Vereffen de café-rekening met je vrienden met Rabo Rekening Delen

Leestijd: 3 minuten

Update mei 2013: Rabobank stopt 1 juli 2013 met Rekening Delen: “Uit ons onderzoek blijkt dat veel klanten het handig vinden om een rekening te kunnen delen, maar dat het registreren en verrekenen te ingewikkeld is. Daarom hebben we besloten om per 1 juli met Rabo Rekening Delen te stoppen”, aldus de Rabobank

Je kent het wel. Je bent met een aantal vrienden in de kroeg en besluit een pot te maken. Geen gezeur over wie er een rondje moet geven, zeker als je na een paar rondjes niet meer precies weet wie het volgende rondje moet geven. Met deze insight moeten de innovatiemanagers bij de Rabobank aan de slag zijn gegaan en kwamen ze met de dienst Rabo Rekening Delen. Wederom staat MiniTix – de chipknip 2.0 – aan de basis van een nieuwe betaaldienst van de Rabobank. Na SMS-betalen, MyOrder en Hyves Afrekenen kan je met Rabobank Rekening Delen een rekening achteraf verrekenen met vrienden of samen geld bijeenleggen voor een doel in de toekomst.

Laat ik Rabo Rekening Delen even uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Je hebt zojuist met een aantal vrienden heerlijke asperges volgens Brabantse wijze gegeten in een Bossch’ restaurant. Je schiet de rekening voor, maar wilt graag dat je vrienden je snel terugbetalen en niet verworden tot dubieuze debiteuren. Je voert eerst het totaalbedrag van de rekening in in de Rabo Rekening Delen app. Vervolgens voeg je de 06-nummers van je vrienden toe (of selecteert deze uit je iPhone contacten). Daarna geef je een datum op voor wanneer je betaald wilt worden. En tot slot geef je aan hoe je betaald wilt worden: met SMS-betalen, via een overschrijving of contant. In de laatste twee gevallen zal je zelf in de de app of op de Rabo Rekening Delen internetsite de administratie moeten bijhouden van de ontvangen gelden. Betalen je vrienden met SMS-betalen dat houdt Rabo Rekening Delen dit automatisch voor je bij.

Rabo Rekening Delen is wat mij betreft vooral handig als je vrienden jou ook daadwerkelijk per SMS betalen. Zo niet, dan is de app niet meer dan een administratief tooltje om bij te houden van wie je nog geld tegoed hebt. Overigens is het wel handig dat je je vrienden per SMS of e-mail op zelf te bepalen tijdstippen herinneringen kunt sturen.

Al eerder schreef ik op Finno over de PayPal app waarmee iPhone-gebruikers geld aan elkaar kunnen overmaken of elkaar een betaalverzoek kunnen doen. De PayPal app is beperkter in functionaliteit, maar is – zoals ik destijds als zei – door de Bump-technologie wel sexier. Maar ik herhaal de slotzin van destijds. SMS-betalen van de Rabobank heeft als voordeel dat je betalingen aan elkaar kunt doen ongeacht bij welke bank of provider je zit.

De Rabobank heeft Rabo Rekening als beta gelanceerd en geeft zichzelf tot eind 2010 de tijd om te bepalen of Rabo Rekening Delen een blijvertje is. In die tijd zullen gebruikers met enquêtes feedback kunnen geven op de dienstverlening. Als je enkel en alleen naar het businessmodel kijkt, dan zou succes gegarandeerd moeten zijn. Rabo Rekening Delen moet mijns inziens bijdragen aan het gebruik en daarmee het succes van MiniTix. Waarom is MiniTix zo interessant voor de Rabo? Hoe  meer gebruikers en geld in de virtuele MiniTix portemonnee, des te meer geld er op de rekening van de Rabo staat waar ze geen rente over hoeven te vergoeden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.