Lendico geeft een nieuwe impuls aan peer-to-peer kredieten in Nederland

Leestijd: 6 minuten

Lendico peer-to-peer lenen kredieten in nederland finno

Enkele maanden geleden betrad het van oorsprong Duitse Lendico de Nederlandse markt. Nederland was het zesde land in rij waar Lendico zijn internationale peer-to-peer probeert te realiseren.

Lendico geeft een nieuwe impuls aan peer-to-peer kredieten nadat het eerste Nederlandse peer-to-peer platform Boober in 2007 de handdoek in de ring gooide. Wat doet Lendico anders? Kan Lendico van peer-to-peer kredieten in Nederland een succes maken?

Lendico neemt de ‘Zalando-route’

Met de ondersteuning van Rocket Internet – die ook Zalando groot maakte – is Lendico een internationaal peer-to-peer platform voor kredieten, dat sinds december 2013 zijn opmars naar inmiddels 6 landen is gestart. Rocket Internet staat bekend om zijn agressieve expansie- en marketingstrategie en past deze nu ook toe op de peer-to-peer markt voor kredieten.

De initiatiefnemers van Lendico zagen vorig jaar dat de internationale peer-to-peer leenmarkt steeds harder groeide. Echter geen van de succesvolle peer-to-peer platformen voor kredieten, zoals het Amerikaanse Lending Club en Britse Zopa, opereren internationaal. Alle succesvolle platformen zijn lokale platformen.

Bij Rocket Internet zijn ze goed in het internationaliseren van concepten. “Finance is a commodity product, we saw the opportunity to democratize credit”, vertelde Dominik Steinkuehler, de managing director van Lendico, mij tijdens een interview.

Dominik heeft een achtergrond in Mergers & Acquisitions bij Investment Banks en als consultant bij BCG. Een paar jaar geleden ontmoette hij tijdens een BBQ Philipp Petrescu en ontstond het idee voor Lendico, dat later door Rocket Internet werd geadopteerd. “It was easy for us to convince Rocket”, legt Dominik uit. “They look for huge scale, finance is huge scale. There’s a big opportunity to improve the lending business. It’s a marketplace-model, you don’t need physical presence.”

Succesvolle platformen als bron voor inspiratie

In Nederland werd Boober, het eerste peer-to-peer platform geen succes. Heeft Lendico bij haar lancering in Nederland geleerd van de fouten van Boober? Dominik is daar heel duidelijk over: “We haven’t looked at failures. We looked at the successful initiatives like Lending Club and Zopa.”

En Lending Club en Zopa zijn succesvol. Zopa maakte deze maand bekend dat het afgelopen jaar GBP 240 miljoen aan leningen heeft verstrekt. Dat is 38% van het totaal dat Zopa sinds haar start verstrekte. Zopa verwacht in het tweede kwartaal 2015 mainstream te worden, oftewel echt een serieuze partij in de financieringsmarkt.

Ook Lending Club haalt steeds nieuwe mijlpalen. In het tweede kwartaal van dit jaar overschreed Lending Club voor het eerst de grens van USD 1 miljard aan leningen in één kwartaal. Sinds haar start in 2007 laat Lending Club ieder jaar een verdubbeling aan verstrekte leningen zien en inmiddels is een beursnotering (IPO) aan de New York Stock Exchange (NYSE) aangekondigd.

Lendico is net zo prudent als een bank

Lendico is net zo voorzichtig met het verstrekken van een lening als een bank. “The loan applications vary from people that can’t get a loan from a bank to people that will get an approval from a bank. We only accept loan applications of people that would qualify for a loan at a bank”, legt Dominik uit.

In Nederland toetst Lendico de aanvragen ook bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Net als een bank wil Lendico geen leningen verstrekken aan consumenten, die al teveel krediet op hun naam hebben staan. Ook worden de leningen verkregen via Lendico aangemeld bij het BKR.

Het Lendico proces peer to peer kredieten lenen finno

Klik op afbeelding voor vergroting. Bron: Lendico

In beginsel zie je bij peer-to-peer platformen van kredieten vooral een toevlucht van slechte kredietnemers, zo ook bij Lendico. Maar die aanvragen worden direct afgewezen. De conservatieve krediet analyse van Lendico is ook de reden dat het platform in Nederland op dit moment nog betrekkelijk weinig leningen op haar website heeft staan. Er is de laatste weken wel sprake van een stijgende lijn in kwalitatieve kredieten, waardoor ze meer projecten online konden zetten.

“We zien ook dat zowel kredietnemers als investeerders moeten wennen aan peer-to-peer lending. We krijgen op dit moment veel feedback en zijn hier ook blij mee”, licht woordvoerder Kaythlin Das van Lendico desgevraagd toe. “Zo vergelijken investeerders ons platform uiteraard met andere bekende crowdfunding platformen in Nederland. Dit is op sommige vlakken terecht, maar we zijn niet altijd vergelijkbaar met andere platformen. Wij bieden alleen consumptieve kredieten aan op ons platform en dit zijn uiteraard hele andere investeringen/leningen dan zakelijke mkb-kredieten. In de informatieverstrekking hierover zien we inderdaad nog wel een aantal uitdagingen.”

