‘Appeltaart bakken is makkelijker dan NFC invoeren’

Leestijd: 3 minuten

header blogartikel_gastblogger

Door Erik Eggens

Na het bankfiliaal verdwijnt ook de geldautomaat langzaam maar zeker uit dorpen en steden. De aanwezigheid van chartaal geld in het Nederlandse landschap komt steeds meer onder druk te staan. Kortom, de wijze waarop de Nederlander betaalt, verandert.

De telecomindustrie denkt dat de wereld toe is aan een andere manier van betalen. De mobiele telefoon moet daarin een uitkomst bieden. Betalen met smartphone via near field communication (NFC) vormt daarin de toekomstige standaard.

Mobile World Congres Barcelona 2013 finno

‘NFC wordt in 2013 het mobiele betaalsysteem’. De voorgaande zin had zomaar het credo van het Mobile World Congress (MWC) van dit jaar kunnen zijn. Of het jaar daarvoor. Immers wordt sinds 2007 al geroepen dat NFC binnen mobiel betalen mainstream wordt. De stelling is na jaren nog steeds actueel, zij het zonder werkelijk resultaat. Ook ten tijde van de achtste editie van het Mobile World Congress, begin dit jaar, was NFC nog niet wereldwijd de standaard, zijn betaalmaatschappijen en operators nog in conclaaf over mogelijke uitvoeringen van het systeem en is de apparatuur, zowel betaalterminals als mobiele telefoons, nog niet standaard uitgerust met een NFC-chip.

Dat het systeem nog altijd technische mankementen vertoont, werd duidelijk tijdens het afrekenen van de lunch op de het mobieltjescongres in Barcelona. De wil om met de smartphone te betalen is er wel degelijk bij de congresgangers, maar ook de betaalterminals in de Fira Gran Via, waar het MWC plaatsvindt, sputterden – net als in de echte wereld – tegen. Negen van tien NFC-transacties strandde voortijdig. Zij het op kleinere schaal, is deze situatie exact waar de partijen tegenaan lopen in mobiel betalen met NFC.

Het draait zeker niet alleen om de wil bij mensen om hun smartphone als portemonnee te gebruiken. De techniek moet het eveneens toestaan en daar wringt de schoen. Marketingmanager Ryan Hughes van het Amerikaanse bedrijf Isis Mobile Commerce Network verwoordde het kennelijk wereldwijde probleem met NFC in één krachtige zin: “Het bouwen van dit systeem is niet zo makkelijk als het bakken van een taart.” Hughes wil binnen de wereld van betalen voor een grote omslag zorgen. “Om dat doel te bereiken, gaan we smartphones uitdelen die bij voorbaat zijn uitgerust met de NFC-chip.”

Het MWC 2013 besteedde wederom veel aandacht aan de inmiddels omstreden betaalmethode. Omstreden, vond ook Ali Salci, directeur Mobile Finance Business bij Turkcell. Turkcell is de grootste telecomaanbieder van Turkije. Het management bij het bedrijf constateert dat de uitrol van het mobiele betaalsysteem zich nog in een pril stadium bevindt. Toch investeert de telecomaanbieder wel degelijk in de technologie. “In Turkije geldt ons organisatie als pionier op het gebied van NFC”, legde Salci uit. “En NFC biedt ons bedrijf nieuwe zakelijke mogelijkheden. We zijn er mee bezig, maar het proces staat nog in de kinderschoenen.” Volgens Salci moet NFC aan een viertal voorwaarden voldoen, wil het een succes heten in Turkije. “Het moet een vaste waarde hebben, geaccepteerd, bruikbaar en divers. Pas dan kunnen mensen hun huis verlaten met louter een smartphone op zak.”

In Frankrijk rolt Orange France het systeem stap voor stap uit. NFC-directeur François-Xavier Godron van Orange France hoopt in het tweede kwartaal van 2013 300.000 betaalterminals te hebben uitgerust met NFC-apparatuur. “Sinds juli 2012 komen er eigenlijk alleen nog betaalterminals bij met NFC”, zei Godron. “De komende tijd staat nog in het teken van investeren en inbouwen, maar daarvoor gaan we uiteindelijk worden beloond. Ik voorspel ergens in de tweede helft van dit jaar.”

Het sleutelwoord in een succesvolle ontwikkeling van NFC-betalen is volgens Bill Gajda ‘samenwerken’. Het hoofd Global Mobile van VISA in de Verenigde Staten meent dat er inderdaad nog veel moet gebeuren, maar ziet dat ‘het ecosysteem dat NFC heet, al in opbouw is’. “Mensen zijn er klaar voor, omdat gemak nu eenmaal de mens dient en hierin een grote rol speelt. Mobiel betalen met NFC wordt een tweede natuur”, verzekerde hij.

Bovenstaand artikel is geschreven door Erik Eggens. Erik is editor bij CM Telecom. Het artikel verscheen eerder op zijn persoonlijke blog.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.