector (deel 1) – maart 2012

De 10 meest innovatieve bedrijven in de financiële sector (deel 1) – maart 2011

De 10 meest innovatieve bedrijven in de financiële sector (deel 2) – maart 2011

0 antwoorden
 1. maurits@paypool.com'
  mauritsvr zegt:

  Paypool mag niet ontbreken op de lijst van innovatieve ondernemingen in de financiële sector. Paypool maakt het makkelijk om samen te sparen en geld in te zamelen. Via de apps van Paypool zullen gebruikers elkaar heel eenvoudig geld kunnen geven. Paypool is onlangs ook startfonds.nl gestart, waar men op eenvoudige en kosteloze wijze crowdfunding initiatieven kan starten.

  Beantwoorden
 2. rolandthijssen@hotmail.com'
  R Thijssen zegt:

  Moneyou zou zeker in de Nederlandse top tien een plekje verdienen. Simpel online productaanbod, geavanceerde interactieve doe-het-zelf tools, co creatie (oa voor bijv. simplere productnamen), social sparen, volledig online alle producten afsluiten, online reviews.

  Het valt overigens op dat in NL de grotere en loggere financiele instellingen vooral hun innovatieve initiatieven in afgebakende spin-offs onderbrengen. Voorbeeld naast Moneyou (ABN Amro) is InShared (innovatief business model, initiatief Achmea).

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.