Friendsurance: Duitsland heeft de primeur met het eerste peer-to-peer verzekeringsconcept

Leestijd: 2 minuten

 

 

Het principe van peer-to-peer bestaat al wat langer in de financiële sector, maar werd tot op heden alleen maar toegepast op leningen. In het buitenland zijn Prosper, Lendingclub en Zopa populair. In Nederland kennen we sinds eind vorig jaar Geldvoorelkaar.nl.

Onlangs werd in Duitsland Friendsurance gelanceerd. Friendsurance is een peer-to-peer verzekeringsconcept en daarmee het eerste peer-to-peer initiatief in verzekeringsland. Via Friendsurance kan je vrienden of andere relaties vragen een deel van een risico te dragen. Friendsurance claimt dat de besparingen op ‘premies’ kunnen oplopen tot 70%. Via Friendsurance kan je momenteel een aansprakelijkheids-, inboedel-, rechtsbijstand- en fietsverzekering afsluiten.

Verzekeringen zijn te duur

Volgens Friendsurance gaat een belangrijk deel van de verzekeringspremie naar administratieve- en marketingkosten, verzekeringsoplichting en kleine schades. Freindsurance probeert de helft van deze kosten te vermijden en uiteindelijk voor de klant een besparing van 70% te realiseren. Hoe werkt het?

Deel risico’s met je vrienden

Je kunt je kosteloos registreren bij Friendsurance en je vrienden uitnodigen, bijvoorbeeld via Facebook. Voor iedere vriend die je uitnodiging accepteert krijg je een tegoed van 10 euro. Vervolgens kan je bij Friendsurance zo’n 50 verschillende verzekeringen vergelijken en daaruit een keuze maken. Vervolgens vraag je je vrienden een deel van het risico te dragen. De bijdrage per vriend bedraagt vijf tot vijftig euro. Des te meer vrienden, des te groter is de gezamenlijke bijdrage als zich er een schade voordoet. Je sluit online een contract met elkaar. Je deelt het risico overigens over en weer. Als jij iets overkomst, krijg je geld van je vrienden. Als een vriend iets overkomt, moet je een bedrag betalen aan je vriend.

Je kan het concept van Friendsurance ook koppelen aan echte verzekeringen, waarbij je uit meerdere verzekeringssoorten kunt kiezen. Je betaalt voor een gewone verzekering een premie, maar als je vrienden bijdragen in het risico, krijg je aan het eind van het jaar een bonus van de verzekeraar. De verzekeraar loopt immers minder risico.

 

Gaat het concept werken?

De schrijver van een artikel op P2P-Banking.com is sceptisch over het peer-to-peer verzekeringsconcept van Friendsurance. Ik deel zijn scepticisme. Friendsurance gaat uit van het principe dat je risico’s deelt met vrienden. Wil je je vrienden wel betrekken bij iets zakelijks als een verzekering? Als je schade hebt, zal je bij je vrienden moeten aankloppen. Hoewel ze misschien het risico aanvankelijk geaccepteerd hebben, kan de vriendschapsrelatie wellicht toch onder druk komen te staan als er zich daadwerkelijk een schade voordoet.

Ik ben benieuwd of het Friendsurance-concept ook echt succesvol wordt en in Nederland navolging krijgt. Wellicht iets voor iemand die nog op zoek is naar een succesvol businessplan, immers “wenn nicht gelungen geht man in versicherungen“.

3 antwoorden
 1. G.w.koren@gmail.com'
  Gijsbert zegt:

  Leuk concept inderdaad, maar waarom werken ze in vredesnaam niet met anonieme gebruikers (zoals Zopa, LendingClub en Prosper…)?! Als het anoniem wordt, dan krijg je waarschijnlijk wel meer fraude…

  Wat me niet duidelijk is, is of je een maandelijkse premie betaalt… Als mijn vriend zn auto gejat is en ik moet uit het niets 1000 euro betalen, dan is dat niet zo prettig. Als ik daarentegen elke maand 100 euro betaal en dat geld wordt ‘gebruikt’ voor die auto, dan zou ik het een stuk minder erg vinden.

  Beantwoorden
 2. Hans.boerwinkel@gmail.com'
  Hans Boerwinkel zegt:

  Grootste uitdaging is volgens mij het evenredigheidsprincipe. Als ik van tevoren weet dat iedereen een zelfde kans maakt op schade, heb ik er niet zoveel moeite mee. Maar als een goede vriend er een dubieuze rijstijl op na houdt, is de animo stukken minder. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar de opzet van Inshared. We ALL benefit.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.