Monefy, het transparante financieringsalternatief voor consumenten en bedrijven

Leestijd: 5 minuten

Monify crowdfunding peer to peer lending factoring pascal spelier finno

Crowdfunding en peer-to-peer lending is hot! Het aantal platformen is allang niet meer op twee handen te tellen en begin 2016 komt er een zoveelste peer-to-peer lending platform bij: Monefy.

Ge-backed by Peter Verhaar, oud-oprichter Alex en Kees Droppert, voormalig CEO Crédit Agricole Consumer Finance NL, hebben twee jonge ondernemers de ambitie om in Nederland peer-to-peer lending naar een hoger plan te trekken. [finno] sprak met één van de oprichters Martin van Oyen. Is Nederland klaar voor weer een peer-to-peer lending initiatief? Verwelkomt de Amsterdams Zuidas in de toekomst een nieuwe, grote financiële speler?

Er waren eens twee ambitieuze Hollanders

Startup-ondernemers in FinTech dragen toch doorgaans een spijkerbroek? Niet Martin van Oyen. Hij is op weg naar zijn werkplek en draagt een pinstripe pantalon die een traditionele bankier niet zou misstaan. Ik spreek Martin in de Starbucks op perron 1 van Amsterdam Centraal. Martin van Oyen is één van de twee oprichters van Monefy, een startup die zich o.a. gaat richten op peer-to-peer lending aan consumenten en bedrijven.

Martin groeide op in Limburg en was in zijn jeugd al het ondernemende type dat handelde in Pokémon kaarten, SIM-kaarten of schelpen uit Normandië. Hij rondde in rap tempo zijn studie fiscaal recht af en kreeg de kans om in New York aan Columbia University een tweede master in financieel recht te volgen. Hij wilde vervolgens wel als banker in New York beginnen, maar gedurende de kredietcrisis was dat lastig als Leidse rechtenstudent.

Na wat omzwervingen bij KMPG – “ik was breder financieel geïnteresseerd dan alleen in de fiscaliteit” – en een factoringmaatschappij – “ik zag hier de kredietbehoefte van het midden- en kleinbedrijf” – ontstond het idee voor een nieuwe kredietverlener in peer-to-peer lending en factoring.

Als snel werd studievriend en econometrist Rens Wajon, die het bij de Rabobank voor gezien hield na het corporate management traineeship, bij de plannen betrokken. Monefy was geboren.

Monefy brengt peer-to-peer lending op een hoger plan

Crowdfunding en peer-to-peer lending blijft in Nederland met dubbele cijfers groeien. Volgens crowdfunding consultant Douw&Koren groeide de markt met 113% van 23 miljoen in de eerste helft van 2014 naar 49 miljoen in de eerste helft van 2015.

Zoals gezegd zag Martin van Oyen de kredietbehoefte van het midden- en kleinbedrijf en kwam hij ook in aanraking met initiatieven zoals Geldvoorelkaar.nl en MarketInvoice. “Wat mij opviel is dat er allerlei crowdfunding en peer-to-peer lending platformen als paddestoelen uit de grond schoten”, vertelt Martin. “Wat mij ook opviel is dat al deze platformen zichzelf zo structureerden dat ze geen vergunning nodig hebben van de AFM (red.: Autoriteit Financiële Markten). Wij willen een heel gedegen platform neerzetten en in de ogen van consumenten, bedrijven en beleggers een serieuze financiele dienstverlener zijn. Daar hoort een vergunning van de AFM bij.”

Uit het AFM-register voor Crowdfunding platformen blijkt inderdaad dat het merendeel van de platformen een ontheffing hebben voor het bemiddelen in opvorderbaar geld hebben (lees: het bemiddelen in leningsovereenkomsten). Slechts een enkeling, waaronder Monefy, heeft een vergunning voor het aanbieden van consumptief krediet. Naast Monefy beschikken alleen Lendico en Lendex over eenzelfde vergunning. SamenInGeld, een crowdfunding platform voor het financieren van panden, heeft een vergunning voor het aanbieden van hypothecair krediet.

“We willen Monefy in het voorjaar van 2016 lanceren”, vertelt Martin, maar maakt meteen een kanttekening. “We zijn echter bezig met een tweede vergunningsaanvraag, waar ik in dit stadium niets over kan zeggen (red.: in Nieuwsuur vertelde Peter Verhaar gisteren dat hij bezig is met de aanvraag voor een vergunning voor het aanbieden van hypothecair krediet. desgevraagd geeft Martin aan dat dit niet tot het initiatief van Monefy behoort). Als dit proces met de AFM iets meer tijd vraagt, dan stellen we de lancering gewoon nog even uit. Onze benadering blijft hetzelfde; we willen het gedegen aanpakken en willen samen met de toezichthouder het beste product neerzetten. Het Amerikaanse Lending Club en Prosper hebben gedurende twee jaar met de toezichthouder SEC overlegd voordat ze live gingen. We zien deze succesvolle platformen graag als voorbeeld.”

