Crowdfunding platformen Seeds en Symbid op Emerce eFinancials

Leestijd: 6 minuten

Update 8-11-2011: Slideshare-presentatie en video toegevoegd.

Tijdens Emerce eFinancials 2011 presenteerden twee oprichters van crowdfunding platformen hun propositie: Arthur van de Graaf van Seeds (ABN AMRO) en Korstiaan Zandvliet van Symbid. Beide platformen richten zich op startende ondernemingen.


Seeds

Investeer in je favoriete onderneming en pluk samen de vruchten 

ABN AMRO is in 2006 – het jaar dat SellaBand het licht zag – begonnen met het verkennen van het onderwerp crowdfunding. Aanvankelijk was ABN AMRO geïnteresseerd in de mogelijkheden van crowdfunding voor het financieren van projecten in ontwikkelingslanden. Vandaag de dag de markt van KIVA, Pifworld, 1%Club en vele anderen. ABN AMRO richt zich met Seeds inmiddels op de financiering van startende ondernemingen en hoopt eind 2011/begin 2012 te lanceren met vijf ondernemingen die in totaal zo’n 170.000 euro op willen halen.

Waarom maakt een bank zich zo druk over het fenomeen crowdfunding? De markt is ontzettend klein en het winstgevend maken van een crowdfunding platform lijkt nog niemand echt te lukken. Arthur maakt middels een simpele vergelijking duidelijk hoe serieus hij crowdfunding neemt:

“Britannica was ooit de beste encyclopedie op aarde. Het leek onmogelijk om de kwaliteit en hoeveelheid van artikelen te evenaren. Binnen een paar jaar is dat precies wat Wikipedia deed. Britannica is van de troon gestoten en zal het nooit meer winnen van Wikipedia. Hier moeten we iets mee…”.

Volgens Arthur is de essentie van crowdfunding dat je in een vroeg stadium aan klanten laat zien wat je aan het doen bent; crowdfunding gaat over customer development in plaats van product development. Voor ondernemers die gewend zijn aan het beschermen van hun vindingen, kan het lastig zijn om naar buiten te treden met een product dat nog in ontwikkeling is. Potentiële investeerders zijn wat Arthur betreft de toekomstige klanten van een onderneming. Seeds kiest is haar propositie richting investeerders voor een mix van financiële return on investment en het doen van een pre-order. Een investeerder heeft dus kans op het maken van winst over de investering, maar ‘koopt’ ook meteen het product dat de onderneming ontwikkelt met de investering. Arthur gelooft sterk in de combinatie van investeerder en klant als middel om optimaal betrokken te raken bij de onderneming waarin je investeert.

Investeerders krijgen gedurende enkele jaren een deel van de omzet van de onderneming als winst uitgekeerd (onder de voorwaarde dat de omzet groot genoeg is om dit te doen). Deze vorm van ‘revenue sharing’ past volgens Arthur beter bij crowdfunding dan het vergeven van aandelen, waarbij een startende onderneming vast zit aan een grote groep aandeelhouders.

Iets waar ondernemingen die crowdfunding inzetten soms weinig aandacht voor hebben, zijn volgens Arthur de pre- en post-crowdfunding fase. Om crowdfunding succesvol in te zetten, is het van belang om een goede pitch te ontwikkelen. Daarnaast is het van belang om na afloop van  een crowdfunding campagne de investeerders betrokken te houden. Seeds biedt daarom intensieve begeleiding aan de eerste vijf ondernemers.

Voor ABN AMRO is Seeds een onderzoekstraject waaruit zij lessen hoopt te leren over de manier om crowdfunding succesvol in te zetten. Na het financieren van de eerste vijf ondernemingen zal Seeds in eerste instantie niet overgaan tot het presenteren van de volgende ondernemingen om in te investeren, maar met veel betrokkenheid volgen hoe de relatie tussen ondernemers en investeerders zich ontwikkelt. Of dat slim is, vroeg het publiek zich bij Emerce eFinancials af; de crowdfunding markt zal zich snel ontwikkelen en stilstaan zorgt voor een achterstand. We zullen het zien!

Symbid

Beleggen 3.0: Crowdfunding, samen eigenaar

Symbid is een wereldwijd crowdfunding platform waarmee start-ups een zogenaamde IPO (initial public offering) van aandelen kunnen doen. Waar een beursnotering normaal alleen voor enorme ondernemingen weggelegd is, maakt Symbid het mogelijk om al voor een kapitaalbehoefte van enkele tienduizenden euro’s publiek aandelen uit te geven. Volgens Korstiaan is de verwevenheid met social media de reden dat deze nieuwe vorm van kapitaal ophalen kan slagen.

Op Symbid staan inmiddels zo’n 40 ondernemingen, waarvan drie een significant deel van het op te halen bedrag binnen hebben. Symbid maakt gebruik van het ‘all or nothing’ model. Dit betekent dat het benodigde kapitaal voor een bepaalde datum binnen moet zijn. Is het bedrag niet volledig binnen, dan krijgen de investeerders het geïnvesteerde bedrag teruggestort naar hun ‘Symbid wallet’, waarmee zij in een andere onderneming op Symbid kunnen investeren. Symbid werkt nog aan een constructie waarbij investeerders het bedrag ook weer op hun bankrekening teruggestort kunnen krijgen.

