Genomineerden Accenture Innovation Awards voor de Financial Services Sector zijn bekend

Leestijd: 13 minuten

Op 4 november aanstaande worden de Accenture Innovation Awards voor de Financial Services Sector uitgereikt. Wie dingen er mee naar de prijzen? De vakjury had de moeilijke taak om een lijst van ruim 100 ingediende concepten terug te brengen tot 25 genomineerden.

Een vakjury beoordeelt de 25 genomineerden op innovativiteit, behaald succes en potentie. Ook wordt op het Innovation Seminar op 4 november in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam een publieksprijs uitgereikt aan het concept wat door het publiek het meest gewaardeerd wordt.

In dit artikel – het langste op Finno ooit – een overzicht van de genomineerden. Finno is partner van de Accenture Innovation Awards voor de Financial Services Sector.

Hieronder het volledige overzicht van de 25 genomineerden. De toelichtingen bij de genomineerden zijn afkomstig van de  internetsite van Accenture.

AcceptEmail is de nieuwe standaard voor het betalen van rekeningen, die gebruik maakt van de kracht van e-mail. Digitaal, veilig en snel. Het werkt eenvoudig: de klant ontvangt een digitale factuur in zijn mailbox. Met enkele muisklikken kan het bedrag via de eigen bank direct worden overgeboekt. AcceptEmail wordt o.a. toegepast voor rekeningen, herinneringen, betaalafspraken vanuit call centers en aanmaningen. Uitgevers zetten AcceptEmail al in voor het werven van fondsen en nieuwe abonnees. Webshops die met betalen achteraf meer omzet halen bieden AcceptEmail als betaalmethode aan. Telecom providers, verzekeraars en energiebedrijven sturen klanten bij wie de automatische incasso mislukt of ter vervanging van de overschrijving een AcceptEmail, met het verzoek het openstaande bedrag te voldoen. In de B2B sector is AcceptEmail een aantrekkelijke methode voor o.a. spoedbetalingen.

In de afgelopen jaren hebben banken een primaire focus gehad op het web-enablen van traditionele banking systemen, de zogenaamde ‘inside-out’ aanpak. Dit heeft geresulteerd in relatief complexe en statische online portalen. In de Web 2.0 wereld is een paradigma verandering nodig. De klant staat centraal, wil flexibiliteit, controle en dienstverleding op maat. Dit vraagt om een ‘outside-in’ aanpak. Backbase levert next generation Portal Software waarbinnen het concept Widgets (mini applicaties) centraal staat. Funtionaliteit uit bestaande banking systemen (silo’s) worden via Widgets modulair ontsloten. Gebruikers selecteren Widgets en stellen hun eigen online banking omgeving samen. Hierdoor ontstaat een geheel nieuwe methode van klant interactie en de mogelijkheid tot vergaande personalisatie en segmentatie. Backbase Portal is een uniek presentatie platform waarbij Widgets zowel multi-channel (web, call center, fysiek) als multi-device (computer, mobiel, TV) ingezet kunnen worden.

Het gros van alle webwinkels in Nederland biedt niet de mogelijkheid tot achteraf betalen. Begrijpelijk, u wilt namelijk niet de dupe worden van eventuele wanbetalers. Volgens ons een gemiste kans omdat uit onderzoek blijkt dat uw omzet enorm toeneemt wanneer u deze vorm van betalen aanbiedt. Billink biedt u nu een veilige oplossing om van die omzetverhoging te kunnen profiteren! Hoe gaat het in zijn werk? Wanneer een debiteur na zijn bestelling kiest voor de optie BILLINK, wordt uw klant real-time op zijn of haar kredietwaardigheid getoetst. Bij een positieve uitslag kan deze persoon gebruik maken van de betaaloptie Billink. In het geval van een negatieve beoordeling krijgt de klant een afwijzing en wordt deze gewezen op de overige betaalopties (Ideal, Paypal etc.) Billink is vervolgens verantwoordelijk voor de facturatie, debiteurenbeheer, betalingsverwerking en Incasso. Mocht het toch nog nodig zijn schakelt billink zelfs het incassobureau in.

