Nieuwe financiële dienstverlener Spotcap verleent MKB-ondernemers razendsnel een kortlopend krediet

Leestijd: 5 minuten

Spotcap kortlopend krediet aan het MKB finno

Vandaag is in Nederland Spotcap officieel gestart. Na Spanje is Nederland het tweede land waar deze Duitse startup MKB-ondernemingen gaat voorzien van kortlopend krediet. In de stijl van het Amerikaanse Kabbage, kunnen ondernemers snel en eenvoudig een kortlopend krediet aanvragen.

Vorige week sprak ik met Niels Turfboer, een jonge, ondernemende ex-bankier, die de scepter zwaait bij Spotcap in Nederland. Banken zijn nog steeds terughoudend bij het verstrekken van kredieten. Is Spotcap de oplossing voor kredietbehoeftige ondernemers?

Ondernemerschap bloeit, banken zijn terughoudend

Uit een recent onderzoek van ING blijkt dat sinds 1996 het aantal ondernemers is gegroeid van 600.000 naar 1,4 miljoen. En in 2025 verwachten de marktvorsers bij ING dat er 2,2 miljoen ondernemers zijn. Door een toenemende vraag naar flexibele arbeid zullen er steeds meer mensen als ZZP-er aan de slag gaan.

Door de crisis zijn banken terughoudend om krediet te verstrekken, zeker als er geen zekerheden tegenover zijn. Bedrijven hebben indirect last van de invoering van Basel III. Bij het verstrekken van ongedekte leningen moeten banken meer kapitaal aanhouden, waardoor ze bedrijven die geen zekerheden hebben liever niet financieren.

MKB heeft moeite met het verkrijgen van krediet bij bank ING-onderzoek finno

Afbeelding uit ING-onderzoek. Menig MKB-ondernemer denkt dat het lastig is om een krediet te verkrijgen. Zowel voor de kopgroep, de middenmoot als de achterhoede in de economie.

Naast deze terughoudendheid van banken hebben MKB-ondernemers ook last van het grootbedrijf dat de rekeningen van zijn ondernemende collega’s uit het MKB traag betaald. De wettelijke betalingstermijn wordt structureel overschreden (HEMA 120 dagen, KPN 90 dagen, Heijmans 60 dagen, et cetera).

Het moge duidelijk zijn dat financieringsalternatieven voor het MKB zeer welkom zijn. Het MKB wordt weleens omschreven als de motor van de Nederlandse economie en verdient toegang tot krediet. Ongeveer 60% van de toegevoegde waarde komt voor rekening van het MKB, waarvan 40% door het kleinbedrijf (< 50 werkzame personen) wordt gerealiseerd en circa 20% door het middenbedrijf (50 tot 250 werkzame personen). En circa 70% van de totale werkgelegenheid wordt door het MKB gerealiseerd. Spotcap, met een hoofdkantoor in Berlijn, is vandaag officieel van start gegaan en ziet het belang van het MKB in en herkent ook de financieringsbehoefte.

[finno] sprak met Niels Turfboer, Managing Director Benelux en UK. Niels was recentelijk werkzaam in de FinTech industrie in Londen. Bij MarketInvoice deed hij eerder ervaring op met alternatieve financieringsvormen voor het MKB. “We zien in Nederland een grote behoefte aan alternatieve financieringsvormen. Vooral jongere, kleinere bedrijven en ZZP-ers hebben krijgen bij banken vaak nul op het rekest. Met Spotcap gaan we het Nederlandse MKB helpen.”

Spotcap: ‘on the spot’ financiering

De twee oprichters van Spotcap, Toby Triebel en Jens Woloszczak, ontmoetten elkaar in London en hadden sinds die tijd altijd het idee om samen een onderneming te beginnen. Toby werkte in de financiële sector, onder andere bij een bank en een hedge fund. Jens was consultant bij McKinsey. Ze zijn met hun idee naar Rocket Internet gegaan, die ook Zalando groot maakte. Rocket Internet is ook investeerder in andere FinTech startups zoals Lendico (peer-to-peer lending) en Zencap (crowdfunding). Zencap is sinds begin februari ook actief in Nederland. Samen met Rocket Internet werkten ze het plan voor Spotcap verder uit.

Spotcap verstrekt kortlopende kredieten van EUR 1.000,- tot EUR 100.000,- voor een looptijd van maximaal 6 maanden. Daarin lijkt Spotcap op het Amerikaanse Kabbage, dat inmiddels al meer dan een half miljard verstrekte aan kleinere bedrijven. Als ondernemer kan je het verkregen krediet binnen drie maanden in delen opnemen. Bij opname van je krediet betaal je eenmalig een afsluitprovisie. Dit bedrag is afhankelijk van het krediet. Ieder leningdeel los je in 6 maanden af. Als ondernemer betaal je rente over het opgenomen bedrag. Het minimum tarief is 0,5% per maand. Spotcap kent geen zogeheten bereidstellingsprovisie, zoals banken die hanteren.

