Co: de supermarkt voor belegging

Leestijd: 4 minuten

Nee, dit artikel gaat niet over een supermarkt waar je de aandelen en de opties uit het schap pakt of een winkel waar vandaag de turbo’s in de aanbieding zijn. Uiteraard is het de term supermarkt hier figuurlijk bedoeld. In 2005 begonnen Frans de Hoog , Ferry Boekholt en Dick Kooij samen de Beleggers Coöperatie, oftewel Co. In hun missie lezen we dat Co zich ten doel heeft gesteld om voor beleggers en financiële dienstverleners faciliteiten en diensten te ontwikkelen die coöperatief voordeel opleveren. Onlangs introduceerde Co de Beleggingssupermarkt. Finno stelde Frans de Hoog van Co vijf vragen.

Wat biedt de Beleggers Coöperatie haar klanten?

De Beleggers Coöperatie biedt haar klanten – haar leden – alle beleggingen en diensten die nodig zijn voor het opbouwen van vermogen. Al die beleggingen en diensten staan via het lidmaatschap van de Beleggers Coöperatie eenvoudig en overzichtelijk op één beleggersrekening. Behalve eenvoud en overzicht biedt de Beleggers Coöperatie haar leden voordeel in de vorm van buitengewoon lage kosten.

Welke behoefte vervult de Beleggers Coöperatie?

De Beleggers Coöperatie maakt een duidelijk onderscheid tussen beleggers en handelaren. Voor een handelaar, die wil beleggen op de waan van de dag, zijn de online transactieplatforms van banken en brokers ideaal. Echte beleggers, die voor hun vermogensopbouw beleggen met een langere termijn dan enkele dagen, hebben echter behoefte aan een eenvoudig platform waarop zij terecht kunnen voor al hun beleggingen. Het belegd vermogen van veel beleggers is gefragmenteerd doordat men allerlei verschillende rekeningen aanhoudt bij allerlei verschillende banken, brokers, fondsensupermarkten en verzekeraars. De Beleggers Coöperatie werkt met een overzichtelijk systeem van één hoofdrekening waaraan verschillende subrekeningen kunnen worden gekoppeld. Op de hoofdrekening worden bijvoorbeeld aandelen. trackers en beleggingsfondsen geadministreerd; op één van de subrekeningen met een ander risicoprofiel staan opties of turbo’s. Binnenkort komen daar ook de rekening voor de beleggingen met fiscale faciliteiten voor het pensioen bij.

Bovendien willen beleggers kunnen beleggen zonder rekening te houden met kosten. En willen met name kleine beleggers kunnen beleggen in geldbedragen, ofwel fracties van aandelen. Hierdoor kunnen beleggers hun vermogen optimaal spreiden en kunnen beleggers hun aan- en verkopen verdelen over meerdere aan- en verkoop momenten. Met een zeer scherpe tariefstructuur, woensdag een minimum van slechts € 0,25 en beleggingsfondsen geen, haalt de Beleggers Coöperatie de kostendrempel weg. Zo wordt het ook interessant om periodiek automatische (kleinere) bedragen te beleggen – (aandelen te sparen) bijvoorbeeld als aanvulling op het pensioen- en deze bedragen te spreiden over verschillende aandelen, beleggingsfondsen et cetera.

Hoe onderscheidt de Beleggers Coöperatie zich van haar concurrenten?

De kostenstructuur is een belangrijk onderscheid tussen de Beleggers Coöperatie en andere effectendienstverleners. De transactiekosten die de Nederlandse banken in rekening brengen bij particuliere beleggers zijn zeer hoog, en ook een online broker als BinckBank rekent als minimumtarief nog altijd € 10 per transactie. De Beleggers Coöperatie biedt transactietarieven die tot 90% lager liggen. Dit scheelt een particuliere belegger per jaar al gauw enkele honderden euro’s.