BrokerTarieven.nl maakt het voor beleggers inzichtelijk hoeveel kosten zij betalen bij hun eigen bank of broker en hoeveel dat zou zijn bij andere brokers. In onderzoeken wordt vaak alleen gewerkt met modelportefeuilles, maar BrokerTarieven.nl maakt het nu voor elke belegger mogelijk om voor zijn of haar persoonlijke situatie de kosten uit te laten rekenen. De markt wordt gekenmerkt door complexe kostenstructuren, waarbij de kosten bijvoorbeeld kunnen bestaan uit transactiekosten, bewaarloon, regeltarief, retourprovisies en staffelkortingen. Deze complexheid maakte het voorheen voor beleggers welhaast onmogelijk de kosten te vergelijken. BrokerTarieven.nl maakt de markt een stuk transparanter. Om de vergelijker bij zoveel mogelijk gebruikers onder de aandacht te brengen, werkt BrokerTarieven.nl samen met verschillende uitgevers. Zo heeft De Financiële Telegraaf de module van BrokerTarieven.nl geïntegreerd binnen de eigen site.

Met de oprichting van de Eerlijke Bankwijzer streven we naar verduurzaming van banken met behulp van de consument. De Eerlijke Bankwijzer geeft een open en objectieve vergelijking van het beleid van de grootste 12 Nederlandse banken (naar spaartegoeden) ten aanzien van een reeks maatschappelijke thema’s en sectoren (klimaatbeleid, mensenrechtenbeleid, dierenwelzijn, mijnbouw etc). Daarnaast biedt de Eerlijke Bankwijzer de consument een aantal opties om op eenvoudige wijze de eigen bank een signaal te geven om het duurzaamheidsbeleid te verbeteren. Zo kunnen bankklanten hun eigen bank een klacht of gele kaart sturen, een petitie tekenen en directe links vinden om over te stappen naar een duurzamere bank. Consumenten dragen op deze manier bij aan een race to the top: banken concurreren elkaar omhoog ten aanzien van duurzaamheid.

Brand New Day is opgericht als antwoord op de hegemonie van de grote verzekeraars. Daarbij gaat het belang van de aandeelhouders en het management voor het belang van de klant. De gevolgen daarvan zijn bekend. Bij Brand New Day is dat precies andersom. Klantgerichtheid is onze overtuiging en is bij ons geen marketingmechanisme, maar zit in ons DNA. Alles wat we doen, moet goed zijn voor de klant. Daarom krijgen onze klanten transparante en de laagste tarieven, een wetenschappelijk ontwikkeld product waarin alle mogelijke risico’s worden afgedekt en streven we naar een verbazingwekkende service. Binnen een uur antwoord op je mail, direct een deskundig en vriendelijk echt mens aan de lijn en altijd je afspraken nakomen. Het is onze overtuiging dat bedrijven die echt in staat zijn de klant centraal te stellen, de winnaars zijn van morgen.

GreenLoans financiert de duurzame verbouwing in de eigen woning. Daartoe heeft GreenLoans in samenwerking met het ministerie van VROM en EZ de groenregeling gewijzigd en een nieuwe Garantieregeling ontwikkeld. Hiermee kunnen eigen huis bezitters profiteren van groen geld (lage funding via Groenbank) en een korting door garantie van de overheid). De groene leningen die GreenLoans aanbiedt zijn bedoeld om energiebesparende en energie opwekkende maatregelen te financieren, zonder daarbij een hypotheek te hoeven afsluiten. GreenLoans investeert samen met stakeholders (bedrijven, overheden en instanties) in het terugbrengen van de CO2 uitstoot en is de eerste en grootste intermediair in groene leningen. De klant staat bij GreenLoans centraal. In onze richtlijnen werken we met heldere afspraken om de klant centraal te kunnen stellen. Maximale doorlooptijden in het aanvraagproces, bereikbaarheid, transparantie in kosten en voorwaarden en geen commerciële stalking.

