The Moneyer laat alle digitale huishoudboekjes achter zich

Leestijd: 6 minuten

the-moneyer-personal-financial-management-dashboard-finno.png

Vergeet het Financieel Dagboek van ABN AMRO, vergeet ING’s Tim, vergeet SNS’ Kasboek en vergeet AFAS Personal. Binnenkort volgt de introductie van The Moneyer, een nieuw digitaal huishoudboekje. Eigenlijk doe ik The Moneyer daar geen recht mee. Het is meer dan een digitaal huishoudboekje alleen. Daar waar de huidige digitale huishoudboekjes vooral terugkijken, kijkt The Moneyer vooruit.

The Moneyer maakt je financiële toekomst inzichtelijk. Het concept verhoudt zich tussen een personal financial management-tool en een onafhankelijk internet bankieren-platform. Erik Driessen, oprichter van The Moneyer, gaf mij onlangs een sneak preview van het ‘multi-bancaire cashmanagementsysteem’ voor particulieren.

Friese roots

Je zou het uit de naam The Moneyer niet opmaken, maar de onderneming heeft haar roots in Friesland, bij de Friesland Bank om precies te zijn. In opdracht van de Friesland bank werkte o.a Erik Driessen een aantal jaren geleden aan het opzetten van een online bank. Het project iBank heeft uiteindelijk de boardroom niet overleefd, maar resulteerde jaren later in The Moneyer. De filosofie van iBank bleef overeind, echter het bancaire concept werd getransformeerd naar een personal financial management (PFM) concept.

Sterk team

De naam The Moneyer is gebaseerd op de moneyers. Het zijn vanuit de Griekse Oudheid de mensen die geldmunten maakten. De mensen achter The Moneyer konden niet zelf geld maken om hun concept te realiseren, dus gingen ze twee jaar geleden al op zoek naar investeerders. Door marktomstandigheden was het een lastige tijd om geld op te halen. Uiteindelijk is het in een periode van een jaar toch gelukt om via informal investors de funding rond te krijgen.

Met het aangetrokken geld, en onder het toeziend oog van de commissarissen Willem Cramer, Ronald Kasteel en Ton Luyk, bouwen een aantal Nederlanders, een Rus, een Israëliër, een Braziliaan en een Kroaat aan het platform. Het kleine, maar zeer ervaren team levert iedere week een release van het platform op.

Niet terugkijken, maar vooruitkijken

The Moneyer onderscheidt zich van de huidige digitale huishoudboekjes door niet zozeer terug te kijken naar de inkomsten en uitgaven, maar vooral vooruit te kijken. “Onze raison d’être is kijken naar de toekomst”, vertelt Erik Driessen. “Je kunt allerlei doelen in de toekomst creëren en scenario’s uitvoeren en zien welke invloed deze hebben op je financiële situatie. We willen wegblijven van een associatie met het Nibud. Je kunt ons platform gebruiken om controle te krijgen over je uitgaven, maar dat is niet ons bestaansrecht. We willen tools ontwikkelen waarmee mensen zelf hun financiële beslissingen kunnen nemen.”

Dat wat The Moneyer haar bestaansrecht noemt zou mijns inzien weleens de toekomst van personal financial management kunnen zijn. Natuurlijk wil je weten waar je geld blijft en inzicht hebben in je inkomsten en uitgaven, maar nog veel belangrijker is om te weten welke financiële ruimte je in de toekomst hebt. Zijn al je dromen, een groter huis, een wereldreis, stoppen met werken, in de toekomst ook te realiseren? Daar ligt waarschijnlijk ook het verdienmodel. Ik zeg waarschijnlijk, omdat The Moneyer nog geen uitgesproken gedachten heeft over toekomstige opbrengsten. “Het kan nog alle kanten opgaan. Volume moet de enabeler zijn voor de opbrengsten. Dus we hebben veel gebruikers nodig”, licht Erik toe.

the-moneyer-personal-financial-management-dashboard-finno-2.png

The Moneyer Dashboard – klik op afbeelding voor vergroting.

