Weg met plastic! Einde van de cards?

Leestijd: 3 minuten

Door Gertjan Reinders

16-4-2011 Update: infographic ‘Goodbye Wallet’ toegevoegd

Met de enorme opkomst van de smartphone zijn de toepassingen eindeloos geworden. Vooralsnog ontbreekt het echter aan heel praktische oplossingen ten aanzien van mobiel betalen voor de consument. De laatste innovatieve apps gaan echter veel betekenen voor uw portemonnee…

Weg met klantkaarten, pinpassen en creditcards!

De snelle ontwikkelingen in smartphone applicaties leiden nu tot oplossingen voor de enorme hoeveelheid klantenkaarten, pinpassen en creditcards die de consument tegenwoordig kan (of moet?) gebruiken.

Met behulp van nieuwe toepassingen en de camera van de smartphone is het eenvoudig om alle cards in te scannen. Je smartphone kan vervolgens dezelfde informatie leveren als normaal van een card gelezen wordt. Dit maakt het dan ook mogelijk om al de plastic klant kaarten in de portemonnee te vervangen.

Klik op afbeelding voor vergroting.

mPunch en Geode van iCache

In 2010 werd mPunch als app uitgebracht door Enplay. Dit was één van de eerste apps in de VS die alle loyaliteitsprogramma’s en bijbehorende cards kon vervangen. Consumenten kunnen de camera in de smartphone gebruiken om in de winkel een QR-code te scannen en vervolgens punten (credits) te krijgen voor aankopen.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=SuxICmO8cC8]

Dat klinkt leuk. Beter wordt het echter als ook alle pinpassen en creditcards vervangen kunnen worden met behulp van apps op de smartphone. Daar komt een andere app in beeld: Geode van iCache. Deze app kan ook creditcards aan door een bijgeleverde  ‘blanke’ kaart te programmeren door middel van een kleine magnetische ’writer’ (zie video voor uitleg).

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=x3u0JvUOS80]

Geweldig innovatief bedacht en handelbaar, maar of dat genoeg is om te wedijveren met Google Wallet en PayPool.

‘Plastic cards verdwijnen nog lang niet’

Uit onderzoek van Paymentssource blijkt echter dat key players in de financiële industrie ernstig betwijfelen of plastic cards vervangen worden.

Zil Bareisis, van onderzoeksfirma Celent, vertolkt de mening van de meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek. Het onderzoek stelt dat het eerder een extra betaalwijze wordt dan een vervanging van cards en wel om een paar simpele redenen:

  • Wie bepaalt dat plastic cards niet meer gebruikt hoeven te worden?
  • Banken zijn niet snel met innovatieve technieken die grotere risico’s met zich meebrengen
  • Toezichthoudende organen en politieke druk zullen zoveel mogelijk betaalwijzen voor het grote publiek beschikbaar willen houden.

Er zijn slechts een paar mogelijkheden die dat kunnen doorbreken: opkomst van een nieuwe generatie gebruikers die de smartphone echt gebruikt, een nieuwe generatie ondernemers in de financiële industrie die de status quo uitdagen en minder ‘politiek correct’ zullen opereren.

Er is echter een pot met goud aan het einde van de regenboog: door een combinatie van een virtuele bankkaart en loyaliteitsprogramma’s zal de aanbieder een schat aan informatie hebben over het gedrag van consumenten. De eerste die dit ontsluit  kon wel eens een nieuw verdienmodel aanboren voor de financiële industrie.

Noot: bovenstaand artikel is op persoonlijke titel geschreven door Gertjan Reinders, manager IT bij ING Bank

Photo credits: Daniel Oines

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.