HR-2D is een real-time geïntegreerde eHRM en salarisoplossing die beschikbaar wordt gesteld in de Cloud. Hierdoor wordt het mogelijk HRM- en salarisgegevens en – transacties altijd en overal op ieder platform (inclusief mobiel) te beheren, raadplegen en te verwerken. HR-2D bevat alle voorkomende HRM en salaris functionaliteit en is door de open architectuur te integreren met alle andere bedrijfstoepassingen.

Begin 2009, in het oog van de kredietcrisis, is InShared naar de markt gegaan met wat De Telegraaf ‘een revolutie in de financiële wereld’ noemde. De InShared propositie (transparantie, gemak en het teruggeven van overwinsten, het uitgaan van het positieve van de consument) speelt dan ook volledig in op de tijdgeest en de specifieke wensen van de consument. InShared is in eerste instantie echter een 100% internet verzekeraar, die een ultra moderne netwerk organisatie heeft opgezet, waarbij Customer Centric Marketing en IT centraal staan. Alles heeft tot doel een hoge consumenten tevredenheid te behalen, gekoppeld aan ‘cost-leadership’. Op het eerste gezicht tegenstrijdige belangen, maar die door het optimaal inzetten van IT en ondersteunende netwerkorganisatie met uitzonderlijke competenties, tot opmerkelijk hoge klanten scores leiden. In een kort tijdsbestek heeft InShared een unieke plaats verworven in de markt. Het volledig digitaliseren van mid- en backoffice, de opvallende campagne en innovaties zoals Young Drivers Academy, nieuwe productvormen (Halve all risk verzekeringen), SelectaDNA, hebben mede daaraan bijgedragen.

De schadehulp applicatie van Interpolis is samen met de mobiele website (www.interpolis.nl/mobiel) de start van het inzetten van ‘mobiel’ als volwaardig kanaal. De reacties die we van klanten, consumenten, maar ook branchegenoten en medewerkers hebben gekregen zijn allemaal positief. Het belangrijkste klantbelang is dat de klant niet meer afhankelijk is van de kanalen die wij als branche hebben ingericht. Hij krijgt de dienstverlening va een device dat hij sowieso altijd bij zich heeft. Omdat de dienstverlening ook gebaseerd is op de locatie waar de klant zich bevind, kan die service specifiek worden gemaakt voor de gebruiker. De applicatie biedt niet alleen schademelden, maar ook weer- en verkeersinformatie en zoekt de schadehersteller die het dichtst in de buurt is van de klant. Ook in verzekeren geldt dat voorkomen beter is dan genezen (voor zowel klant als verzekeraar). Met de preventietips in de applicatie hopen we ervoor te zorgen dat klanten minder vaak schade hebben.

De opkomst van e-factureren lijkt sterk op de situatie van e-commerce rond de millenniumwisseling: veel aandacht voor het onderwerp, een snel groeiend aanbod, relatieve lage adoptie en de behoefte aan onderling vertrouwen tussen diverse partijen. Het antwoord hierop is een keurmerk dat we allemaal kennen. De duidelijkheid en vertrouwen die hiervan initiatief uitging heeft een aantoonbaar positief effect op thuiswinkelen gehad. Hetzelfde kan bereikt worden met zelfregulering op het gebied van e-factureren: het Keurmerk E-factureren. Direct vanaf de lancering begin juni 2010 is het Keurmerk E-factureren aangevraagd door meer dan vijftig aanbieders van e-factureren en verzenders. Daarnaast zijn aanvragen binnengekomen voor een internationale variant: het E-invoicing Trustmark.

