Crowdfunding groeit explosief: €14 miljoen opgehaald in 2012

Leestijd: 3 minuten

crowdfunding-in-nederland-2012-douwkoren-finno.png

Net als vorig jaar heeft Douw&Koren Crowdfunding & Consultancy ook dit jaar een jaaroverzicht van crowdfunding in Nederland gepubliceerd. Uit onderzoek van Douw&Koren blijkt dat crowdfunding explosief groeit. In 2012 werd €14 miljoen via crowdfunding gefinancierd. Dit bedrag werd door 570 projecten en ondernemingen opgehaald. Hoe komt het eigenlijk dat crowdfunding zo populair is?

Groei crowdfunding bij ondernemingen het grootst

In 2012 werd in Nederland voor €14 miljoen via crowdfunding gefinancierd. Dat is een meer dan forse stijging ten opzichte van 2011 en 2010, toen respectievelijk €2,5 miljoen en €0,5 miljoen werd opgehaald.

Uit het onderzoek van Douw&Koren blijkt dat vooral ondernemingen steeds meer gebruik van crowdfunding. Werd in 2011 €700.000 door ondernemingen opgehaald, in 2012 was dit meer dan €4 miljoen. “Voor ondernemingen is crowdfunding een aantrekkelijk alternatief voor bancaire financiering. Voor consumenten kan het een interessante vorm van investeren zijn.”, zegt Simon Douw van Douw&Koren. De gemiddelde investering in een onderneming is enkele honderden euro’s per investeerder.

Hieronder een overzicht van de investeringsbedragen per categorie, de projecten en de gemiddelde investeringsbedragen. In dit rapport vind je meer gedetailleerde gegevens.

crowdfunding-in-nederland-2012-statistieken-douwkoren-finno.jpg

Waarom is crowdfunding zo populair?

Als we kijken naar de groeicijfers wereldwijd en de groei in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, dan is er geen reden om aan te nemen dat de groei van crowdfunding de komende tijd zal temperen. “Ook voor 2013 geldt de verwachting dat crowdfunding een patroon van exponentiële groei blijft volgen.”, aldus Douw.

statistieken-crowdfunding-wereldwijd-2012-crowdsourcing-org-finno.png

Bron: Crowdsourcing.org., pagina 15.

Waarom is crowdfunding zo populair? “De groei van crowdfunding is enerzijds te danken aan de afname van financiering door subsidie verstrekkers en banken. Anderzijds is het te danken aan de meerwaarde die crowdfunding biedt in de vorm van zichtbaarheid en betrokkenheid van een groot aantal financiers.”, zegt Gijsbert Koren van Douw&Koren.

Dit is een plausibele verklaring, maar Douw&Koren gaat nader onderzoeken waarom crowdfunding zo populair is.  In samenwerking met andere spelers uit de crowdfunding sector is Douw&Koren het Nationaal Crowdfunding Onderzoek gestart. Ook ondergetekende zal een bijdrage leveren aan het onderzoek.

Wil jij meedoen aan het onderzoek? Vul dan deze enquete in en maak kans op een crowdfunding waardebon. De resultaten van het onderzoek worden half april verwacht.

Gerelateerde artikelen:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.