Mobiel betalen: let the games begin!

Leestijd: 4 minuten

Terwijl ik dit artikel schrijf voltrekt zich de officiële opening van de Olympische Spelen. Eind vorig jaar werd nog gespeculeerd dat de Europese introductie van Google Wallet tijdens de Olympische Spelen zou plaatsvinden. Google Wallet is echter de grote afwezige, maar er zijn wel andere financiële partijen die de Olympische spelen graag gebruiken om hun oplossing voor mobiel betalen te promoten.

De bezoeker van het Holland Heineken House in Londen moet zijn drankje met de mobiele portomonnee van de Rabobank betalen. En Visa, officieel sponsor, gebruikt de Olympische Spelen als showcase voor mobiele, contactloze betalingen. Zijn de Olympische Spelen de doorbraak voor NFC-betalingen? Gaan we voor goud?

De zoveelste pilot?

Na de pilot met Albert Heijn, waarbij je bij de AH to Go bij WTC Zuid in Amsterdam met je mobiel kon betalen, pakt de Rabobank het nu grootser aan. Alle Hollanders die na het winnen van goud zin hebben in goud (goudgeel biertje), zullen het gerstenat moeten afrekenen met een speciale betaalkaart of met de bijbehorende NFC-sticker, die ze in of op hun telefoon kunnen plakken. Met de ‘Zin in Goud’-app kan je je mobiele portemonnee opwaarderen.

Er worden in het Holland Heineken House ruim 100.000 bezoekers verwacht. Daarmee is dit initiatief ongetwijfeld de grootste ‘pilot’, die Rabobank met mobiel betalen zal uitvoeren.

Biertje pakken, sticker plakken

Met de NFC-sticker maak je van je telefoon een mobiele portemonnee. Ook na de Olympische Spelen kunnen de bezoekers van het Holland Heineken House mobiel blijven betalen. De mobiele portemonnee kan op dit moment al gebruikt worden om te betalen op meer dan 100 locaties in bedrijfsrestaurants, sportkantines en onderwijsinstellingen, of via een app als MyOrder. Onder de motorkap van mobiel betalen zit de MiniTix-portemonnee van Rabobank.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=nMFr71F0faA&f]

Nederland is klaar voor mobiel betalen

Volgens de Rabobank lijkt Nederland, nu meer dan 60 procent van de telefoons een smartphone heeft, klaar voor mobiel betalen. “Daar komt nog bij dat steeds meer mobiele telefoons voorzien worden van een ingebouwde NFC-chip, waardoor de sticker op korte termijn niet meer nodig is om met de mobiele portemonnee te betalen. Zo worden de nieuwe Blackberry toestellen met NFC nog dit jaar geschikt maakt voor betalen met MiniTix”, aldus Edwin de Ron, Product Sales Specialist e-Commerce van Rabobank.

“We zien nu al een enorme groei in het aantal mobiele betalingen en met 200.000 gebruikers van de mobiele portemonnee van MiniTix is de volgende fase van mobiel betalen echt begonnen. Over enkele jaren betaalt iedereen mobiel”, vervolgt Edwin.

Mobiel betalen maakt een sprong voorwaarts met Visa

Naast Rabobank geeft Visa acte de presence tijdens de Olymische Spelen. Al in mei kondigde Visa en Samsung aan dat Samsung’s Galaxy S III, een officiele Olympische variant zou krijgen met aan boord Visa’s mobiele betaalapplicatie en een NFC-chip. Voor de sporters, gesponsord door Samsung en Visa, is een speciaal verpakte Samsung Galaxy S III beschikbaar, waarmee ze met Visa payWave tijdens de Spelen bij zo’n duizend winkels in Londen kunnen betalen. Er zijn overigens al meer dan 140.000 Visa payWave terminals in het Verenigd Koninkrijk.

Samenwerking voor de toekomst

De samenwerking tussen Samsung en Visa is een eerste stap in een samenwerking tussen twee partijen die mobiel betalen in de wereld mogelijk willen maken. “Mobile payment services enabled by NFC technology are gaining momentum around the world. The Samsung GALAXY S III has been created with our human needs and capabilities in mind and is the ideal device to showcase the ease and convenience of Visa’s mobile payment application at the London 2012 Olympic Games,” zei DJ Lee, Executive Vice President en Head of Sales and Marketing team van Samsung’s Mobile Communications Business destijds in het persbericht.

Veilig, eenvoudig en snel betalen

Sandra Alzetta, Senior Vice President Mobile bij Visa Europe vervolgt het persbericht: “Mobile technology has long been a revolutionary force in our lives and NFC-enabled devices such as the Galaxy S III will fundamentally change the way we pay. The future is mobile and cash usage will only continue to decline as people use their mobile devices to manage their money, shop and pay. This summer our partnership with Samsung will showcase all the advantages of the future of payments: security, convenience, speed and flexibility being forefront among them.”

De showcase wordt ondersteund door de Engelse bank Lloyds TSB. Mike Regnier, Personal Current Accounts & Credit Cards Director bij Lloyds TSB, vertelt: “Mobile payments are set to transform the payment process around the world, and will revolutionise the way people pay in the run up to, during, and beyond the London 2012 Games.”

In onderstaande video wordt Bill Gajda, Visa’s Head of mobile product, geinterviewd over de showcase.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=1o4cBu2JIM4]

Zin in Goud?

Ik sloot de inleiding van dit artikel af met de vraag: ‘Gaan we voor goud?’. Zijn de initiatieven van Rabobank en Visa de eerste stappen in een doorbraak voor NFC-betalingen? De Visa showcase is een kleine, maar ze hebben (in ieder geval in de UK) al heel veel acceptatiepunten, hetgeen een zeer goede basis is.

De Rabobank pakt het met mobiel betalen in het Holland Heineken House groots aan. Veel Nederlanders kunnen kennismaken met het gemak van mobiel betalen, maar het aantal betaalpunten in Nederland is nog zeer beperkt.
We gaan pas echt voor goud met mobiel betalen als alle betrokken partijen, consumenten, winkeliers, financiële instellingen en mobiele telecomoperators, een onderscheidende betaalervaring kunnen bieden, die boven het pinnen uitstijgt. Tot op heden zijn ze er samen nog niet uit gekomen.

De opening van de Olympische Spelen is bijna afgelopen. Ik pak nog een biertje dat ik zonder mobiel betalen uit mijn koelkast kan halen. Geniet van de Olympische spelen de komende weken en van het goud voor onze sporters! Het goud voor mobiel betalen gloort aan de horizon.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.