MiniTix is de oplossing voor kleine betalingen. Het betaalsysteem kan door bedrijven en organisaties voor vele verschillende betaalkanalen worden ingezet. Voorbeelden zijn remote payments (SMS Betalen), proximity payments (AH to Go pilot), community (Hyves Afrekenen) Uiteraard kan een MiniTix oplossing ook worden ingezet als betaalmethode op (mobiele) website. Voor de eindgebruiker is het gebruik gratis en iedereen een Minitix portemonnee openen ongeacht bij welke bank hij bankiert. Met deze portemonnee kunnen klanten bijvoorbeeld direct betalen via de mobiele telefoon. Ook contactloos betalen (NFC) behoort tot de mogelijkheden.

MyOrder, Mobiel bestellen en betalen! Wil je een drankje, bioscoopkaartje of maaltijd eenvoudig kunnen bestellen en betalen met je mobiele telefoon? Dat kan met MyOrder. De applicatie MyOrder is uniek en de eerste die een complete mobiele bestel en betaalinfrastructuur biedt met aansluiting op bedrijfsadministratie en bedrijfslogistiek.

Ohpen is de eerste beleggingsinstelling zonder verborgen kosten, waar consumenten vanaf 1 euro vermogen kunnen laten beleggen. De beleggingsmethodiek is gebaseerd op Nobelprijswinnende theorieën die bewijzen dat er voor elk risico een portefeuille kan worden gecreëerd waarbij het rendement wordt geoptimaliseerd. Om iedere belegger te bedienen heeft Ohpen twee fondsen opgericht: het Ohpen Groei Fonds (risicodragend) en Ohpen Bescherm Fonds (risicomijdend). De Ohpen Planner bepaalt voor iedere belegger de juiste verhouding tussen risicodragende en risicomijdende beleggingen. De software is samen met de TU Delft ontwikkeld en was voorheen alleen toegankelijk voor institutionele partijen. Daarnaast monitort de Ohpen Planner continu de klantportefeuilles en fondsportefeuilles en past de verhouding aan wanneer dit is gewenst om de risico-rendementverhouding te optimaliseren. Deze methodiek in combinatie met de lage kosten van 1% resulteert in een beter resultaat dan 95% van de beleggers.

In May 2010 RBS Netherlands was the first to successfully launch a cross-region online account opening tool in the corporate space. RBS launched the Bank Account Management module within their Online Client Service (OCS) tool, providing clients with the ability to open an account in any one of 50 jurisdictions, from any one of 50 jurisdictions (creating 2,500 possible combinations) for the first time. The ability to use this functionality has also been extended to our Partner Bank (a large Dutch bank).

Het Quion Serviceplatform is een elektronisch platform waarmee hypotheekprocessen worden uitgevoerd. Verschillende partijen die een rol spelen in het hypotheekproces kunnen aansluiten op het platform en het eigen deel van het hypotheekproces via het platform uitvoeren. Quion als hypotheekservicer kan via het platform de regie uitoefenen over het totale proces. Quion verzorgt ook de inrichting en beheer van hypotheekproducten en procesbesturing in het platform voor de verschillende business partners van Quion. De business partners van Quion zijn geldverstrekkers, serviceproviders en distributiepartijen; deze partners kunnen het eigen deel van het proces via het platform uitvoeren. In het verleden was sprake van verschillende technische oplossingen die aan elkaar moesten worden verbonden om het totale proces in goede banen te leiden. Met het Quion Service Platform is Quion in staat als regisseur de totale waardeketen aan te sturen en haar business partners daar actief bij te betrekken.