Lendico wil in eerste instantie investeerders trekken met solide leningen en op een later moment kijken of investeerders een risk apetite hebben voor iets meer risicovolle leningen. Lendico benadrukt overigens dat de projecten die op het platform worden gepubliceerd altijd verantwoord zijn. “We proberen een gevarieerd aanbod van projecten in verschillende risicoklassen aan te bieden, zodat investeerders naar hun eigen risicoacceptatie kunnen investeren”, licht Kaythlin toe.

 24/7 geautomatiseerd een lening aanvragen

Het doen van een leningaanvraag bij Lendico is nagenoeg helemaal geautomatiseerd. Als een consument een leningaanvraag doet, dan volgt er een automatische score. Wel moet de klant dan ook nog informatie aanleveren die handmatig gecheckt wordt.

In Duitsland is het proces inmiddels zo geoptimaliseerd dat de tijd tussen een aanvraag en het goedkeuren van de aanvraag en plaatsen op de website inmiddels minder dan 5 dagen bedraagt.

Lendico ziet zichzelf als vreemde eend in de financiële bijt: “We are a technology company offering a banking product. But we’re not a bank. It’s the technology that enables our model and creates a more efficient cost structure”, beargumenteert Dominik.

Snelle expansie

Zoals het Rocket Internet betaamt, was de expansiestrategie het afgelopen jaar agressief. Duitsland was het eerste Europese land dat vorig jaar in december kennis kon maken met Lendico. In februari dit jaar volgde Spanje. Een maand later waren Polen en Oostenrijk aan de beurt. In april maakte Lendico de stap naar een ander continent en vestigde zich in Zuid-Afrika. In september werd Nederland toegevoegd aan het rijtje.

Tot voor kort waren het op zichzelf staande, lokale initiatieven, maar inmiddels kunnen Duitse Lendico-investeerders ook Spaanse kredieten terugvinden op het Duitse peer-to peer platform.

internationale kredieten op peer-to-peer platform Lendico finno

Banken hebben interesse in Lendico 

Hoewel het aantal peer-to-peer kredieten in de wereld nog relatief laag is, zien banken wel de kansen van de peer-to-peer. In de VS zie je een ontwikkeling dat hedge funds en banken investeren in de leningen op de website van Lending Club of Prosper.

Institutionele beleggers en banken hebben de peer-to-peer platformen voor kredieten onderworpen aan credit due dilligences en zien de kracht van het risk assesment van de platformen. Bij Lendico bestond tot voor kort de groep investeerders enkel en alleen uit consumenten. Tegenwoordig wordt circa de helft van de leningen gefund door banken en institutionele beleggers, die op zoek zijn naar een goed rendement. De toedeling van leningen aan banken en institutionele beleggers is een geautomatiseerd proces.

Wat vindt [finno]?

In de tijd dat Boober het levenslicht zag, was ik werkzaam bij ABN AMRO en deden we onderzoek naar de kansen voor peer-to-peer lenen voor de bank. We zagen er destijds van af, omdat we geen lender of last resort wilde worden. We zagen toen al dat Boober, zonder dat ze dat waarschijnlijk zelf voor ogen had, consumenten met een slechte kredietwaardigheid aantrok.

Waarom geloof ik nu wel in Lendico? Ik geloof in de kracht van een goed risk assessment systeem en naar eigen zeggen hebben ze dat. Lendico vindt het ook niet ethisch om lender of last resort te zijn. Lendico is net zo risicobewust als een bank, maar is vele malen efficiënter georganiseerd. Peer-to-peer lenen heeft door de jaren heen een evolutie doorgemaakt, waardoor Lendico in meerdere opzichten niet te vergelijken is met Boober destijds.

In een markt waar je maar ca. 1% krijgt voor je spaargeld – bij de Duitse Skatbank moet je je zelfs betalen om te mogen sparen – en de rente op bijvoorbeeld een persoonlijke lening hoog is, kan Lendico een goed alternatief voor een bank zijn. Banken lenen aangetrokken geld momenteel uit voor zo’n 6% (doorlopende lening, 60 maanden). Als een peer-to-peer platform het juiste model hanteert, dan zouden spaarders (investeerders) via een peer-to-peer platform meer rente moeten ontvangen dan bij hun bank en de lener minder rente moeten betalen dan bij hun bank. Kortom, peer-to-peer lenen zal een win-win situatie opleveren voor zowel investeerder als lener.

nieuwe balans peer to peer lenen kredieten finno lendico

Bron: Lendico

De toekomst zal uitwijzen of peer-to-peer platformen voor kredieten zoals Lendico ook echt mainstream worden in Nederland. Een belangrijke voorwaarde voor succes zal de bekendheid van Lendico bij het grote publiek zijn. Één van de redenen dat Boober het niet redde, was gebrek aan marketingbudget. Dat probleem zal Lendico met Rocket Internet op de achtergrond niet snel hebben.

Noot: Lendico staat op 16 december 2014 op het podium bij Emerce eFinancials.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.