ING bestormt de App Store met meerdere iPhone Apps

Leestijd: 3 minuten

De Apple App Store heeft het de laatste weken druk gehad met de ING. Niet alleen is vandaag in Nederland de ING App vrijgegeven, maar lanceerde ING Direct Canada de Save Anywhere app. Steeds meer banken lanceren iPhone apps voor hun klanten. Met zo’n 400.000 Nederlandse iPhone-gebruikers, wordt deze doelgroep ook steeds interessanter.

De ING had al de Stufi App voor studenten en een geldautomatenzoeker voor Layar. Nu komt de ING In navolging van de Rabobank ook met een app voor het raadplegen van je saldo en het inzien van de laatste bij- en afschrijvingen. De nieuwe app biedt ook de mogelijkheid om eenvoudig een geldautomaat of een ING-kantoor in de buurt op te zoeken. In de app staan ook de belangrijke servicenummers. Op het eerste oog een handige app met basale functionaliteit.

Maar is de app ook wel echt handig? Als we de reviews in de App Store moeten geloven zijn de gebruikers van het eerste uur nog niet zo enthousiast. Een veel gehoord bezwaar is dat je een zogenoemd Windows Live ID nodig hebt, met andere woorden je moet je registreren bij Microsoft om toegang te krijgen tot je saldo en informatie over bij- en afschrijvingen bij de ING-bank. Hoe zit dit nu eigenlijk?

De ING iPhone-app is gebaseerd op de ING Buddy chatrobot, die communiceert  met Microsoft Live Messenger (MSN). Zowel de ING als de ABN AMRO (Messenger Saldo) gebruiken deze oplossing om via MSN je saldo en/of bij- en afschrijvingen te raadplegen. Via internet bankieren leg je eenmalig een link met je MSN-account en voeg je in MSN je bank toe aan je vriendenlijstje. Vanaf dat moment kun je eenvoudig via het chatvenster van MSN je saldo en/of bij- en afschrijvingen raadplegen. ING heeft dus de bestaande ING Buddy gebruikt om via de iPhone de gegevens toegankelijk te maken. Wat mij betreft, en vele gebruikers zijn dit met mij eens, niet de meest gebruikersvriendelijke oplossing. Van de 78 beoordelingen tot op heden geven 51 gebruikers de app maar 1 ster op een schaal van vijf. Als we de gebruikers moeten geloven valt er dus nog wel iets te verbeteren aan de app.

Ik gaf al aan dat de App store het druk heeft gehad met de ING. ING Direct Canada lanceerde namelijk ook een app voor haar klanten. De Save Anywhere app biedt de volgende functies:

  • raadplegen saldo en bij-en afschrijvingen
  • bedragen overmaken tussen ING Direct rekeningen en naar rekeningen bij andere banken
  • ING Direct Cafe en geldautomatenzoeker

Het aardige van de ING Direct app is dat hij toegang geeft tot de Twitter timeline van de CEO. Dus wil je op de hoogte blijven van wat de CEO van ING Direct bezighoudt, dan kun je zijn tweets volgen. Ik ben benieuwd wanneer de CEO van ING – Jan Hommen – gaat twitteren.

Tot slot is het aardig om deze twee apps met elkaar te vergelijken. Daar waar je bij de Nederlandse ING app via een MSN-omweg toegang krijgt tot je gegevens, kan je met de ING Direct app met je rekeningnummer en een pincode toegang krijgen tot je gegevens en ook nog overboekingen doen. Het moet gezegd worden dat de beveiliging van internet bankieren in de Noord-Amerika van een andere orde is. Over het algemeen kun je daar met een gebruikersnaam en wachtwoord inloggen, daar waar je in Nederland doorgaans met tokens moet werken (Random Reader, e.dentifier, et cetera) of zoals bij de ING met TAN-codes.

ABN AMRO komt binnenkort ook met een iPhone app, waarmee je in eerste instantie je saldo kunt raadplegen. Deze app zal geen gebruik maken van de genoemde MSN-oplossing. Naar ik heb begrepen wordt er een koppeling gelegd tussen je rekeningnummer en het serienummer van je iPhone. Hoe het exact werkt lees je binnenkort ongetwijfeld op Finno.

Share

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.