A wide range of ethical, sustainable, or responsible investment funds and products are currently offered to retail and/or institutional investors. Often, it is not clear to investors and other interested parties how exactly these products differ from more traditional investment products. It is also difficult to compare the approach and relative strengths of different ‘sustainable’ products. The Responsible Investing (RI) Fund Classification methodology aims to provide more transparency to various users and as a result allow them to make better investment decisions. The methodology analyses and classifies such products in a transparent, systematic, and objective manner in order to guide investors, investment advisors, and fund managers which is becoming the industry standard. We strive to help investors make decisions regarding responsible investing by classifying funds according to four pillars of Robeco’s responsible investing strategy: ESG Integration, Active Ownership, Exclusion and Sustainability. The Strategy is reflective of the responsible investing values within Robeco, sector trends and client preferences (both institutional and retail). The information is transparently shared with clients on our websites and in product and promotional materials. The classifications were provided by independent sustainability research providers, Sustainalytics. In addition to classifying about 60 Robeco funds, 36 non-Robeco (or third party) funds available through our direct retail sales channel (Robeco Direct) were also classified. Once fully adopted by the market, the concept would provide much needed transparency to the market for responsible investing and promote overall growth and acceptance of this market segment amongst both retail investors and asset managers and fund distributors.

Uit een door Ferratum Netherlands B.V. geïnitieerd nationaal onderzoek bleek dat 1 op de 3 Nederlanders met een vaste baan wel eens te rood staat om te kunnen pinnen. Een fenomeen wat ons ingeschakelde marcom-bureau Icevibes vervolgens heeft benoemd met het nieuwe begrip ‘een saldodipje’. Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat 27% van de mensen die zo’n saldodipje hebben gehad, open stonden voor een adequate oplossing. Een niche in de financiële dienstverlening. Een gat in de markt dat nu gevuld is met saldodipje.nl. Een eigentijdse digitale mogelijkheid waarmee je binnen 10 minuten, per sms of online, geheel automatisch het saldo op je rekening verhoogt met een bedrag tussen de 50 en 500 euro. Om gebruik te kunnen maken van de dienstverlening meldt de doelgroep zich eenvoudig aan op de website. Na een grondige kredietwaardigheidscheck ontvangt men de volgende dag een klantenpasje en een persoonlijke pincode in de brievenbus. Daarna kan de klant altijd en overal geld laten storten.

De portemonnee is in de afgelopen 50 jaar nauwelijks veranderd, terwijl haar inhoud ingrijpend is geinnoveerd. Contant geld, vervoersbewijzen, identiteitsbewijzen en credit cards worden vervangen door chipkaarten met draadloze RFID techniek. Dit leidt tot geheel andere gebruikshandelingen en stelt compleet nieuwe eisen ten aanzien van veiligheid. Secrid heeft een revolutionair portemonneeconcept geïntroduceerd waar veiligheid en comfort samenkomen. Een technisch perfecte oplossing (door TNO getest) die ook modisch hoog scoort. Niet alleen gericht op jonge trendy mensen, maar voor brede lagen van de bevolking. Zo zijn mensen met beperkte motoriek (bijv tgv reuma) erg enthousiast over de gebruiksvriendelijkheid en vinden onze producten ook bij 65plussers gretig aftrek.

SecuReceipt biedt dé oplossing voor het onhandige, tijdrovende, dure declaratieproces binnen bedrijven. Met behulp van een mobiele applicatie, beschikbaar voor alle mobiele besturingssystemen, en een online platform wordt het declareren een fluitje van een cent. Niet langer een portemonnee vol met verkreukelde bonnetjes. Geen overbodig papierwerk. Met SecuReceipt is een declaratie in drie simpele stappen verwerkt, waar ook ter wereld. Bij SecuReceipt worden alle declaraties digitaal gearchiveerd, op goed beveiligde servers, en zeven jaar lang bewaard, zoals de Belastingdienst vereist. Archiefkasten zijn verleden tijd. De Belastingdienst heeft de declaratiemethode en het systeem van SecuReceipt goedgekeurd. Bij controle kunnen alle declaraties eenvoudig aan de Belastingdienst worden getoond. Door de digitale opslag kunnen er waardevolle overzichten en statistieken worden gegenereerd. Hiermee kan specifiek declaratiegedrag van een persoon of een groep eenvoudig worden geanalyseerd.