Ook de bedrijfsstructuur van de Beleggers Coöperatie wijkt af: het coöperatieve model is onder effectendienstverleners zeer ongebruikelijk (de Rabobank is weliswaar ook een coöperatie, maar weet zich op o.a. kostengebied niet positief te onderscheiden). De Beleggers Coöperatie is ván beleggers en vóór beleggers. Het motto is daarbij: samen meer individueel vermogen. Leden kunnen (geen plicht!) al vanaf € 500 investeren in de Beleggers Coöperatie, door de aanschaf van Co Ledencertificaten (aandelen). Dit resulteert in een sterke mate van betrokkenheid van de leden bij de ontwikkeling van de Beleggers Coöperatie. Behalve stemrecht en recht op dividend ontvangen investerende leden privileges, zoals vrijstelling van bewaarloon en vrijstelling van minimum transactiekosten. Deze wijze van financiering is een mooi Nederlands voorbeeld van crowd funding.

Waar de grootbanken zich in de afgelopen jaren in sterke mate vervreemd hebben van hun eigen klanten, wil de Beleggers Coöperatie juist dicht bij haar leden staan. Het Bestuur is er tenslotte voor de leden! Zij vormen immers het kloppend hart van de organisatie. Dit is terug te zien in de manier waarop het beleggingsaanbod tot stand komt: de leden zijn medeverantwoordelijk voor de vaststelling van het assortiment. Is er bij de leden belangstelling voor een bepaald beleggingsfonds, een aandeel et cetera, dan kunnen zij het bestuur van de coöperatie vragen om deze belegging in het assortiment op te nemen. Zo is er ook iedere maandagavond een Co Monday meeting op kantoor in Almere. Hier kunnen leden het bestuur en andere leden ontmoeten en zaken die Co aangaan bespreken.

Hoe innovatief is de Beleggers Coöperatie?

Innovatief is de Beleggers Coöperatie in de wijze van de coöperatieve orderuitvoering op een vast tijdstip, waardoor de kosten laag zijn. De administratie door middel van één hoofdrekening met daaraan gekoppelde subrekeningen mag eveneens innovatief genoemd worden.

De coöperatieve bedrijfsstructuur zoals Co die heeft is innovatief.

Ook op productniveau is de Beleggers Coöperatie vernieuwend, middels de ontwikkeling van een uniek product: CoRanges. Dit zijn koersranges van de AEX-index, opgebouwd uit indexopties. Ingewikkelde optieconstructies worden via CoRanges eenvoudig beschikbaar gemaakt voor particuliere beleggers. Ook hier geldt, dat de transactiekosten veel lager zijn dan gebruikelijk. Het opgeven van orders in CoRanges kan, behalve via de website, ook per mobiele telefoon, via een geavanceerde orderapplicatie. Beleggers ontvangen een gratis SMS met de inschrijfmogelijkheden en kunnen vervolgens via een Voice Response System telefonisch een order opgeven. Deze applicatie wordt ook ingezet voor het op de voet volgen van adviezen van adviseurs.

In 2010 introduceert nog meer innovaties, o.a. voor de beleggingsstudieclubs en het volgen van guru’s

Waar staat de Beleggers Coöperatie over 5 jaar?

Binnenkort worden ook producten aangeboden met fiscale faciliteiten voor het opbouwen van pensioen. Hierbij worden, in tegenstelling tot Brand New Day en Ophen, meerdere soorten en vormen van modelportefeuilles / fondsen aangeboden. De kosten zullen vergelijkbaar laag zijn en ook zijn die producten volledig transparant. Maar het onderscheid ligt hier dat beleggers veel meer keuze krijgen en niet afhankelijk zijn van een portefeuille oplossing of manager.

Het is de ambitie van de Beleggers Coöperatie om in de komende jaren uit te groeien tot de een competitieve dienstverlener die vanuit een eigenzinnige bedrijfsstructuur en -filosofie zich met haar faciliteiten en diensten kan meten met de ‘gevestigde orde’ in de markt.

Share

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.