Windows Phone 8 Wallet is een Google Wallet killer

Leestijd: 6 minuten

Ongeveer een week na de introductie van Apple Passbook, waarvan ik denk dat het een opmaat is naar Apple’s mobile wallet, kondigde Microsoft haar mobile wallet aan. Op de Windows Phone Summit presenteerde Microsoft “the most complete wallet experience.

De Windows Phone 8 Wallet krijgt op Amerikaanse sites al verschillende kwaliteiten toegedicht: een Google Wallet killer en een wallet hub that beats Apple Passbook. Als Apple-fan heb ik zo mijn voorkeuren, maar ik moet Microsoft een compliment geven. Microsoft heeft een heel aantal jaren stilgestaan en achter de feiten aangelopen (dankjewel Steve Ballmer), maar met de naderende introductie van Windows 8 en de onthulling van hun Windows Phone 8 Wallet gloort er weer hoop. Toch?

“Most complete wallet experience”

Met de positionering “most complete wallet experience” zet Microsoft haar piketpaaltjes uit. De enige ‘serieuze’ partij in de markt met een mobile wallet is Google Wallet. Google Wallet is nog geen succes te noemen, maar wellicht zorgt een wijziging van de strategie door Google alsnog voor een grotere acceptatie. De wijziging behelst het betalen van een provisie aan de mobile telecom operators, zodat het voor hen interessanter wordt om de Google Wallet op de telefoon te plaatsen. De Google Wallet heeft de Mastercard Paypass-technologie onder de motorkap. Mastercard kondigde eerder dit jaar al haar eigen mobile wallet aan in de VS, Canada en Australië. Volgend jaar volgen andere landen.

De Windows Mobile Phone 8 Wallet wordt door Business Insider een Google Wallet Killer genoemd. Is dat ook zo? In dit artikel sta ik stil bij de ‘features’ van de Windows Mobile Phone 8 Wallet. Lees het artikel over Google Wallet op [finno] nog maar eens. Lees vervolgens dit artikel en oordeel zelf.

De fysieke portemonnee wordt vervangen

Tijdens de Windows Phone Developer Summit 2012 kondigde Joe Belfiore, Corporate Vice President bij Microsoft, de Window Phone 8 Wallet aan.  De man met de te lange mouwen of te korte armen (zie video) begon zijn verhaal met het opsommen van een aantal features van de Windows Phone 8 Wallet:

“Our new wallet has probably the same goals as any other wallet on any other phone, which is effectively replace physical wallet that you might have in your pocket. And that physical wallet does a number of things. It stores your credit card and your debit cards. It stores your membership cards, you know, your triple A or your frequent flyer. It stores things like coupons. An let’ you take them out to pay for things. Our wallet does all of that.”

De Windows Phone 8 Wallet integreert allerlei third pary services in een wallet experience. In onderstaande video doet Joe Belfiore zijn aankondiging van de mobiele portemonnee.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=zq4GYlN9uDY]

Betalen met NFC

De mobiele portemonnee van Microsoft ondersteunt ook NFC-betalingen. Als je beschikt over een telefoon met een NFC-chip, en dat zijn er nog niet zoveel, en een zogeheten secure SIM (een secure element) van je mobiele operator, dan kan je een NFC-betaling. Een secure SIM maakt het mogelijk dat je telefoon gescand wordt bij een kassa. Je kunt vervolgens betalingen doen met de cards in je mobiele portemonnee. Joe Belfiore is niet positief over de Google Wallet:

“We have seen Google enable secure NFC-payments by putting the secure element in the device and unfortunately some mobile operators have decided to remove the Google Wallet, a the mobile operators themselves want to provision those secure element and enable their customers to maintain there secure payments instruments as they move from one phone to the next.”

Volgens Joe Belfiore hebben mobiele telecom operators een voorkeur voor het model waarbij er zich een secure element bevindt op de SIM. En in veel gevallen is dit volgens hem ook beter voor de gebruiker, omdat ze hun mobiele portemonnee dan eenvoudig kunnen ‘overhevelen’ naar een andere telefoon.

Apple’s Passbook versus Windows Phone 8 Wallet

Net als bij Apple Passbook biedt Microsoft met haar Windows Phone 8 Wallet de mogelijkheid om allerlei diensten van derden te integreren. In een eerder artikel voorspelde ik al dat Apple Passbook de opmaat zal zijn naar de mobiele portomonnee van Apple. Eerder deze maand verschenen er berichten met de boodschap dat Apple nog wacht met mobiel betalen. Volgens de Wallstreet Journal zouden ‘hoge piefen’ binnen Apple tegen een snelle introductie van mobiel betalen zijn. Ook is men wellicht huiverig om de NFC-chip in de iPhone te plaatsen, omdat deze nogal veel energie zou verbruiken.

Ik blijf er overigens van overtuigd dat Apple zeer goed in staat is om een platform voor betaaltransacties te creëren, waarop banken en creditcardmaatschijppijen zich kunnen aansluiten. Mocht Apple later dit jaar mobiel betalen mogelijk maken, dan beschikken ze over een grote customer base van ruim 400 miljoen iTunes-accounts, die al een koppeling hebben met een creditcard.

