De ongekroonde steden die voorop lopen in FinTech innovatie

Leestijd: 4 minuten

De ongekroonde steden voor Fintech innovatie Spotcap finno Niels Turfboer

Door Niels Turfboer

De cijfers spreken voor zich; de verdrievoudiging van de wereldwijde investeringen in FinTech de afgelopen vijf jaar is een overduidelijk bewijs dat er een revolutie plaatsvindt in de financiële sector. De koplopers van deze mondiale FinTech-race zijn niet echt een verrassing: Sillicon Valley, New York, London en Hongkong. Maar het zijn andere nieuwkomers die de innovatie verder brengen, de markt diversifiëren en nieuwe businessmodellen implementeren. Dit zijn de ongekroonde steden die de FinTech-beweging verder brengen en beschikken over grootse potentie.

Singapore

In Singapore investeert de overheid de komende vijf jaar USD 166 miljoen in het FinTech-ecosysteem. Het stimuleren van groei en innovatie in de sector gaat echter verder dan alleen financiële steun. Zo heeft de overheid bijvoorbeeld een leidende rol gespeeld bij de komst van Startupbootcamp naar Singapore. Dit bekende acceleratorprogramma ondersteunt en begeleidt veelbelovende FinTech-startups in Europa, en sinds kort dus ook in de Aziatische staat, met als doel talent en innovatie optimaal te benutten.

Bijzonder aan de financiële markt in Azië is dat een groot deel van de Aziaten (nog) geen gebruik maakt van traditionele financiële instellingen. Dit biedt enorme kansen voor innovatieve nieuwkomers; de verwachting is namelijk dat consumenten de traditionele manier van bankieren overslaan en hun zaken direct online zullen regelen.

Berlijn

Uit een onlangs verschenen onderzoek blijkt dat na het Verenigd Koninkrijk, de DACH regio (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) het grootste deel van de FinTech-investeringen in Europa voor zijn rekening neemt. De investeringen kwamen voornamelijk ten goede van startups gespecialiseerd in kredietverlening en betalen; 80% van de in totaal USD 300 miljoen werd hierin geïnvesteerd. Berlijn staat bekend als dé tech startup-hub en wordt daarom ook wel het ‘Silicon Allee’ van Europa genoemd.

Berlijn is onder andere de thuishaven van Rocket Internet, de bekende incubator van FinTech-bedrijven als Spotcap en ZenCap. Daarnaast is FinLeap, ’s werelds eerste organisatie die zich toelegt op het bouwen van FinTech-bedrijven, gevestigd in de Duitse hoofdstad. Twee voorbeelden van bedrijven van Berlijns prominente rol op het gebied van financieel technologische innovatie.

Madrid

Spanje is een van de belangrijkste landen als het gaat om de acceptatie van smartphones en mobiel internet. Madrid, met zijn eigen FinTech-creaties Kantox, PeerTransfer en Coinffeine, wordt steeds meer zichtbaar in de FinTech-wereld, met record investeringen in de sector. Eerder dit jaar hebben zes FinTech-bedrijven de handen ineen geslagen en de ‘Spaanse vereniging van financiële technologie’ (SAFT) opgericht. Dit platform heeft als doelstelling de regelgeving en condities voor FinTech-startups te verbeteren en zo innovatie op dit gebied te stimuleren.

Wereldwijd heerst de perceptie dat banken lagen te slapen toen FinTech opkwam. Opmerkelijk is dat de Spaanse banken hier een uitzondering op zijn. Zo was BBVA de eerste bank die zich bewust was van de omvang en het belang van FinTech en mee wilde komen door innovatieve financiële ondernemingen op te starten of over te nemen. Al in 2014 nam BBVA het Amerikaanse FinTech-bedrijf Simple, gericht op online banking, over voor USD 117 miljoen. Daarnaast heeft de Spaanse bank Santander afgelopen jaar een investeringsfonds van USD 100 miljoen opgericht om te investeren in FinTech-startups.

Sidney

Australië heeft een grote sprong voorwaarts gemaakt op het gebied van FinTech. Volgens een onlangs gepubliceerd rapport van KPMG heeft Australië de potentie om snel uit te groeien tot een FinTech-hotspot van formaat. Een diepgewortelde en sterk ontwikkelde creatieve, digitale, en zakelijke dienstverleningsindustrie maakt dat Sidney over alle ingrediënten beschikt als aanjager van deze nieuwe industrie. Volgens onderzoek van PWC zal de FinTech-sector in 2033 voor 4% (ofwel USS 81 miljard) bijdragen aan het Australische Bruto Binnenlands Product.

In navolging van deze ontwikkelingen en verwachtingen worden nu de plannen om een fysieke FinTech-hub te creëren in Sidney gerealiseerd. Onder de naam ‘Stone and Chalk’ werken financiële instellingen, universiteiten, de overheid en technologiebedrijven samen aan de oprichting van een non-profit accelerator. Met als doel van Sidney de fysieke FinTech-hub te maken en de groei in de Aziatische-Pacifische regio te versnellen.

Amsterdam

Amsterdam staat bekend om zijn goede startup-klimaat vanwege de goede digitale en logistieke infrastructuur en zijn grote kennisnetwerk. Zeker met de komst van de Startup Delta, met boegbeeld Neelie Kroes, en ondersteuning van de overheid, heeft Nederland onder aanvoering van Amsterdam een geweldige internationale positie op het gebied van innovatie. FinTech heeft het grootste aandeel in het startup-ecosysteem van Amsterdam; de sector wist tweemaal zoveel investeringen aan te trekken in vergelijking met andere startup-sectoren.

Naast de ondersteuning die beginnende startups ontvangen, heeft Nederland een transparant en gunstig belastingregime wat vele internationale bedrijven aantrekt. Onlangs is uit onderzoek van de Europese Commissie gebleken dat Nederland 6% meer ondernemers kent in vergelijking tot de rest van de Europese Unie. Als klap op de vuurpijl is Amsterdam de thuishaven van Adyen, een FinTech-bedrijf gespecialiseerd in digitale betalingen, dat inmiddels een geschatte waarde heeft van meer dan EUR 1 miljard en bijdraagt aan de significantie van de Nederlandse FinTech-sector.

Noot: bovenstaand artikel is geschreven door Niels Turfboer, managing director van Spotcap, een innovatief online kredietplatform voor MKB en ZZP’ers. Niels was eerder werkzaam als hoofd Investor Development bij MarketInvoice in London, een toonaangevend FinTech-platform dat zich richt op de financiering van werkkapitaal van het midden- en kleinbedrijf. Niels werkte meer dan tien jaar in de banksector bij ING en ABN AMRO in Nederland en Frankrijk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.