De Bank van de Toekomst (deel 4): internet bankieren 2.0

Leestijd: 4 minuten

Voor de meeste mensen is het niet meer weg te denken, internet bankieren, telebankieren, of hoe het ook mag heten. Stopten we ruim tien jaar geleden nog regelmatig een acceptgiro of een overschrijvingsformulier in de brievenbus van de bank, tegenwoordig kunnen we 24/7 onze betalingen doen.

Maar internet bankieren is tegenwoordig natuurlijk meer dan het doen van betalingen. Naast het doen van betalingen, kan je bij menig bank online producten en diensten aanschaffen, soms straight through processing, soms straight through printer. Ook kan je allerlei eenvoudige services direct uitvoeren (je pinpaslimiet wijzigen, frequentie van de afschriften wijzigen, et cetera).

Inmiddels evolueert het internet bankieren ook naar de mobiele telefoon en heet het opeens mobiel bankieren. Hoe ziet de toekomst van het internet bankieren eruit? In dit artikel probeer ik daarop een antwoord te geven.

De opkomst van de financiële portal

Al weer bijna vijf jaar geleden introduceerde ABN AMRO in haar internet bankieren de mogelijkheid voor de gebruiker om de openingspagina van internet bankieren zelf samen te stellen. De toegepaste technologie van Backbase maakt het mogelijk dat je zelf bepaalde toepassingen (overzicht rekeningen, een overschrijvingsformulier, een inbox voor bankmail e.d.) een eigen plek op de pagina geeft.

Inmiddels heeft Backbase niet stilgestaan en hebben ze op Finovate Spring 2011 in San Fransico hun vernieuwde Bank 2.0 portal gelanceerd. Een belangrijke innovatie betreft de App Store. In deze App Store kunnen banken diverse applicaties kiezen, die ze kunnen toevoegen aan hun bank portal. Hierdoor kunnen de banken hun klanten een nog meer gepersonaliseerd financieel dashboard bieden met personal financial management tools, content, nieuws en research. Naast de eigen applicaties van de bank en Backbase applicaties bevat de App Store ook applicaties van derden.  De eerste Apps van derden zijn afkomstig van Strands en Thomson Reuters.

Jouk Pleiter, CEO van Backbase, zegt het volgende over de vernieuwde Bank 2.0 portal:

In today’s Web 2.0 world, banks need to offer a superior online customer experience that goes way beyond offering an online transaction capability alone. In order to be customer-centric and optimize the online customer journey, financial services firms need to be able to create the right blend of functionality and content to serve their customers in a more personal way“.

In onderstaande video – een demo op Finovate Europe 2011 in Londen- krijg je een indruk van Backbase’s Bank 2.0 portal.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=hwPasIaEGmk]

Integratie digitale huishoudboekjes en boekhoudsystemen

De Backbase portaltechnologie biedt zoals gezegd o.a. de mogelijkheid om de personal financial management-tools van de onderneming Strands te integreren in de bank portal. Zo wordt een digitale huishoudboekje geïntegreerd met internet bankieren en ontstaan er meer mogelijkheden voor leadgeneration. Strands is overigens ook de leverancier voor ING’s digitale huishoudboekje Tim.

Niet alleen de integratie tussen internetbankieren en digitale huishoudboekjes is opportuun. Ook de integratie met online boekhoudprogramma’s biedt kansen voor de toekomst. Zowel de Rabobank als ABN AMRO hebben al mogelijkheden gecreëerd om mutaties automatisch in te lezen in de online boekhouding. ING doet momenteel een pilot met Standard Business Reporting (SBR), waarbij gegevens uit de boekhouding van de onderneming automatisch worden uitgewisseld ten behoeve van het kredietverleningsproces. Een verdere integratie van bankieren en boekhouden in één portal geeft ondernemers een beter overzicht en banken meer mogelijkheden om op het juiste moment relevant te zijn.

Nu staan bovengenoemde systemen nog los van elkaar, maar in de toekomst voorzie ik financiële portals, waarbij ook de klant met het kiezen van bepaalde Apps zijn eigen portal vormgeeft. Het Amerikaanse Yodlee.com heeft al grote stappen in deze richting gemaakt. Als klant kies je in de FinApp store de voor jouw relevante App en stel je daarmee je eigen financiële portal oftewel dashboard mee samen. Yodlee levert deze technologie aan de vele communitybanks die de VS rijk is.

In onderstaande video – een demo op Finovate Europe 2011 in Londen- krijg je een indruk van Yodlee.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=tpwVML26Ayw]

Mobiel bankieren

Naast alle ontwikkelingen op het vlak van internet bankieren, gaan we steeds meer naar een maatschappij waarbij we informatie en transacties volgens de Martini slogan respectievelijk kunnen raadplegen en doen: anytime, any place  en anywhere. De smartphones en tablets van tegenwoordig – met de iPhone en iPad als trendsetters – maken dit mogelijk. Het internet bankieren 2.0 zal device-onafhankelijk (desktop, mobiel, tablet) altijd toegankelijk moeten zijn. Waarschijnlijk zullen veel banken in de toekomst voor hybride internetapplicaties: een combinatie van HTML-5 internetpagina’s en Apps. De zogeheten native Apps zijn eigenlijk alleen een snelkoppeling naar een HTML-5 internetapplicatie, die plaformonafhankelijk werkt en zich qua weergave aanpast aan het device. Ook zullen deze Apps nodig zijn als onderdeel van de security-oplossing.

De toekomst komt snel

Sommige van de hierboven geschetste ontwikkelingen lijken nog wat ver weg en sommige banken zullen eerst hun basissystemen op orde moeten brengen voordat ze zover zijn. Toch voorspel ik dat deze toekomst zich eerder aandient dan je denkt. De groeiende groep van zogeheten self-directed klanten vraagt erom en wil aan het stuur zitten in zijn eigen financiële cockpit.

Gerelateerde artikelen:

De Bank van de Toekomst (deel 1)

De Bank van de Toekomst (deel 2): een blik op het jaar 2020

De Bank van de Toekomst (deel 3): het contact center wordt persoonlijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.