Kansen voor crowdfunding door blockchain technologie

Leestijd: 3 minuten

bitcoin cryptocurrency blockchain crowdfunding bank finno

Crowdfunding is een decentrale vorm van financieren: iedereen kan investeren in een onderneming die via crowdfunding een investering wil ophalen. Gemiddeld haalt een onderneming in Nederland 90.000 euro via crowdfunding op, bij zo’n 100 investeerders. De decentrale revolutie op het gebied van financiering, waarbij de macht om een onderneming te financieren bij ons allemaal komt te liggen, kan versterkt worden door de techniek achter bitcoin: blockchain.

Bitcoin

Bitcoin is de bekendste vorm van elektronisch geld en bestaat sinds 2009. Over bitcoin wordt vaak gesproken als valuta om in te beleggen; de waarde ten opzichte van de dollar of euro lijkt soms het meest interessant aan de munt. En dat is niet zo gek. Tot eind 2013 steeg de waarde van bitcoin explosief van zo’n 10 tot meer dan 1000 dollar per bitcoin. Kort daarna ‘crashte’ de bitcoin, waarna deze waarde nooit meer bereikt is. Sindsdien lijkt bitcoin als belegging toch wat minder interessant.

Bitcoin wordt ook steeds vaker ingezet waar het voor gemaakt is: als betaalmiddel voor allerlei diensten en producten. De volatiliteit van bitcoin brengt voor klanten en verkopers natuurlijk een valuta risico met zich mee. Dat schrikt bijvoorbeeld Thuisbezorgd.nl niet af om bitcoin als betaalmethode aan te bieden. Van belegging, tot valuta om daadwerkelijk mee te betalen. Ook als betaalmiddel lijkt bitcoin echter niet echt de doorbraak te maken waar op gehoopt was.

Blockchain

Maar misschien is de grootste doorbraak die bitcoin kan maken van een andere aard. Bitcoin maakt gebruik van een technologie waarin het eigenaarschap van bitcoins op betrouwbare wijze decentraal vastgelegd wordt. Hierdoor is altijd duidelijk welke bitcoin aan welk account toebehoort. Deze techniek heet de blockchain techniek. Naast eigenaarschap, zijn ook voorwaarden toe te kennen aan eigenaarschap, of toekomstig eigenaarschap.

“Bitcoin is more than just a new way to make purchases. It is a protocol for exchanging value over the Internet without an intermediary. Much has been written about the payment applications of bitcoin, including remittances, micropayments, and donations. However, bitcoin could soon disrupt other systems that rely on intermediaries, including transfer of property, execution of contracts, and identity management.” – Deloitte (Bitcoin: Fact. Fiction. Future.)

Blockchain kan onder andere de volgende verschuivingen mogelijk maken bij gevestigde partijen in het financieringslandschap:

  1. Van notaris naar blockchain

De rol van een notaris is om als betrouwbare tussenpersoon met name (toekomstig) eigenaarschap vast te leggen. Het vertrouwen in de notaris is zijn grootste bezit. Als blockchain toekomstig eigenaarschap vast kan leggen zonder dat ook maar iemand deze afspraken kan manipuleren, dan lijkt de rol van de notaris in deze verleden tijd.

  1. Van accountant naar blockchain

De rol van een accountant is om informatie over bijvoorbeeld de financiële stand van zaken van een onderneming te controleren en te verklaren dat deze correct is. Als alle transacties via blockchain techniek vastgelegd kunnen worden, dan is daarmee de authenticiteit van de financiële stand van zaken gewaarborgd en niet te manipuleren. Ook de rol van een accountant lijkt daarmee verleden tijd.

  1. Van bank naar blockchain

Een bank biedt onder andere de mogelijkheid tot het stallen van (opvorderbaar) geld en het doen van transacties. Vertrouwen dat gestald geld toegankelijk is en blijft, is misschien wel het grootste goed van een bank. Met blockchain technologie is altijd duidelijk wat aan wie toebehoort en is vertrouwen in een bank niet langer relevant.

“A future in which core banking services are delivered outside of the regulated banking industry is feasible.” – PWC (The future shape of banking)

De mogelijke impact van blockchain op crowdfunding

  1. Met blockchain kan vastgelegd worden onder welke voorwaarden een investeerder geld wil investeren in een onderneming. Wordt aan de voorwaarden niet voldaan, dan blijft het geld van de investeerder. Een derdengeldenrekening is dan niet langer relevant.
  1. Als de financiële stand van zaken van een onderneming altijd openbaar is dankzij het gebruik van blockchain, hebben investeerders betrouwbare informatie over het verleden van een onderneming. Een verklaring of rating over het verleden lijkt dan minder relevant, maar over de toekomst zegt het natuurlijk weinig.
  1. Het aanhouden van opvorderbaar geld is niet langer nodig als gebruik gemaakt wordt van blockchain technologie. Een crowdfunding platform hoeft investeringen niet aan te houden omdat een investeerder het geld direct aan een onderneming kan storten als aan gestelde voorwaarden is voldaan.

Decentraal

Blockchain kan een katalysator zijn voor de revolutionaire belofte dat crowdfunding de tool is waarmee we samen de rol van financier op ons kunnen nemen. Blockchain maakt crowdfunding echt decentraal en legt afspraken en voorwaarden voor investeringen bij de gebruikers zelf, waarmee het de potentie heeft om van crowdfunding een foutloos systeem te maken.

Een foutloos systeem betekent natuurlijk niet dat crowdfunding geen risico kent; investeren blijft risicovol, ook via crowdfunding.

Photo credits: Flicker.com – BTC-Keychain

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.