Synchroniseer en tag al je bankgegevens

The Moneyer biedt je de mogelijkheid om je bij- en afschrijvingen van verschillende banken te synchroniseren. Vergelijkbaar aan de Google Chrome plugin van AFAS Personal (voorheen Yunoo) heeft ook The Moneyer een plugin om je bij- en afschrijvingen te synchroniseren. De plugin werkt met rekeningen van ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS Bank, ASN Bank en Friesland Bank. Nadat je bij je bank hebt ingelogd klik je op de plugin om het synchroniseren te starten.

Eenmaal alle mutaties geïmporteerd, dan kan het categoriseren beginnen of eigenlijk het taggen. Je kunt een bij- of afschrijving meerdere tags geven en op basis van die tags inzicht in inkomsten en uitgaven krijgen. The Moneyer kent 3 soorten tags:

 • persoonlijke tags (tags die je zelf aanmaakt),
 • fingerprint tags (hiermee geef je aan dat een bepaalde mutatie ook in de toekomst dezelfde tag moet krijgen) en
 • systeem tags (bijvoorbeeld een tag van een merchant zoals Albert Heijn of de HEMA).

Een unieke functionaliteit is de mogelijkheid tot geotagging, waarmee je je uitgaven op een kaart kunt zetten. Het idee is dat alle merchants in Nederland hun eigen geotag krijgen. Door geotags aan uitgaven toe te voegen ontstaat er interessante informatie over hoe vaak je bijvoorbeeld bij een bepaalde winkel koopt. Deze informatie, die iets over loyaliteit zegt, kan interessant zijn voor andere gebruikers.

Je kunt al je rekeningen in The Moneyer een eigen naam geven. Ook zijn de bij- en afschrijvingen goed doorzoekbaar met een zoekfunctie zoals Apple’s Spotlight.

the-moneyer-personal-financial-management-cashboard-finno.png

The Moneyer Cashboard – klik op afbeelding voor vergroting.

Financiële scenario’s

Zoals Erik al eerder verwoordde, kijkt de Moneyer vooral naar de toekomst. Je kunt allerlei doelen in de toekomst creëren en scenario’s uitvoeren en zien welke invloed deze hebben op je financiële situatie. Laat ik een paar voorbeelden geven. Daarbij is van belang te melden dat je met The Moneyer ook allerlei bezittingen en schulden kunt vastleggen, denk aan een auto of een huis en de wellicht bijbehorende persoonlijke lening of hypotheek.

Stel je wilt over 2 jaar een nieuwe auto kopen, dan kun je dit als doel aanmaken en ook aangeven hoe je de auto gaat betalen, bijvoorbeeld de een derde in cash, een derde met een lening en een derde met de verkoop van je oude auto. Je plaats als het ware dit doel op de tijdslijn van je cashflowoverzicht en ziet meteen wat de gevolgen zijn.

Mocht je partner in de toekomst willen stoppen met werken, dan kun je ook meteen dit scenario doorrekenen. Wat betekent het verlies van een inkomen voor je financiële situatie? Aan scenario’s kun je acties koppelen. Bijvoorbeeld een overschot op je rekening op een vast tijdstip overboeken naar je spaarrekening of automatisch tekorten aanvullen. Als deze actie leidt tot een betaalopdracht, dan kan je deze betaalopdracht vanuit The Moneyer naar je bank sturen. In de toekomst kan je scenario’s delen met andere gebruikers. Een voor jou handig scenario kan ook interessant zijn voor andere gebruikers.

the-moneyer-personal-financial-management-doelen-finno.png

The Moneyer Doelen – klik op afbeelding voor vergroting.

the-moneyer-personal-financial-management-doelen-simulatie-finno.png

The Moneyer Doelen – klik op afbeelding voor vergroting.

