Vernieuwde Google Wallet bevat alle debit- en creditcards

Leestijd: 4 minuten

new-google-wallet-all-credit-and-debit-cards-finno.png

Ruim een jaar geleden introduceerde Google samen met Citi, MasterCard, First Data en Sprint Team de Google Wallet. Tot op de dag van vandaag moesten andere banken een partnerschap aan gaan met Google om hun cards ook in de mobiele portemonnee te krijgen. Sinds die tijd is Citi de enige bankpartner gebleven.

Om daar verandering in te brengen heeft Google een update uitgebracht van de Google Wallet app en een fundamentele wijziging aangebracht in haar samenwerkingsaanpak met banken. De nieuwe cloud-based versie van Google’s Wallet ondersteunt alle credit en debit cards van Visa, MasterCard, American Express en Discover. Voelt Google de hete adem van PayPal, Windows Phone 8 Wallet en wellicht Apple Passbook in haar nek?

Betalen met alle credit en debit cards

Met de nieuwe Google Wallet kan je elke card – in de VS welteverstaan – gebruiken voor je betaling in een winkel of in een webshop. Ook kan je op afstand de mobile wallet loskoppelen van je Google Wallet account, mocht je je smartphone kwijtraken.

In onderstaand filmpje, overigens een prachtig filmpje, geeft Google een overzicht van de vernieuwde Google Wallet.

Gelinkte credit en debit cards

Het bijzondere aan de oplossing is dat Google geen samenwerking is aangegaan met Visa, American Express en Discover, maar een ‘truc’ uithaalt. Mocht je je Visa card of American Express card aan je Google Wallet hebben toegevoegd, dan betaal je eigenlijk niet met deze card, maar met een virtual MasterCard®. Hoe werkt het?

Deze virtual MasterCard®, die de naam ‘Google Wallet Virtual Card’ heeft meegekregen, wordt uitgegeven door de Bancorp Bank, een partnerbank van Google Wallet. Als je als Amerikaan je eigen credit- of debit card activeert in Google Wallet, dan wordt deze gelinkt aan de virtual MasterCard®. Als je een aankoop doet met je Google Wallet dan doe je eigenlijk een betaling met de virtual MasterCard®, waarna Google Wallet het bedrag uiteindelijk incasseert bij de creditcardmaatschappij, waar je deze credit- of debit card hebt.

new-google-wallet-1-finno.png

new-google-wallet-2-finno.png

Banken worden uitgenodigd zich aan te sluiten

Google heeft het afgelopen jaar ondervonden hoe moeilijk het is om een paradigma verschuiving te realiseren in de betaalindustrie. Ze moeten zowel winkeliers, banken als telecomoperators over halen om de Google Wallet te accepteren of te ondersteunen. Het afgelopen jaar zijn ze daar nog niet echt in geslaagd.  Niettemin hebben ze een partnerschap met 25 retailers gesloten en kan je inmiddels – ook dankzij Mastercard PayPass – bij 200.000 retailers betalen.

Het moet dus allemaal eenvoudiger en interessanter worden voor betrokken partijen. Google voerde al eerder een wijziging door richting de mobile telecom operators. Deze wijziging van de strategie zorgt wellicht voor een grotere acceptatie. De wijziging behelst het betalen van een provisie aan de mobile telecom operators, zodat het voor hen interessanter wordt om de Google Wallet op de telefoon te plaatsen.

Met betrekking tot de vernieuwde Google Wallet zei Robin Dua, hoofd productmanagement bij Google het volgende:

“What we are doing, as a part of making it easier for issuers to push their cards into the wallet. We have simplified the integration experience.”

Google nodigt banken uit om zich aan te sluiten. Banken kunnen de integratie, waaronder het uploaden van de layout van hun credit- en debit cards, eenvoudig uitvoeren. Het begint allemaal met het invullen van dit online formulier. Hier zijn voor de banken geen kosten aan verbonden. Google introduceert ook een aantal zogeheten API’s voor banken.

Cloud-based security

Het nieuwe linked cards-model kent een op de cloud gebaseerde benadering voor veiligheid. Google slaat de de debit- en creditcard gegevens niet meer op in de NFC-chip (secure element), maar in de cloud. Dit zou de beveiliging ten goede moeten komen. Er er is nogal wat discussie over de veiligheid geweest. Ik ben geen expert op het vlak van security, maar het lijkt erop dat Google dit probleem op deze manier heeft opgelost. Met de zogeheten ‘Kill Switch‘ kan je bij diefstal van je smartphone, via de cloud (en dus op afstand), je Wallet onklaar maken en je gegevens in de Wallet verwijderen.

Nu wordt Google Wallet een succes, toch?

Tja, of Google Wallet nu wel succesvol wordt is afhankelijk van verschillende zaken. Hebben klanten voldoende vertrouwen in de veiligheid?  En willen banken, daar waar ze eerst niet gebruik wilden maken van de Google Wallet, dat nu wel? Willen mobile telecom operators wel met Google in zee, nu het erop lijkt dat de NFC-chip in de toekomst misschien wel in zijn geheel gepasseerd wordt? Misschien is de NFC-chip à la PayPal in de toekomst niet meer nodig en kunnen ook mobile telecom operators gepasseerd worden.

Veel vragen waarop ik nog geen antwoord heb en waardoor ik ook niet durf te voorspellen of Google Wallet een succes wordt. Wat denk jij?

0 antwoorden
 1. info@de-norm.nl'
  Arie Blokland zegt:

  Interessante blog weer! Google beheerst informatiestromen perfect. Als ze ook het veilige- en het dichtbij gevoel bij mensen gaan beheersen, gaat ook de Google Wallet voorloper van hun bankierschap zijn denk ik

  Beantwoorden
 2. b.fabre@thebrightid.com'
  Bruno Fabre zegt:

  Goed artikel Pascal! Interessant en goed geschreven, je houdt de actualiteit aan en legt het op een duidelijke wijze.
  Ik ben een boek aan het schrijven over Mobile Money om informatie over alle partijen en deze marktverschuiving te weergeven. Kijk op de site http://www.thebrightid.com als je het interessant vindt. Groetjes, Bruno

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.