Orange, launching mobile telecom operator

Microsoft beschouwt Orange als pionier op het vlak van mobiel en is de launching mobile telecom operator voor de Window Phone 8 Wallet. Joe Belfiore zei daar het volgende over:

” Orange has been a pioneer in this area working on an wallet and we have been partnering deeply with Orange to make sure we have the right technology and the right service infrastructure to deliver an experience that will be delightful for any users.”

Orange wordt de eerste mobile telecom operator die secure SIM’s lanceert, waardoor haar klanten later dit jaar de Windows Phone 8 Wallet kunnen gebruiken. Microsoft praat momenteel nog met andere mobile telecom operators. In de Verenigde Staten maken AT&T, Verizon en T-Mobile deel uit van het ISIS-initiatief. Microsoft zegt nauw samen te werken met ISIS en verwacht voor de Verenigde Staten ergens volgend jaar een oplossing te hebben voor mobiel betalen.

Windows Phone 8 Wallet: de volgende stap in mobiel betalen

Iedere Windows Phone zal in de toekomst de zogeheten wallet hub bevatten. Los van het feit of je mobiele telecom operator secure SIM’s beschikbaar heeft of niet; iedereen kan van de voordelen genieten van third party apps en services die in de mobiele portemonnee geïntegreerd kunnen worden.

In onderstaande video geeft Joe Belfiore een demo van de verschillende toepassingen van de Windows Phone 8 Wallet.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=lqx3VRJZLPA&]

Wat vindt de industrie van de Windows Phone 8 Wallet?

Wat vindt de payments industry van de Windwos Phone 8 Wallet. Hoe kijken zij aan tegen de ontwikkelingen? In een nieuwsbrief van Mobey Forum, een organisatie waarbij grote banken, creditcardmaatschappijen en IT-dienstverleners zijn aangesloten, staat het volgende:

“Excellent and awaited news for Windows phones. Now there is a clear direction of a OS provider, who can take a significant control point in mobile wallet schemes. This fulfills the role that has been guestimated Apple could also take. It remains to be seen how intuitively the UI has been designed: it will show path to all the other handset makers, too. The current upgrade seems not to be possible for current Nokia Windows phones, which has been somewhat of a disappointment for current users.”

Wat vindt [finno] van de Windows Phone 8 Wallet?

Zoals in de intro van dit artikel al vermeldt; als Apple-fan heb ik zo mijn voorkeuren, maar ik moet Microsoft een compliment geven. Ze hebben  in vele opzichten een complete mobiele portemonnee gecreëerd met veel betaalmogelijkheden en services.

Microsoft heeft er verstandig aan gedaan om goede afspraken met de mobile telecom operators maken. Volgens ingewijden heeft ook Google inmiddels de financiële afspraken met haar mobiele telecom partners verbeterd. Het is duidelijk dat binnen een ecosysteem voor mobiel betalen de mobile telecom operators een belangrijke rol moeten krijgen. De mobiele telecom operators zien immers de mobiele telefoon gebruiker als hun klant. De SIM in de telefoon is van hun.

Het succes van de Windows Phone 8 Wallet, maar ook van Apple’s mogelijke mobiele portemonnee, zal afhankelijk zijn van een aantal zaken. Allereerst moet het verdienmodel voor alle betrokken partijen, waaronder de mobile telecom operators en de retailers, interessant zijn. Er zal ongetwijfeld discussie zijn rond de vraag ‘van wie is de klant?’. Het zal soms lastig zijn om individuele belangen ondergeschikt te maken aan het gemeenschappelijk belang.

Daarnaast moet de eindgebruiker, de klant, ook de voordelen inzien van mobiel betalen. Er moet extra toegevoegde waarde gecreëerd worden bovenop het toch al makkelijk betalen met bijvoorbeeld PIN in Nederland en creditcards in andere landen. De mobiele portemonnee moet ook eenvoudig werken. Persoonlijk was ik niet onder de indruk van de gebruikersinterface van de Windows Phone 8 Wallet.

Kortom, chapeau voor Microsoft, maar ik ben uiteraard zeer nieuwsgierig naar hetgeen waar Apple mogelijk mee komt. Zolang Steve Job’s passie voor perfectie nog in de genen van Apple zit, zet ik mijn kaarten op Apple. Vergeef me mijn partijdigheid.

0 antwoorden
  1. mrdayoff.homeserver@gmail.com'
    MrDayOff zegt:

    We zijn al bijna 10 jaar verder na introductie NFC. Nu is er nog steeds gedoe tussen allerlei partijen, en ja ook Apple wil zijn standaard (euh standaard nr 8? Ik ben de tel inmiddels kwijt). De consument is de dupe! En alleen maar om de hebzucht van alle partijen, want daar gaat het om. Ik betaal nu inmiddels een half jaar met NFC, nee niet met mijn Galaxy Nexus met ingebouwde NFC, maar met een sticker… Bah, niemand wil meer consessies doen, en zeker niet samen werken en gebruik maken van de faciliteiten die reeds bestaan. Eigenlijk zou er een wereldcommisie moeten komen voor dit soort dingen die gewoon zegt: zo doen we het, en ieder krijgt een deel, en nu samenwerken en leveren. #KeepDreaming

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.