‘Weg met de banken en bouw een moderne financiële wereld!’

Leestijd: 3 minuten

weg-met-de-banken-en-bouw-een-moderne-financiele-wereld-finno.png

Het business model van banken – een systematisch risico

Van origine bestond het business model van banken uit het aantrekken van spaargelden en het uitzetten van leningen. Sinds de jaren ’70 is daar verandering in gekomen. Banken begonnen met securitisatie, het converteren van leningen in kleine stukjes verhandelbare effecten (obligaties). Was een traditionele bank nog erg gericht op de risico-inschatting van haar kredietportefeuille, nu waren banken vooral gericht op maximale verkoop van securities. De dominantie van effecten en derivaten als asset op de balans van een bank ten opzichte van uitgezette leningen is overduidelijk. Nog steeds, zoals uit onderstaande tabel afkomstig uit de paper blijkt.

effecten-en-derivaten-groter-dan-leningen-op-balans-banken-finno.png

Klik op afbeelding voor vergroting.

Moderne financiële structuur zonder banken

De deregulatie van de afgelopen dertig jaar moet ongedaan worden gemaakt. De institutionele scheiding tussen investment banking en commercial banking en het verbod op de speculatieve handel in derivaten zijn enkel de hervormingen van de financiële sector in een overgangsfase naar nieuwe structuren. De financiële hervormingen houden niet op bij (meer) regulering. Het is tijd voor de creatie van nieuwe en efficiëntere vormen van economische kapitaalbemiddeling, aldus Rainer Lenz. Rainer voorziet dat de web-based overdracht van kapitaal via internet platformen, peer-to-peer lenen, geleidelijk de traditionele banken als tussenpersoon zullen vervangen. Lenz refereert aan de succesvolle platformen zoals het Duitse smava, het Amerikaanse Prosper en Britse Zopa.

Peer-to-peer, win-win voor iedereen

Het principe van peer-to-peer leningen heeft volgens Lenz voordelen voor alle betrokken partijen, te weten de investeerders en de kredietnemers:

  • De investeerder en belegger kunnen de rentemarge, die normaliter naar een bank gaat, verdelen. Uiteraard onder aftrek van een beperkte fee voor het online platform. Deze fee is laag omdat een online platform geen bonussen en duren kantoren hoeft te financieren.
  • Het online platform heeft alleen de rol om partijen bij elkaar te brengen. Ze is geen partij in een leningsovereenkomst. Daardoor is er ook geen sprake van een systeemrisico. Het risico wordt verdeeld over de peers, de gebruikers van het platform.
  • De investeerders kunnen hun risico beperken door geld te lenen aan veel verschillende kredietnemers.
  • Geld als homogeen product leent zich uitstekend om via het internet van A naar B te gaan. De vooruitgang die geboekt is in informatietechnologie draagt bij aan tal van economische voordelen. Denk daarbij aan meer transparantie, meer concurrentie en een betere mobiliteit van kapitaal. En vergelijk deze voordelen met de karakteristieken van het oligopolistische bankwezen. Vanuit een economisch standpunt leiden deze voordelen tot een grote sprong voorwaarts als het gaat om de economische groei in de deelnemende markt economieën
  • De grote mate van transparantie van een peer-to-peer platform, de centrale verwerking van transacties en het documenteren van de transacties binnen het platform maakt controle en toezicht op de financiële transacties eenvoudig. Besparingen die daaruit voortkomen kunnen gebruikt worden om de investeerders beter te beschermen, aldus Lenz.

Peer-to-peer stabiliseert financiële markten

Omdat peer-to-peer leningen niet verhandelbaar zijn, wordt het kredietvolume onttrokken aan de speculatieve financiële markten. Peer-to peer heeft op de lange termijn een stabiliserend element. Er is geen ruimte voor financiële instellingen zoals banken, hedge funds, private equity funds op de markt van peer-to-peer leningen, schrijft Lenz in zijn paper.

Regelgeving blokkeert mogelijkheden peer-to peer lending

Volgens Lenz wordt het mogelijke succes van peer-to-peer lending in de meeste Europese landen afgeremd door het ontbreken van duidelijkheid rondom wet- en regelgeving met betrekking tot peer-to-peer lending. In navolging van de bijvoorbeeld de Basel III-regelgeving zou er een G20-akkoord moeten komen over de te hanteren standaarden voor en het toezicht op internet-based uitwisseling van kredieten.

Peer-to-peer lending voorziet in globale kredietverlening

Lenz is er van overtuigd dat als er duidelijkheid komt omtrent wet- en regelgeving de peer-to-peer markt in de toekomst garant kan staan voor voldoende kredieten om de economie draaiende te houden. De peer-to-peer financieringsmarkt zou interessant kunnen zijn voor bedrijven zoals Amazon en Ebay. Als geen ander begrijpen zij internet. Ook technologiebedrijven zoals IBM, Apple, AT&T of zelfs sociale netwerken zoals Facebook en LinkedIn zouden in de toekomst een rol kunnen spelen in de peer-to peer leenmarkt, volgens Lenz.

De toekomstige financiële wereld

Als het aan Lenz ligt bestaat de toekomstige financiële wereld uit een netwerk van regionale commerciële banken, die het betalingsverkeer verzorgen en leningen verstrekken aan regionale klanten. Parallel daaraan zal er een veelheid aan peer-to-peer platformen komen voor de uitwisseling van kapitaal. Deze globale initiatieven kunnen het echter geheel stellen zonder de hulp van gevestigde banken, want voor de uitwisseling van kapitaal zijn geen regionale spelers nodig.

1 antwoord
  1. faith4investment@hotmail.com'
    Eric zegt:

    Nu ziet men al meer concurrentie bij het verstrekken van leningen. Niet alleen banken verstrekken deze, maar ook andere commerciële partijen roeren zich al op de leenmarkt.
    Banken zullen er altijd blijven bestaan, daar deze nog een te specialistische en veelzijdige dienstverlening hebben en verzorgen, zowel particulieren als bedrijven.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.