[finno]’s Keek op de Week – 37

Leestijd: 4 minuten

header blogartikel_Pascal

Ga er maar eens lekker voor zitten. Vandaag in het Keek op de Week-‘theater’ weer een uitgebreid overzicht van nieuwe ontwikkelingen en innovaties in de financiële sector.

Wat heb ik de afgelopen week gespot? De vernieuwde, responsive website van ABN AMRO, Barclay’s versie van Dropbox en Barclay’s ‘YourBank’-ideeën platform.

[finno] Keek op de Week finno innovatie financiele sector - 37

ABN AMRO goes responsive

Een maand geleden constateerde ik nog in [finno]’s Keek op de Week dat op MoneYou na, geen enkele Nederlandse bank een responsive website heeft, waarbij de content zich aanpast aan het device waarop deze bekeken wordt. Hoewel  [finno] goed gelezen wordt in de financiële sector, heb ik niet de illusie dat ze meteen reageren op mijn constateringen. Het feit dat ABN AMRO vorige week haar website abnamro.nl ook responsive heeft gemaakt, zal dus wel niet aan mijn artikel hebben gelegen.

De oplettende mobiele ABN AMRO-klant zal vorige week gemerkt hebben dat de gehele website ook op een mobiel device (bijvoorbeeld op een iPhone of Galaxy Tab) goed te lezen is. Die responsive website was broodnodig, want ik heb mij laten vertellen dat het aantal bezoekers van abnamro.nl via een mobiel device absurde groeicijfers liet zien.

Er is één nadeel aan de vernieuwde website van ABN AMRO. Onderstaand overzicht moest aanpast worden. Ik hoop dat binnenkort nog vaker te moeten doen, want wat voor de klanten van ABN AMRO geldt, geldt natuurlijk ook voor de andere banken: ze willen ook via mobiel toegang tot de website.

Responsive websites banken in Nederland finno

Klik op afbeelding voor vergroting.

Barclays lanceert eigen, veilige ‘Dropbox’

Ik ben een enthousiast gebruiker van Dropbox, dat mij overal, online en offline, toegang geeft tot mijn documenten. Alleen zit ik tegenwoordig een beetje met de Amerikaanse National Security Agency (NSA) en haar PRISM-programma in mijn maag. Ze bespieden de data van Amerikaanse bedrijven en van die daarbuiten. Ik heb niet de illusie dat mijn favoriete Dropbox daarbij een uitzondering is.

Niettemin zal ik Dropbox blijven gebruiken, maar wellicht wel wat selectiever zijn in de documenten die ik daar onderbreng. Voor al die documenten die vertrouwelijk zijn kan ik, als ik in Groot-Brittannië woonachtig zou zijn, terecht bij de Barclays Bank. Eerder deze maand lanceerde zij Barclays Cloud It.

Met Barclays Cloud It kan je al je belangrijke documenten veilig opslaan in de cloud van Barclays Online Banking. Denk daarbij aan rekeningen, overeenkomsten, kopie legitimatie, polissen et cetera. Vooralsnog is de opslagruimte onbeperkt. En Barclays maakt het je nog makkelijker. Ze zetten ook meteen alle documenten die je van Barclays ontvangt, waaronder ook rekeningafschriften, in de cloud.

Je kunt de documenten altijd en overal benaderen via de online omgeving. Vooralsnog alleen via de browser en bijvoorbeeld niet via de mobiel bankieren app. Dat laatste zou mijns inziens wel een belangrijke aanvulling kunnen zijn op de functionaliteit.

Ook handig, je kunt de documenten voorzien van een tag, waardoor je ze makkelijk kunt terugvinden. Daarnaast kun je een alert koppelen aan een document, bijvoorbeeld om te voorkomen dat je rijbewijs verloopt.

Ooit had ABN AMRO ook een Digitale Kluis (al in 2004), maar deze werd in 2009 wegens gebrek aan belangstelling opgeheven. Ook de Rabobank had plannen op dat vlak. Hoewel ABN AMRO stopte met haar Digitale Kluis en Rabobank zijn plannen nooit doorzette, is de tijd nu rijp voor de Digitale Kluis 2.0, eentje voor al je belangrijke documenten, die je via online bankieren of je mobiel bankieren app kunt opslaan, kunt benaderen en die je kunt delen met anderen (bijvoorbeeld adviseurs). Laat je ook nog even inspireren door het artikel over AFAS Personal, het artikel over InShared’s SuperSafe app en oplossingen zoals Qiy.nl.

Je kunt zeggen wat je wilt over het vertrouwen in banken, maar mijn vertrouwelijke gegevens breng ik liever bij een bank onder dan bij een commercieel bedrijf dat wellicht bespied wordt door de NSA of andere inlichtingenorganisaties.

Barclays opent haar ideeënbus 2.0

Met de huidige internettechnologie kunnen de traditionele ideeënbussen bij het straatvuil. Grote bedrijven als Starbucks met My Starbucks Idea en Dell met Ideastorm waren al voorlopers in het genereren van ideeën bij hun klanten, hetgeen je ook als crowdsourcing kunt omschrijven.

In navolging van financiële instellingen zoals Firstdirect en Banco Sabadell komt Barclays ook met een ideeënplatform. Onder het mom van ‘we zijn jouw bank en we luisteren naar je’ en gelardeerd met ruim 27 ‘YourBank’-video’s is het platform in de markt gezet.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=aHCvkrcFaOU#t=11]

Barclays wil meer vertrouwen creëren door te luisteren en transparant te zijn. “The Your Bank platform represents a very public commitment to listening to our customers and showing how we are going to act on changes big and small which can make their lives easier”, aldus Sara Bennison, marketing director bij Barclays Retail. “The campaign which takes the platform from beta to full launch has a bold visual approach to demonstrate listening and is unafraid to ask provocative questions to demonstrate we really do want to hear.”

Goed initiatief. Wanneer gaat dit in Nederland navolging vinden? Natuurlijk wordt er al veel geluisterd naar klanten via allerlei klantenpanels, online communities en dergelijke, maar een vergelijkbaar platform à la Barclays of Starbucks is er nog niet. Ik heb een min of meer kant en klaar plan op de plank liggen…

Tot de volgende Keek op de Week.

korting voor Emerce eFinancials - like finno

1 antwoord
  1. a.vandenberg@gilissen.nl'
    Ap van den Berg zegt:

    Er zijn meer Nederlandse banken… zelf werk ik bij Theodoor Gilissen. Hier was ik nauw betrokken bij ontwerp en realisatie van een vernieuwde corporate site en persoonlijke online omgeving. Deze zijn vanaf het begin ontworpen voor gebruik op mobiele devices, en dus volledig responsive. Mocht je meer willen weten, met alle plezier geef ik je meer informatie.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.