Bankieren: makkelijker kunnen we het wel maken, maar ook leuker

Leestijd: 2 minuten

Makkelijker kunnen we het wel maken, maar ook leuker finno tegeltjeswijsheid

Door Joost Vanstreels

Financiële producten zijn en blijven low interest producten. Een hypotheek is een noodzakelijk kwaad om het huis van je dromen te kunnen kopen en een verzekering sluit je niet af omdat je het leuk vindt, maar omdat je het nodig hebt. Is “leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker” ook voor financiële dienstverleners dan het hoogst haalbare? Daar leek het tot nu toe wel op, maar een aantal financiële dienstverleners laat het daar niet bij zitten en probeert de dienstverlening ‘fun’ te maken.

Een aantal partijen is bezig om de verificatie rondom transacties te versimpelen. Nu zijn daar vaak nog gebruikersnamen, wachtwoorden en pincodes voor nodig. We zijn met z’n allen klant bij zoveel verschillende bedrijven, dat de kans op het vergeten van je inloggegevens heel groot is. In het Algemeen Dagblad van een tijdje terug las ik een artikel over het gebruik van emoticons in pincodes. De strekking van het verhaal was de vraag Waarom een pincode met vier cijfers gebruiken, als emoticons vrolijker en bovendien stukken veiliger zijn?”. Ik weet niet of ik de pincode ‘ijsje, smiley met hartjesogen, cadeaudoos, olifant’ beter zou onthouden, maar hij is in ieder geval wel veel leuker dan een eenvoudige 1234.

Zijn pincodes überhaupt nog wel nodig? Bij ING kun je al betalen door middel van stemherkenning of met je vingerafdruk. MasterCard start zelfs met experimenteren met gezichtsherkenning voor het accorderen van online aankopen. We hebben straks geen wachtwoorden of pincodes meer nodig, maar maken selfie om te betalen via de MasterCard app.

Lees ook ‘Klantbinding in de financiële wereld verdient meer dan een goede marketingcampagne

Lees ook de visiepaper ‘Klantbinding in de nieuwe financiële wereld

Deze technologische snufjes zijn leuk en maken het leven van de consument ook weer wat makkelijker. Maar of dit bij gaat dragen aan het versterken van de relatie met consumenten op de lange termijn vraag ik me af. Als je het mij vraagt moet technologie vooral de nieuwe tijdgeest faciliteren en bijdragen aan een betere verbinding tussen consumenten en financiële dienstverleners. Als mijn bank zich zowel op verbinding als ‘fun’ gaat richten, ben ik helemaal blij. Komt die selfiestick toch nog een keer van pas als ik ergens moet inloggen!

Noot: bovenstaand artikel is geschreven door Joost Vanstreels.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.