Eenvoudige aanvraag, snel antwoord

Spotcap onderscheidt zich van banken door een eenvoudig, online aanvraag proces en snel uitsluitsel over de kredietaanvraag. Een ondernemer kan de aanvraag in enkele minuten afronden en krijgt binnen een werkdag een antwoord.

Dankzij een geautomatiseerd proces en een, naar eigen zeggen, uniek ‘credit scoring’-systeem kan Spotcap zeer snel een beslissing nemen. “Ons systeem is volledig in eigen huis ontwikkeld en volledig geautomatiseerd,” vertelt Niels en voegt daar het superlatief ‘amazing‘ aan toe als hij de achterliggende technologie duidt. “We hebben ook een uitstekende Chief Risk Officer met jarenlange ervaring in de financiele sector.”

In een paar stappen vraag je als ondernemer een kortlopend krediet aan. Het begint met het invullen van de persoonlijke gegevens. Vervolgens voeg je daar je bedrijfsgegevens, zoals Kamer van Koophandel nummer aan toe.

krediet aanvragen bij Spotcap finno 1

Klik op de afbeelding voor vergroting.

In de volgende stap moet je belastinggegevens uploaden of vergelijkbaar aan Kabbage je ebay-profiel koppelen. Als BV wordt je gevraagd je aangiften omzetbelasting en vennootschapsbelasting te uploaden. Als eenmanszaak of VOF moet de laatstgenoemde vervangen worden door de aangifte inkomstenbelasting.

krediet aanvragen bij Spotcap finno 2

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Als laatste stap log je in bij je bank en importeert Spotcap je banktransacties met de zogeheten screen scraping methode.

Via een ingenieus algoritme wordt de data geanalyseerd en een besluit genomen: wel of geen krediet. Het systeem gebruikt niet alleen de hierboven ingevulde en geüploade gegevens. Niels legt uit: “We kijken ook naar de kredietgeschiedenis van ondernemers bij kredietbeoordelingsbureau’s. Daarnaast kijken we naar informatie over de ondernemer en zijn onderneming die we online kunnen vinden, denk aan social media en online klachten. Ook dat gaat automatisch.”

Spotcap kijkt maar liefst naar 100 variabelen en gebruikt duizenden datapunten.

Spotcap heeft het voordeel geen bank te zijn

Banken trekken spaargelden en deposito’s van consumenten en bedrijven aan om vervolgens kredieten te kunnen verstrekken. Dit business model heeft als nadeel dat banken aan allerlei regels en eisen moeten voldoen en in het bezit van een bankvergunning moeten zijn.

Spotcap regelt de funding van de door haar verstrekte kredieten met eigen vermogen en is daardoor geen bank. “Formeel hebben we geen vergunning nodig, maar wel willen wel een vergunning van de AFM om te laten zien dat we een keurig bedrijf zijn”, licht Niels toe. “We willen ook richting klanten waarborgen dat we gereguleerd zijn.”

In de toekomst zal Spotcap zich wellicht ook laten funden door institutionele investeerders. Naar eigen zeggen hebben ze dan nog steeds geen vergunning nodig, omdat deze investeerders als professionele partijen worden aangemerkt.

Wat vindt [finno]?

Enige tijd geleden maakte ik een overzicht met daarin de financieringsvormen voor ondernemingen. De lancering van Spotcap noodzaakte mij om het overzicht aan te passen. En dat is eigenlijk een goed teken. Zeker in een markt waar het MKB nog steeds problemen ondervindt bij het verkrijgen van financiering zijn nieuwe financieringsalternatieven zeer welkom.

20150302 Financieringsmix kredieten ondernemingen finno

Spotcap biedt een alternatief voor de kortlopende financiering van een bank, maar Spotcap is niet hetzelfde als een rekening courant krediet. In ons gesprek omschreef Niels Turfboer het als een hybride vorm. Het zit tussen een kortlopende lening en een rekening courant krediet in.

Als de kredietbehoefte bij MKB-ondernemingen daadwerkelijk hoog is, dan moet Spotcap in Nederland een glansrijke toekomst hebben. Nog voor de officiële lancering meldden zich al ruim 160 geïnteresseerde ondernemingen. “Wij hebben de ambitie om binnen 5 jaar een belangrijke verstrekker van kortlopende leningen te worden in de Nederlandse markt. Daarbij willen we niet zozeer concurreren met de banken, maar zien we een bestaansrecht naast banken. Er is voldoende braakliggend terrein”, licht Niels toe.

Ik vind Spotcap vooral interessant vanwege zijn geheel geautomatiseerde processen en intensief gebruik van data bij de beoordeling van een krediet en het risicomanagement. Dat is iets waar banken nog iets van kunnen leren. Die hebben doorgaans nog een traditionele kijk op kredietverstrekking en risico-analyse.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.