Mobiel betalen: NFC zonder chip dankzij Zoosh

Leestijd: 3 minuten

We schrijven veel over mobiel betalen de laatste tijd, en dat is niet voor niets – er vindt veel innovatie plaats op dit gebied!

Initiatieven van grote spelers zoals Google Wallet en ISIS richten zich op NFC technologie, waarbij een chip in of op je mobiele telefoon communiceert met de kassa van de winkel waar je wilt afrekenen. Ook het Nederlandse ´Sixpack´, een consortium tussen drie Nederlandse banken plus drie mobiele providers, wil hiermee gaan werken.

Remmende factor hierbij is dat er nog nauwelijks telefoons zijn met z’n chip. Een aantal startups probeert hier omheen te werken met slimme technologische oplossingen. Daarmee willen ze hetzelfde resultaat willen bereiken, namelijk: hou je telefoon bij een kassa om de betaling te doen.

Zoosh

Zoosh is zo’n techniek. Het is ontwikkeld door het bedrijf Naratte en werkt met ultrasoon geluid.

Aangezien het alleen een speaker aan de ene kant en een microfoon aan de andere nodig heeft, werkt het direct op vrijwel alle telefoons. Er is ook geen internetverbinding nodig omdat de complete transactie tussen telefoon en kassa afgehandeld wordt.

Hoe het werkt

De oplossing die Zoosh biedt is puur identificatie en autorisatie van betalingen tussen een telefoon en een ander apparaat – bijvoorbeeld een kassa. De daadwerkelijke betaling wordt uitgevoerd door een creditcard maatschappij.

Deze laatste levert je een ‘cryptografische code’ gebaseerd op je creditcard account informatie en je pincode. Die code wordt in je telefoon geconfigureerd. Met behulp van ultrasoon geluid wordt een beveiligde verbinding opgezet, identiteit vastgesteld en de betaling verstuurd.Het is vervolgens aan de software aan de kant van de verkoper om de transactie door het betaal netwerk uit te laten voeren.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=bX8TKDNAGRg&w=450&h=284]

Voordelen

Het grote voordeel van Zoosh is dat het direct beschikbaar is op vrijwel alle telefoons. Point of Sale systemen moeten wel geschikt worden gemaakt maar volgens Naratte kan dit voor minder dan $30 per kassa.

Het is wel zo dat de verkopers van die kassasystemen mee moeten werken aan het Zoosh-geschikt maken hiervan. Of zij daar zin in hebben is maar de vraag, gezien de investeringen die gedaan worden in NFC. Aan het NFC geschikt maken van kassa’s valt ongetwijfeld veel meer te verdienen.

Beveiliging

Natuurlijk is over de beveiliging goed nagedacht. In de telefoon wordt geen data opgeslagen en elke transactie die ‘door de lucht gaat’ heeft een unieke ID die niet nogmaals gebruikt kan worden door iemand die hem onderschept. In feite fungeert Zoosh als een ‘brug‘ tussen de software op de telefoon, en de software van de creditcard maatschappij.

Andere toepassingen

Anders dan bijvoorbeeld Square, die uiteindelijk wereldwijd alle betalingen willen gaan faciliteren, legt Naratte wat meer nadruk op andere toepassingen. Voorbeelden van andere mogelijkheden die hun technologie biedt zijn het versturen van kortingscodes via MMS (ultrasoon geluid in een MP3’tje), bluetooth device pairing en check-ins.

Hoewel de afstand waarover Zoosh werk bij betalingen expres klein is gehouden kan deze voor andere toepassingen vergroot worden. Dit gecombineerd met het feit dat er heel wat speakers en microfoons in de wereld zijn maakt dat het zoeken naar meer toepassingen naast betalingen waarschijnlijk een goede zet is.

0 antwoorden
  1. hoofdwal73@gmail.com'
    Edwin van Rossem zegt:

    een innovatieve mobiel betaal technologie genaamd QRID , ontwikkeld door een startup uit Nederland, wikkelt mobiele betalingen af met behulp van qr codes. Zie de website http://betaal-met-je-mobiel.nl/ . Insiders hebben mij verteld dat de API eenvoudig in je website geintegreerd kan worden, en het mechanisme ook werkt voor onderling mobiel betalen. Een klasse oplossing dus !

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.