Until recently, parties were often confronted with national exchanges’ monopoly position and its pricing regime. Thanks to the new European investment directive (MiFID) that was introduced in 2007, this situation has changed considerably and paved the way for TOM. Now, banks and brokers have to comply with best execution standards: (retail) investors should get the best possible conditions for their orders (price but also aspects like cost and speed of execution). Banks and brokers are thus required to compare prices of several exchanges. This comparison and routing orders to the best venue for execution is called Smart Order Routing (SOR). TOM is the embodiment of MiFID as it consists of two different entities, a SOR and an Exchange (MTF). TOM Smart Execution is the SOR and will focus on the best execution of (retail)orders. It checks several exchanges for the best possible execution price. Thanks to this intelligent engine, TOM’s clients will always find the best prices for orders.

Het concept Tim maakt het voor ING klanten die gebruik maken van internetbankieren mogelijk om online inzicht te krijgen in het persoonlijk uitgavenpatroon en dit patroon te vergelijken met andere gebruikers. Voor een geselecteerde periode wordt voor de gebruiker inzichtelijk gemaakt hoe inkomsten en uitgaven zijn verdeeld over verschillende categorieën. Deze categorieën worden weergegeven door middel van handige grafieken. Voor het verkrijgen van dit inzicht wordt gebruik gemaakt van een database van rekeningnummers op basis waarvan pintransacties en andere overschrijvingen van en naar de rekening van de klant automatisch gecategoriseerd worden. Voorbeelden van categorieën zijn: vrije tijd, eten en drinken, sparen, etc.

Sinds 2009 speelt Independer in op de kracht van peer reviews via de lancering van een mogelijkheid om het kwaliteit van het hypotheekadviesproces subjectief en objectief te toetsen. Belangrijke trends in de internet-wereld vormden de inspiratie voor de ontwikkeling van deze nieuwe benadering: de opkomst van social media, het toenemende belang van ‘customer reviews’, de opkomst van ‘gratis’ services voor de consument en natuurlijk de al eerder ingezette groei van internet bij de oriëntatie voor hypotheken. Dit leidde tot een gratis platform voor zowel consumenten, intermediairs en bankkantoren, met als doel het transparant maken van de markt voor hypotheekadvies. Hiermee wil Independer.nl de ‘Tripadvisor.com’ worden van hypotheekaanbieders. Het beoogde resultaat is dat consumenten het platform kunnen gebruiken om de best passende adviseur te selecteren, ervaringen te lezen en te delen en een 2nd opinion te krijgen. Ook voor hypotheekkantoren en banken biedt het platform mogelijkheden.

Paywave is de snelste manier van contactloos betalen waardoor de doorstroom snelheid van consumenten aan kassa en in metro stations of parkeergarages, etc. toeneemt en de circulatie van cash afneemt. Dit biedt lagere cash handling kosten en grotere veiligheid voor een winkelier en groter betaalgemak voor de consument.

Yunoo is een social personal finance applicatie waar gebruikers gratis, eenvoudig en veilig hun persoonlijke financiën kunnen beheren. De dienst geeft inzicht in uitgaven en inkomsten, door ze automatisch te categoriseren en dit alles over verschillende banken en rekeningen heen mogelijk te maken en presenteert dit op een visueel aantrekkelijke wijze. Op deze manier weet je op elk moment precies wat je huidige financiële situatie is. Naast dit directe inzicht helpt Yunoo via haar community ook geld te besparen en individuele financiële kennis te vergroten.

Je kunt vanaf vandaag stemmen op je favoriet. Jouw stem telt mee voor de publieksprijs.

0 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. related web-site schreef:

    related web-site

    Genomineerden Accenture Innovation Awards voor de Financial Services Sector zijn bekend | Finno – Innovatie in de financiële sector

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.