Deep vendor integration

De kracht van de Moneyer is allereerst uiteraard het creëren van een totaaloverzicht van je financiële situatie en een cashflowoverzicht voor de toekomst, maar daarnaast vooral ook het interpreteren van de data. Deze data kan uiteindelijk interessant zijn voor verschillende partijen.

“We willen aan deep vendor integration doen”, vertelt Erik. “Permission based kan onze gebruiker op basis zijn of haar financiële informatie een aanbod krijgen van bijvoorbeeld een hypotheekverstrekker. The Moneyer krijgt daarvoor dan een fee”.

Reversed marketplace

The Moneyer wil in de toekomst ook een zogeheten reversed marketplace zijn voor de gebruiker. Stel je spaart voor een nieuwe flatscreen, en waarschijnlijk ben je niet de enige, dan kan The Moneyer met alle deze spaarders korting bedingen bij leveranciers. Spaar je met meerdere mensen voor een bepaald type auto. Dan kan de Moneyer aan een autodealer vragen om een aanbieding te doen. Het heeft iets weg van het ‘redeem your savings goals‘-principe van SmartyPig, waarbij de bedongen korting je eigenlijk een extra rendement op je spaargeld geeft.

Vooruitkijken

Wat The Moneyer onderscheidt van andere personal financial managment tools is de duidelijke focus op inzicht in de toekomstige financiële situatie. Natuurlijk ook terugkijken, maar vooral vooruitkijken. Het zou mij niet verbazen als ook de digitale huishoudboekjes van banken dit in de toekomst willen. Hier ligt mijns inziens namelijk ook de toekomst van PFM. Naast de onderscheidende functionaliteiten, ziet The Moneyer er vooral ook heel mooi uit.

The Moneyer heeft heel bewust niet gekeken naar de bestaande PFM-tools, maar met eigen inzichten het platform in zijn geheel van de grond af opgebouwd. Er zijn geen bestaande componenten gebruikt. ”We hebben niet gekeken naar concurrenten. We wilden echt iets bouwen wat we zelf willen gebruiken. Als je teveel naar andere initiatieven kijkt loop je het gevaar dat je ook die richting op gaat”, aldus Erik.

“We zullen altijd functionaliteit blijven ontwikkelen, die de gebruikers verder helpen bij hun financiën”, vertelt Erik als we het over de ambities van The Moneyer hebben. “We willen in de toekomst The Moneyer ook erg graag internationaal uitrollen. We zien in de toekomst voor klanten ook mogelijkheden om financiële producten in het buitenland te kopen. The Moneyer kan ze helpen een juiste keuze te maken.”

Momenteel is The Moneyer alleen nog maar toegankelijk voor een zeer selectieve groep testers. Binnenkort gaan ze gebruikers op uitnodiging toelaten.

15 antwoorden
  • Pascal Spelier zegt:

   Hoi Freek,
   Een belangrijk verschil is dat de Virtual Wallet van een bank is PNC). The Moneyer is onafhankelijk. De Virtual Wallet lijkt voor een deel toch meer op traditionele digitale huishoudboekje die terugkijken en niet zoals The Moneyer vooruit. De Virtual Wallet heeft wel weer een paar leuke, onderscheidende features, zoals de Moneybar. Daarnaast integreert de Virtual Wallet betaaldiensten van PNC bank in haar product. Virtual Wallet is ook een mooie tool, maar anders.

   Gr., Pascal

   Beantwoorden
 1. mail@rjmahieu.nl'
  Robert-Jan Mahieu zegt:

  Hoe veilig is dit? De gebruiker wordt specifiek gevraagd een stukje software te draaien terwijl hij ingelogd is bij zijn bank? Klinkt als een ideaal doelwit voor hackers en internetcriminelen.

  En stel dat dat allemaal wel goed zit, hoe betrouwbaar is The Moneyer zelf? Er ligt nog geen concreet verdienmodel, dus dat zou zomaar kunnen betekenen dat er gekozen gaat worden voor de doorverkoop van persoonlijke financiële informatie. Dat is immers een stuk meer waard dan het gemiddelde Facebookprofiel.

