Bitcoin en crowdfunding stimuleren p2p-economie

Leestijd: 2 minuten

bitcoin technologie crowdfunding finno

Afgelopen week lanceerde Safello, een Zweeds handelsplatform voor Bitcoins, een equity crowdfunding campagne. De start van de campagne ging samen met de aankondiging van FundedByMe, dat als crowdfunding platform nu ook Bitcoins accepteert.

Bitcoin en crowdfunding zijn serieuze trends in het FinTech-landschap. Zowel bitcoin als crowdfunding zetten het gangbare monetaire systeem op zijn kop. Daarnaast passen de ideeën van bitcoin en crowdfunding ook goed bij die van de peer-to-peer-economie, waar zakendoen gebeurt tussen twee individuen, zonder tussenkomst van bedrijven en intermediairs.

Het sterke debuut van crowdfundingsplatform LendingClub op de New York Stock Exchange (NYSE) bewijst dat crowdfunding al deel uitmaakt van het monetaire systeem. Het debut op de beurs deed de waardering stijgen naar $ 8,5 miljard. Daarbij komt dat bitcoin en crowdfunding niet alleen relevant zijn op het gebied van technologie-gedreven innovaties die de financiële industrie op zijn kop zetten. De concepten passen ook goed bij peer-to-peer-economie (p2p-economie) initiatieven zoals Uber en Airbnb.

P2p-economie

De basis van al deze nieuwe trends op het gebied van p2p-economie is het zogenaamde smart coding. Deze technologie maakt het mogelijk om vraag en aanbod bij elkaar te brengen op het niveau van twee individuen. In de p2p-economie zijn instituties en intermediairs niet nodig. De digitale wereld maakt op deze manier hiërarchische organisaties overbodig. Die zijn alleen maar duur en kosten extra tijd in vergelijking met online alternatieven. Een opvallende verschuiving vindt ook plaats op het gebied van eigendom bij het zakendoen. Uber – inmiddels het grootste taxibedrijf ter wereld – bezit geen vervoersmiddelen. En Airbnb – ’s werelds grootste bemiddelaar in accommodaties – bezit geen vastgoed.

Lees ook: Kansen voor crowdfunding door Blockchain technologie.

Toekomstscenario’s

De innovaties rondom bitcoin en crowdfunding vormen een uitdaging voor zowel financiële instituties als overheidsinstellingen. Stel je voor dat je bitcoins verdient door je appartement te verhuren via Airbnb en deze bitcoins investeert in een crowdfundingproject. Dit toekomstbeeld is dichterbij dan je denkt. Kijk maar naar Adyen – de marktleider in wereldwijde transacties – dat net een overeenkomst heeft gesloten met Bitpay. Bitpay is een elektronisch transactiesysteem voor de bitcoin-valuta. Dit partnerschap maakt het voor de 3500 bedrijven die klant zijn bij Adyen mogelijk om bitcoins te accepteren. En dan hebben we het nog niet eens over de klanten van Airbnb en Spotify…

Dit artikel verscheen in gewijzigde vorm eerder op www.financeinnovation.nl.

Photo credits: Flickr / Antana

1 antwoord
 1. janvanderkleij@gmail.com'
  Jan van der Kleij zegt:

  Dat zowel de bitcoin als crowdfunding het gangbare monetaire systeem op zijn kop zetten lijkt wat overdreven. Het zal daarentegen vooral een goede lokale aanvulling kunnen zijn doordat de blokchaintechnologie de notaris met zijn derdenrekening overbodig maakt. Waar investeringen in start-ups of in het eigen vermogen van het MKB nodig zijn, kan deze techniek een uitkomst bieden.
  Dat intermediairs alleen maar duur zijn en tijd kosten is ook wat overdreven. De genoemde technologie biedt ook hier wederom een goede mogelijkheid om zowel p2p als c2p te faciliteren.
  De algemene tendens op wat langere termijn lijkt te zijn dat front-end technolgie een verschuiving teweeg brengt in de in de bestaande financiële keten. Maar ook op andere terreinen kan dit zijn nut bewijzen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.