Mobiel peer-to-peer betalen kan nu in Nederland met Paypool

Leestijd: 3 minuten

Begin dit jaar ging Paypool ‘live’. Paypool is een online spaardienst waarmee je kunt sparen voor een gezamenlijk doel. Op [finno] kon je een paar maanden geleden een artikel lezen over Paypool.

Aan het slot van dat artikel werd de komst van de Paypool app al aangekondigd. Inmiddels is deze app gelanceerd. Met de Paypool app kan je geld ontvangen en sturen van en naar vrienden, of te wel peer-to-peer betalen.

Hoe werkt het?

Allereerst heb je een Paypool account nodig, waarop je geld stort. Deze Paypool account is gratis. Je kunt geld storten op deze account via een overschrijving, iDEAL of creditcard. Het geld op de Paypool account wordt niet beheerd door Paypool zelf, maar door het Belgische Tunz.com. “Eigenlijk is Paypool een laag over Tunz heen”, vertelde Maurits van Rijckevorsel al eerder op [finno].

Tunz is een zogeheten e-money issuer. Tunz kan geld aantrekken en in beheer nemen in de vorm van electronisch geld. Hoewel Belgisch, staat Tunz als zogeheten Elektronische Geld Instelling (EGI) ook onder indirect toezicht van De Nederlandse Bank. De tegoeden bij Paypool en dus Tunz zijn gegarandeerd tot EUR 100.000,- conform het Belgische depositostelsel dat vergelijkbaar is met het Nederlandse depositogarantiestelsel.

De Paypool app werkt eenvoudig. Kies de naam van de persoon die je geld wilt geven, vul het bedrag en omschrijving in en klik op ‘verstuur betaling’. That’s it.

Je kunt ook geld vragen van een vriend of vriendin. Kan handig zijn bij een etentje met vrienden. Je kunt snel met de rekenhulp in de app berekenen hoeveel je geld van iemand krijgt en vervolgens het geld via de app vragen.

Het zou handig zijn als je gelijktijdig geld kan vragen aan meerdere gebruikers. Dat scheelt een aantal handelingen als je een etentje hebt met vijf vrienden.Mocht je na verloop van tijd veel geld op je Paypool account hebben staan, dan kan je het op de website van Paypool overmaken naar je gewone bankrekening.

Nieuwe features

Desgevraagd laat Maurits weten dat er de komende tijd nog meer features worden toegevoegd aan de Paypool app. “Zoals men van Paypool gewend is worden producten en diensten altijd snel gelanceerd. Dit betekent dat versie 2 van de Paypool app al wordt ontwikkeld op het moment dat de eerste versie live gaat”, aldus Maurits.

Features, die men kan verwachten in een volgende versie zijn:

 • opladen van je Paypool rekening vanuit de app (waarschijnlijk via incasso)
 • Facebook integratie
 • sociale integratie: mogelijkheid om je transacties te posten naar verschillende sociale netwerken (Twitter, Facebook)
 • de mogelijkheid om ook niet ‘Paypoolers’ uit te nodigen voor een betaling via Facebook, e-mail en mogelijk sms (vanuit de app).

Volwaardige mobiele betaaloplossing

Nog dit jaar biedt Paypool ook de mogelijkheid om een virtuele Mastercard aan te maken, zodat je met deze virtuele Mastercard ten laste van je Paypool account kunt betalen. Als deze virtuele creditcard er is, dan ontstaat er een bijna volwaardige betaaloplossing om mobiel te betalen, niet alleen peer-to-peer, maar ook in online winkels. De virtuele Mastercard oplossing lijkt op Virtualis van het Franse Crédit Mutuel (bekijk de demo, kies optie 1). Zodra Paypool deze betaaloplossing introduceert lees je daar uiteraard meer over op [finno].

4 antwoorden
 1. s_nube@hotmail.com'
  snube zegt:

  Fantastisch dat de innovaties en ontwikkelingen op dit vlak goed op gang komen! Echter, ook hier weer is er sprake van een tusserekening en ik zou zo graag een oplossing zien waarbij ik direct via mijn eigen rekening kan betalen aan vrienden bij bv. een etentje.

  Met de mobiel bankieren app van mijn bank gaat dat al heel goed, maar alleen zonder de minder mobiele e.dentifier naar mensen aan wie ik de afgelopen 18 maanden al iets heb betaald. We zijn er bijna, maar dus nog steeds niet. Ik wil geen aparte wallet of account…

  Groet,
  Sander

  Beantwoorden
 2. Jorden.lentze@gmail.com'
  Atopos42 zegt:

  @Sander,
  Bij mijn bank kan ik een bedrag tot €1.000 overmaken zonder extra drempel 🙂
  Bij de Rabobank kun je ook al via SMS betalen en Paypal heeft ook een oplossing met een tussenrekening. Ben het eens dat er eens een generieke oplossing zouden moeten komen. Bijvoorbeeld in de vorm van een online/mobiele financiële identiteit die je aan meerdere financiële dienstverleners kunt koppelen……Financebook 😉

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.