  Het concept op zich is briljant, maar ik vertrouw het voor geen meter.

  Beantwoorden
  • e.driessen@yuuri.nl'
   Erik Driessen zegt:

   Beste Robert-Jan,

   Ik zag je commentaar en aangezien je een aantal belangrijke punten maakt dacht ik toch even te moeten reageren (ik ben namelijk de oprichter van The Moneyer).

   De browser extensie die je kunt installeren is niets meer of minder dan een brug tussen internetbankieren en je persoonlijke The Moneyer omgeving. In de extensie zelf zit geen “intelligentie”, de software gedraagt zich als een slim doorgeefluik. Overigens is de extensie optioneel (we raden het aan omdat het de makkelijkste manier van synchroniseren is), maar je kunt altijd een “handmatige” upload van je transacties doen.

   Voor wat betreft je commentaar op de betrouwbaarheid van The Moneyer zelf, haal je een belangrijk punt aan. Dit zal ongetwijfeld voor veel mensen een belangrijke rol spelen/vraag zijn.

   Het klopt dat we momenteel nog geen verdienmodellen hebben geïmplementeerd, echter ze zijn zeker al concreet. Ik kan hier nu nog niet alles over vertellen, maar laat me je verzekeren dat de gebruiker altijd in controle zal zijn. We doen dus niets zonder de expliciete toestemming van de individuele gebruiker.

   De persoonlijke data van onze gebruikers is en zal altijd eigendom van de gebruiker zelf blijven. Wij van The Moneyer hebben zelfs geen toegang tot deze data. Ik weet bijvoorbeeld ook niet wie er gebruiker is van ons platform en kan ook niets zien over het gedrag of betalingen van individuele gebruikers. Wijzelf hebben fysiek noch digitaal toegang tot de servers waar The Moneyer op draait en we willen dat ook zeker niet.

   Ik geloof met jou dat als wij de privacy van onze gebruikers zouden schenden dit einde oefening voor The Moneyer zou zijn. Bij ons initiatief zijn ook een aantal personen betrokken (als commissaris, investeerder of teamlid), die nooit het risico van zulk een reputatie schade zouden nemen.

   Ik weet dat dit alles nu nog een hoog “blauwe ogen” gehalte heeft en besef me dat voor veel geïnteresseerden het een tijd zal duren voordat wij hun vertrouwen hebben weten te winnen. Gelukkig hebben we geduld.

   Groet, Erik.

   Beantwoorden
 2. kirstendejong1983@hotmail.com'
  Kirsten zegt:

  Ik ben heel erg benieuwd wanneer het voor consumenten beschikbaar komt! Ik kan niet wachten. Erg handig en ziet er goed uit.

  Met vriendelijke groet,

  Kirsten

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Op MijnGeldzaken.nl heeft de Nederlandse consument gratis toegang tot al zijn geldzaken. Door een koppeling met nagenoeg alle banken kun je de transacties importeren en biedt het adviesplatform je een totaaloverzicht van je bankrekeningen. Je krijgt inzicht in de bezittingen, schulden, inkomsten en uitgaven. De koppeling is niet zo eenvoudig als die van AFAS Personal en The Moneyer. […]

 2. […] Münzmeister möchte Tools zur Verfügung stellen, die Menschen die Möglichkeit bieten ihre eigenen finanziellen Entscheidungen zu treffen. Münzmeister ist Multi Banken fähig und kann wohl auch Angebote von unterschiedlichen Banken einholen. Es ist darüber hinaus an der Zukunft ausgerichtet, ermöglicht es also zukünftige Lebensereignisse einzubeziehen bzw. spielerisch einzubeziehen. Hierzu wird mit Szenarien gearbeitet und die können mit jeder angeschlossenen Bank aber auch anderen Nutzern genutzt werden […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.