Wordt Symbid het eerste Nederlandse crowdfundingplatform voor ondernemers?

Leestijd: 4 minuten

[finno] besteedt regelmatig aandacht aan het fenomeen crowdfunding. Al eerder kondigde ik de komst van een crowdfundingplatform van ABN AMRO aan. Inmiddels is in de media al ruimschoots uitgemeten dat ABN AMRO in de loop van dit jaar start met een platform voor betrokken investeerders onder de naam Seeds. Het gaat in eerste instantie om een pilot.

Enige tijd geleden sprak ik met Robin Slakhorst, een van de initiatiefnemers van Symbid, eveneens een crowdfundingplatform dat in de startblokken staat om live te gaan. Het zal nog spannend zijn of ABN AMRO of Symbid als eerste in Nederland het crowdfunding strijdtoneel betreedt.

Met de verschillende crowdfundinginitiatieven op komst – Symbid, Seeds en ook nog Crowd About Now – en de overmatige aandacht voor crowdfunding in de pers, zou je bijna gaan denken dat het een hype is. Als we de Gartner Hype Cycle voor Social Software 2010 mogen geloven heeft crowdsourcing, waartoe crowdfunding behoort, nog niet de peak of inflated expectations bereikt.

Het zal nog wel een aantal jaren duren voordat duidelijk wordt of crowdfunding als financieringsvorm een blijvertje is.

In 2009 startte 4 afgestudeerde studenten aan de Erasmus Universiteit met een achtergrond in Entrepeneurship, Informatie Technologie en Financial Services hun crowdfundingsinitiatief Symbid. Symbid noemt zichzelf het eerste online crowdfunding platform voor ondernemingsideeën en –plannen. Daarvoor startte Robin op de Erasmus Universiteit al een vereniging gericht op ondernemerschap onder jonge mensen. Tijdens zijn Master Entrepeneurship ontstaat het initiatief voor een platform waarop vanuit ideeën bedrijven worden ontwikkeld. Het platform moest mensen bij elkaar brengen, die samen ideeën ontwikkelen (crowdsourcing). Omdat de financiering van ideeën vaak een belangrijk struikelblok is, evolueerde het platform uiteindelijk tot het huidige Symbid, een crowdfundingplatform. Inmiddels bestaat het team van Symbid uit 6 personen, waaronder een succesvolle ondernemer, die tevens als investeerder voor het crowdfundingplatform optreedt.

Volgens Robin is de mobiliteit en liquiditeit van geld voor starters en groeiers erg laag, dus is crowdfunding als financieringsalternatief niet tegen te houden. “Ik geloof in een meer gedecentraliseerde financieringsvorm. De kracht van het decentraal en viraal ophalen van geld is sterker dan dat gecentraliseerde werking van instituten zoals banken.” Robin is er van overtuigd dat er voldoende geld in de markt aanwezig is, maar het kan niet geactiveerd worden. “Het kan ook anders. Kijk bijvoorbeeld eens naar het systeem van donaties. Zie hoeveel geld er in korte tijd voor Haïti werd opgehaald. Onder andere met een televisieactie werd er 111 miljoen euro door Nederlanders bij elkaar gebracht. Het publiek stortte 69 miljoen euro en de overheid deed daar nog eens ruim 41 miljoen euro bij. Donaties is  de oudste vorm van crowdfunding. De kracht ligt bij de massa.”

“Ondernemerschap onder studenten wordt vaak geremd door gebrek aan geld, waardoor afgestudeerden vaak toch als trainee bij een grote onderneming aan de slag gaan”, vervolgt Robin. Hij schermt met een aantal onderzoeken waaruit blijkt dat de behoefte om te ondernemen onder studenten en jongeren groeit: “Het wordt meer een logische keuze. Men wil vaak ook bij een kleiner bedrijf werken, omdat je dan meer in contact staat met het product en de klant. Bij grote bedrijven mis je wel eens het zicht op het directe resultaat en is er minder vrijheid.”

Symbid wil jonge ondernemers beter in staat stellen om hun businessplannen te verwezenlijken. Op het platform kunnen investeerders degelijke investeringsproposities vinden, die ze met bedragen variërend van 20 euro tot 2,5 miljoen euro kunnen ondersteunen. Ondernemers kunnen maximaal 2,5 miljoen euro ophalen voor hun businessplannen.

Het opzetten van een crowdfundingplatform heeft nogal wat voeten in aarde. Zie een eerder artikel over crowdfunding op Finno. Hoe regel je de juridische- en administratieve vastlegging van de deal tussen ondernemer en investeerder(s)? Symbid zegt de volledige administratieve afhandeling van de investeringen uit handen te nemen (geheel online). Er wordt in samenwerking met grote internationale partijen onderzocht of externe partijen de ondernemers en investeerders kunnen adviseren over de fiscaliteit en haalbaarheid van de deal.

Symbid richt zich op Willy Wortels met een goed idee, maar ook andere ondernemingen die op zoek zijn naar start- of groeikapitaal. De ondernemers kunnen hun businessplannen op Symbid uitgebreid presenteren, waarbij video, conferencing en het delen van documenten tot de mogelijkheden behoren. Als een ondernemer en investeerder(s) elkaar hebben gevonden dan kunnen ze online in een gesloten groep ook verder werken aan het businessplan. Robin zegt vervolgens: “Wij geloven meer in een organische manier van je business idee ventileren en niet in een plan bestaande uit standaard sjablonen, zoals bijvoorbeeld bij een bank. We zien dat als een oude manier van werken. Het boek Business Model Generation is ons voorbeeld en zou ook het voorbeeld voor ondernemers moeten zijn”.

Ik refereerde al aan degelijke investeringsproposities voor ondernemers. Wanneer is een investeringspropositie degelijk en is deze terug te vinden op Symbid? “De crowd zal zorgen voor een filtering van ideeën. Ook kunnen ideeën op het platform gewaardeerd worden. Expert zullen daar waar nodig ook hun mening geven bij businessplannen. Zij zijn echter geen gatekeepers” vertelt Robin.

Symbid bevindt zich in afrondende fase en staat aan de vooravond van haar introductie. Op de Erasmus Universiteit loopt al enige tijd een pilot onder studenten. De initiatiefnemers streven ernaar nog dit jaar online te zijn. De ambities van Symbid zijn grenzeloos. Ze richten zich dan ook niet alleen op Nederland. Samen met een aantal grote internationale partners streven ze ernaar om over vijf jaar het leidende crowdfundingplatform in Europa te worden.

Het gesprek met Robin leert mij dat initiatiefnemers van Symbid heel goed weten waar ze mee bezig zijn. Ik kijk uit naar de introductie en hoop dat Symbid samen met de andere crowdfundingplatformen er in slaagt om innovatieve ideeën levensvatbaar en financierbaar te maken. Nederland kan immers wel wat innovatie gebruiken.

P.S. Wil je op de hoogte blijven van de lancering van Symbid. Laat dan op www.symbid.com je e-mailadres achter of volg [finno] op Twitter.

3 antwoorden
 1. louis.emmerson@symbid.com'
  Louis Emmerson zegt:

  Dear Pascal,

  I’m PR Coordinator here at Symbid. The images contained within your blog post feature very highly when searching for ‘Symbid’ on Google Images. I’m wondering if it would be possible to replace them with our current logos and marketing? This would be a great boost to our brand awareness.

  Any help would be greatly appreciated!
  Thanks,
  Louis

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.