ING marketingdirecteur stapt op en start financiële zoekmachine
Op Adformatie was deze week te lezen dat ING marketing directeur Diederick van Thiel opstapt en samen met Rosali Waleson het bedrijf The Cool House of Financial Media start. In het artikel lees ik dat het bedrijf tot doel heeft om de consument een 100% onafhankelijk advies te geven voor zijn financiële keuzes.
ING meldt in een persbericht dat Van Thiel bij ING vertrekt ‘om de markt voor financiële producten voor consumenten open te breken’. ‘The Cool House’ zou tot doel hebben om de consument een 100 pct onafhankelijk advies te geven voor zijn financiële keuzes. Het persbericht: ‘The Cool House of Financial Media bindt de strijd aan met de intransparantie en complexiteit van de financiële dienstverlening. Hiertoe zal het bedrijf (social) media initiatieven ontplooien. ’
In zijn boek ‘Got EQ? Cool‘, schrijft Van Thiel o.a. ‘… the 21st century is set to be the age of the consumer…’ en ‘ …the internet provides them with broader and better information about what’s on offer….’. Het lijkt erop dat Van Thiel met The Cool House inspeelt op deze ontwikkelingen. Op Youtube staat een lang interview met Van Thiel over zijn boek, waarin hij zijn visie deelt (deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4)
In het artikel van Adformatie constateert The Cool House o.a. het volgende:
- Consumenten hebben behoefte aan financiële zekerheid, betrouwbare informatie en onafhankelijk advies.
- The Cool House is de enige partij die oprechte en volledige transparantie informatie en advies geeft.
De eerste constatering is absoluut waar. In mijn artikel ‘Het graaien voorbij‘ wees ik er al op dat de onafhankelijkheid van financiele instellingen valt of staat met het invoeren van ethische verdienmodellen, waarbij het klantbelang voorop moet staan. In mijn artikel ‘Bankieren met vrienden‘ refereerde ik al aan het gebrek aan vertrouwen in banken, waardoor consumenten tegenwoordig wellicht voor hun financieel advies meer vertrouwen op familie en vrienden. De kennis en ervaring van velen (whisdom of crowds) kan leiden tot een goed advies en voordeel.
Ik krijg de indruk dat bovenstaande ontwikkelingen de basis zijn voor het idee van The Cool House. Ze gaan in de zoekmachine de ervaring van consumenten combineren met eigen onderzoek en visies van deskundigen. De zoekmachine is een goed voorbeeld van een verticale zoekmachines, een zoekmachines die zich richt op een bepaald specialisatiegebied: financiële producten en diensten.
De Cool House claimt voor de zomer van 2010 de eerste onafhankelijke financiële zoekmachine ter wereld te lanceren. Maar zijn ze wel de eerste? Omdat ik niet precies de in’s en out’s van de zoekmachine ken, kan het zijn dat ik appels met peren vergelijk als ik de volgende bestaande initiatieven noem, waarbij ik ook erken dat het niet allemaal per definitie zoekmachines zijn.
Ik schreef al eerder dat Google werkt aan Google Merchant Search, waarbij je o.a. leningen kunt vergelijken. In een lijst met zoekresultaten kun je een aanbieder kiezen, je telefoonnummer achterlaten, waarna je wordt teruggebeld. Ik vermoed dat Google verdient aan de keren dat je op de ‘call me’-link klikt. Er vanuitgaande dat ze een volledig overzicht kunnen bieden, kun je ze als onafhankelijk bestempelen. Ze hebben geen belang om aanbieders weg te laten. Iedere klik op de ‘call me’-link levert immers geld op.
Eerder referereerde ik al aan de MoneySupermarket en het Duitse Fidor AG, dat met o.a. Kreditexperten, Girokontoexperten en Tagesgeldexperten allerlei financiele aanbieders vergelijkt. In Engeland is Find your friend in finance en MoneyExtra helpt je al sinds 1995 het meeste uit je geld te halen. Ook MoneyExpert helpt je bij het kiezen van de juiste financiele producten. Niet alleen worden prijzen vergeleken, maar ook productkenmerken en service. Ik kan zo nog wel even doorgaan met prijsvergelijkers: Independer, Verzekeringsite, Money Magazine, Geencentteveel, Evestor, Prijsvergelijk, Meeroverhouden, Kieskeurig, Kelkoo, et cetera. Het is dus niet een onontgonnen gebied.
Maar liefst 67% van de Nederlanders die online zoekt naar achtergrondinformatie over hypotheken, lenen en sparen maakt hiervoor gebruik van een zoekmachine. Dat blijkt uit Nationale Search Engine Monitor (NSEM), uitgevoerd door Search Engine Mediabureau Checkit in samenwerking met marktonderzoekbureau RMI.
Volgens mij zijn zoekmachines en vergelijkingssites prima geschikt voor het zoeken naar en vergelijken van financiële producten en diensten met beperkte productkenmerken. Dus betrekkelijk eenvoudige en vergelijkbare producten, die ik financiële ‘commodities’ noem. Ook het bijbehorende advies van deze commodities kan online gegeven worden. Het zou wel eens kunnen zijn dat, als het gaat om relatief eenvoudige financiële producten en diensten, financiële instellingen in de toekomst enkel en alleen de producent zijn. Het advies kan door onafhankelijke (online) partijen wordt gegeven, waarbij het klantbelang centraal staat (customer advocacy). Tip aan The Cool House of Financial media: wees helder over het verdienmodel (zie artikel Assurantie Magazine).
Uit een onderzoek van GlobalReviews in 2007 bleek: leading financial comparison sites fail to deliver on customer experience. Van Thiel zal met zijn kennis over belevingsmarkting waarschijnlijk niet in deze valkuil vallen en een serieuze bedreiging voor banken kunnen vormen als het gaat om de adviesrol. Ik kijk met belangstelling uit naar de zoekmachine.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!