Als een onderneming er in slaagt om het benodigde kapitaal te verzamelen, dan wordt een coöperatieve vereniging gevormd, waarvan alle investeerders ‘lid’ worden. Een lidmaatschap kost 20 euro (gelijk aan de minimale investering) en voor elke 20 euro die je investeert krijg je en lidmaatschap. Uit het bestuur van de onderneming en de ‘crowd’ van investeerders wordt een bestuur voor de coöperatieve vereniging gevormd. Dit bestuur vertegenwoordigd de leden als aandeelhouder in de onderneming en organiseert online discussie en stemmingen.

Het lidmaatschap van een cooperatieve vereniging is te verhandelen via de interne marktplaats van Symbid. Op deze manier kunnen investeerders een exit maken. Als niemand interesse heeft om het lidmaatschap via de marktplaats over te nemen, kan ook extern gezocht worden.

Symbid richt zich nu volledig op ‘equity’ funding, waarbij een onderneming aandelen verruilt voor kapitaal. In de toekomst zal Symbid zich ook richten op het verstrekken van leningen en het matchen van business angels met ondernemingen. Symbid heeft daarmee de ambitie om het online platform voor ‘full cycle’ funding te worden.

Seeds versus Symbid

Seeds en Symbid richten zich beiden op de markt van financiering voor (startende) ondernemingen. Hoewel de platformen in essentie erg op elkaar lijken, zijn er belangrijke details waarop  ze van elkaar verschillen:

Seeds Symbid
Live Eind 2011/begin 2012 Sinds begin 2011
Model Revenue sharing in combinatie met pre-order Equity
Type ondernemingen Ondernemingen met een sociaal karakter Zeer breed
Financiering 35.000 tot 150.000 euro 20.000 tot 2,5 miljoen euro
Investeren 50 tot 5.000 euro Vanaf 20 euro
Kosten Geen kosten investeerder en vast bedrag voor onderneming n.t.b. 3% voor investeerders en 5% voor ondernemingen

Naast Seeds en Symbid zijn er in Nederland nog een aantal platformen voor het investeren in startende ondernemingen, zoals CrowdAboutNow, Share2Start, WeKomenErWel en binnenkort ook Sprowd. Arthur en Korstiaan onderkennen beiden de beperktheid van de Nederlandse markt en de noodzaak om internationaal op te schalen. Korstiaan kiest er met Symbid voor om volle kracht vooruit te gaan. Arthur heeft besloten om met Seeds voor een onderzoekende aanpak te gaan en na het succesvol financieren van de eerste ondernemingen gaat Seeds zich richten op het begeleiden van de post-crowdfunding fase, waarbij de ondernemers samen met de investeerders zorgen dat een onderneming winstgevend wordt en voor beiden rendeert.

Is het verstandig dat Seeds een beschouwende houding inneemt, of is het beter om volle kracht vooruit te gaan zoals Symbid doet? Er valt voor beiden wat te zeggen:

Omdat crowdfunding een zeer recent fenomeen is, is er momenteel nog geen voorbeeld van een onderneming die volledig middels crowdfunding gefinancierd is en een ‘return on investment’ heeft gerealiseerd voor haar investeerders. Er is dus nog geen sprake van een track record. Als een platform eenmaal een positief track record heeft, kan pas gezegd worden dat het succesvol is. Tot die tijd is het afwachten en kan er gekozen worden voor het focussen op het ophalen van meer investeringen, of op het creëren van een positief track record.

Noot: Gijsbert Koren is oprichter van crowdfunding blog Smarter money, co-auteur van het boek Crowdfunding – Het Nieuwe Investeren en mede-oprichter van Douw&Koren Crowdfunding Consultancy

PS. Hieronder staat de presentatie van Korstiaan, die hij hield op Emerce eFinancials 2011. Tevens kun je hieronder een video bekijken van dezelfde presentatie, die Korstiaan onlangs in Lissabon Portugal hield. In tegenstelling tot de presentatie op Emerce eFinancials, was deze in het Engels.

[slideshare id=10007896&doc=korstiaanzandvliet-symbidpresentationemerceefinancials2011-111103085403-phpapp02]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=z4EgLxwSVzM]

0 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] vaker geschreven over financieringsalternatieven voor ondernemingen: crowdfundingplatformen zoals Symbid en CrowdAboutNow en NPEX ‘de beurs voor ondernemend Nederland’. Er is nu een nieuw […]

  2. […] van ABN AMRO in de dop (zie artikelen hier en hier). Daarna schreef Gijsbert Koren nog een artikel over de vergelijking tussen Seeds en Symbid naar aanleiding van presentaties van deze platformen […]

  3. […] vaker geschreven over financieringsalternatieven voor ondernemingen: crowdfundingplatformen zoals Symbid en CrowdAboutNow en NPEX ‘de beurs voor ondernemend Nederland’. Er is nu een nieuw […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.