Facturis biedt one-stop-shop oplossing voor slim werkkapitaalbeheer

Leestijd: 3 minuten

Facturis finno werkkapitaalbheer financiele logistiek

Bedrijven gaan failliet doordat men geen geld meer heeft om rekeningen of salarissen te betalen. Immers, zonder geld in je portemonnee kun je geen brood kopen bij de bakker. Logisch toch?

De inkomsten en uitgaven inrichten bij particulieren zijn doorgaans redelijk eenvoudig. Bij bedrijven is dit veelal complexer en zeker indien er een inkoop, productie, verkoop, transport, enzovoort in een bedrijf zit. Kan het ondanks deze complexiteit tot eenvoudiger?

Wat is Facturis?

Facturis is een startup die gelieerd is aan de financiële sector. Zij zorgen met hun partners ervoor dat klanten zich bezig kunnen houden met hun primaire activiteiten (klanten bedienen!). Facturis verzorgt de inkomende en uitgaande factuur- en betaalstromen.

Visueel ziet dit er als volgt uit:

visuele weergave Facturis werkkapitaalbeheer financiele logistiek finno

Digitalisering speelt een een belangrijke rol bij de dienstverlening van Facturis. De factuur in het juiste formaat bij je klant krijgen is belangrijk. Dit is niet per definitie op papier. Meer en meer verlangen grotere organisaties dat de factuur via een specifiek elektronisch formaat wordt aangeleverd. Zo niet, dan volgt er een handmatig proces bij de klant en dit kost tijd. En de facturerende organisatie krijgt nog later betaald!

Ook facturen versturen naar consumenten kan snel en efficiënt door bijvoorbeeld een e-mail met een betaalbutton (red.: iDEAL-betaling) er in.

Als bedrijf geef je aan hoe jouw klant de factuur moet krijgen en Facturis zorgt voor print, e-mail of een ander elektronisch formaat.

Eveneens kan de inkomende betaling op efficiënte manier in de boekhouding worden verwerkt, zodat er minder handmatige (administratieve) handelingen nodig zijn.

Hoe slimmer je de factuur aan biedt bij je klant, hoe eerder de factuur betaald wordt en hoe efficiënter je de betaling kunt verwerken!

Is dit alles?

Nee, Facturis schuift verder op naar het debiteurenbeheer. Hiervoor werkt men bijvoorbeeld samen met Incassade. Mochten klanten ondanks de slimme manier niet tijdig betalen dan kunnen zij het debiteurenbeheer uitvoeren.

In de toekomst zal Facturis tevens financiering en de kredietverzekering aan haar dienstverlening toevoegen.

Facturis heeft de ambitie om hét loket voor ondernemers te zijn op het gebied van het integraal verzorgen van betaal- en/of facturatie processen. Dit alles met als doel een lagere debiteurentermijn met minder risico en tegen lagere kosten.

Wat vind [finno]?

Op [finno] is eerder aandacht besteedt aan o.a. Flinqer.com. Flinqer.com is een aantrekkelijk platform om direct (grote) bedrijven op factuurbasis te koppelen aan hun leverancier. Een groter bedrijf kan bij een ‘cashoverschot’ een mooi rendement behalen door een factuur (met korting) eerder te betalen aan de leverancier. De leverancier krijgt eerder betaald en maakt dus minder gebruik van het bankkrediet. Het is een snel en laagdrempelig platform. Inmiddels is er al voor ruim € 100 miljoen aan factuurwaarde geflinqerd!

Het grote verschil tussen Facturis en Flinqer.com is dat Flinqer.com een (beperkt) onderdeel van debiteurenbeheer is. Immers, er is een goedgekeurde factuur en met een betalingskorting kan het bedrijf betalen aan de leverancier.

Facturis daarentegen begint eerder in het proces en zal bij de inventarisatie met de klant nadrukkelijker stil staan hoe een debiteur een factuur wil ontvangen, zodat deze sneller een goedgekeurde factuur wordt bij een debiteur. Met de toevoeging van financieren (nabije toekomst), kredietverzekering en debiteurenbeheer (Incassade) bestrijkt Facturis het grootste deel in het facturerings- en debiteurenbeheerproces.

Ik ben ervan overtuigd dat een bewuste inrichting van je inkomende kasstroom (van order tot cash) bijdraagt een efficiënter debiteurenbeheer. Bij Flinqer.com is het snel en efficiënt en dat is prima. Het proces voorafgaand de goedgekeurde factuur, alsmede het ‘te laat’ betaald krijgen mis ik hierin wel.

Kortom, Facturis heeft mooie kansen door de integrale aanpak van facturering, debiteurenbeheer, integratie met de bank en het beheren van incassocontracten. Het ontzorgt ondernemers (grote en kleine) op een gebied dat niet altijd als leukste wordt ervaren.

Tenslotte

De financiële sector kan enthousiast zijn met een startup als Facturis. Voor hen brengt dit:

  • lagere kredietbehoefte (efficiëntere facturering en debiteureninning)
  • minder debiteurenrisico (stringenter debiteurenbeheer)
  • minder risico bij de klant, minder vereist vermogen voor de bank (Basel III)

Kortom, er zijn vooral ‘winnaars’ bij een goed ingericht facturings- en debiteurenproces. Een bedrijf met meer tijd voor de kernactiviteiten, de bank met een klant die minder risico met zich meebrengt en Facturis met een goed toekomstperspectief!

Noot: John Raijmakers, de auteur van dit artikel, is Senior Consultant Financiële Logistiek bij de Rabobank. De Rabobank is één van de partners van Facturis.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.