Monefy legt de lat hoog. Naast dat ze het beste product op de markt willen brengen willen ze ook de eerste financiële instelling zijn waar de klant precies weet wat er met iedere eurocent gebeurt. “Als je als spaarder je geld op een spaarrekening zet, dan weet je niet wat er met jouw geld gebeurt”, legt Martin uit. “Als je bij ons belegt dan weet je precies waarin je dat doet. Daarnaast willen we de peer-to-leer lending sector naar een hoger plan trekken.”

Nederland goede vestigingsplaats voor Fintech?

De afgelopen week fulmineerde Peter Verhaar, oud-oprichter van Alex en benoemd als CEO van Monefy, in de media over de snelheid waarmee de AFM-vergunningen verstrekt en de ‘richtlijn’ dat Monefy voorlopig maximaal maar 6 medewerkers in dienst mag hebben. “Ik ben er boos over, heel boos’, zo liet hij woensdag via Twitter aan zijn volgers weten.

Peter Verhaar heeft natuurlijk gelijk. Als dit het klimaat is waarin jonge, ambitieuze ondernemers, eventueel geholpen door ervaren Fin– of Tech-ondernemers, hun FinTech-startups tot wasdom moeten brengen, dan zal Nederland nooit een serieuze speler worden in de FinTech-wereld.

Sowieso zijn het New York en Londen die momenteel vechten om de positie van FinTech Capital of the World. Beiden zitten ze al decennia op een kruispunt van de financial services industrie. “Silicon Valley has the Tech, but not the Fin“, las ik onlangs in een artikel.

Natuurlijk heeft de AFM, die crowdfunding overigens een goede ontwikkeling vindt, een punt als ze vanuit het oogpunt van consumentenbelang het volgende over crowdfunding roept: “Sites screenen hun leners wel, maar dat gaat nooit zo professioneel als bij een bank”. Met die mening ben ik het overigens niet eens. Ik denk dat er FinTech-startups zijn, die minstens zo professioneel zijn en veel beter zijn in de verwerking van data voor risico-analyses dan banken.

Martin van Oyen heeft er alle vertrouwen in dat ze er samen met de AFM uitkomen. “Onze relatie met de toezichthouder is goed, maar het is lastig om een evenwicht te vinden tussen ‘ de vaart erin houden’ en tegelijkertijd in goed overleg de toezichthouder laten wennen aan een nieuwe juridische benadering van financiele diensten, die nog niet eerder zijn aangeboden.”

Hij besluit met de opmerking: “Uiteindelijk hebben we een gezamenlijk belang: het meest transparante platform met de beste diensten voor alle klanten.”

FinTech-startups zoals Monefy hebben de regulering van toezichthouders ook nodig. Om met de woorden van Giles Andrews, mede-oprichter en CEO van Zopa te spreken: “There’s still faith that regulated industries are more trustworthy than unregulated industries.”

Monefy, de Funding Circle van Europa?

Op de vraag waar Monefy over ongeveer vijf jaar staat begint Martin te dromen, maar is daarna ook weer meteen realistisch. “We zouden graag de Funding Circle van Europa willen worden, maar cross-border dit soort activiteiten uitrollen is moeilijk. Vooralsnog is de Nederlandse markt groot genoeg voor onze dienstverlening.”

Monefy heeft de ambitie om groot te worden in Nederland. “Wat ons betreft is er in de toekomst ruimte voor een nieuwe, grote speler. Bestaande banken moeten zoveel doen om hun business model te veranderen en lagere kosten te maken. Wij kunnen een nieuwe, moderne financiële instelling zijn, die from scratch wordt opgebouwd met een lager kostenmodel, zonder legacy banksystemen.”

Wat vindt [finno]?

Hoewel we nog niet in detail weten wat Monefy consumenten en bedrijven gaat bieden, behalve peer-to-peer lending aan consumenten en bedrijven en factoring, durf ik ze wel een succesvolle toekomst toe te dichten. In mijn gesprek met Martin van Oyen werd mij duidelijk dat ze precies weten wat er nodig is om peer-to-peer lending naar een hoger plan te brengen.

Daarnaast is de combinatie van een ervaren disruptor zoals Peter Verhaar, een specialistische topman in consumentenkrediet zoals Kees Droppert en twee ‘bright young men’ een ideale cocktail voor een succesvolle FinTech-startup.

Of Nederland ook klaar is voor Monefy wordt jammer genoeg in belangrijke mate bepaald door de toezichthouders? Hoeveel ruimte krijgen FinTech-startups zoals Monefy? Of blijven toezichthouders nog lang (te) voorzichtig, met in achterhoofd de financiële debacles van Icesave, DSB en Boober?

Photo credits: Arden

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.