Pritle.com biedt beleggers maximaal grip op hun vermogen

Leestijd: 8 minuten

Pritle online vermogensbeheer passief beleggen robo advisor finno

De hoogste spaarrentes bij de grootbanken zijn alweer een tijdje onder de 1% gedoken, dus beleggen op de beurs wordt steeds aantrekkelijker. Zeker als je spaart voor een doel verder weg in de toekomst.

Enkele weken geleden startte Pritle, een Nederlandse, online vermogensbeheerder. Ik sprak met Thomas Bunnik (32), oprichter en CEO van deze Nederlandse robo advisor over geautomatiseerd vermogensbeheer en passief beleggen. Zijn robo advisors een bedreiging voor traditionele vermogensbeheerders?

Zelf beleggen en laten beleggen

Een paar weken geleden ging Pritle na een lange voorbereidingsperiode ‘live’. Eind 2013 verruilde Thomas Bunnik zijn succesvolle carrière bij ABN AMRO Private Banking voor het ondernemerschap. “Ik heb altijd al willen ondernemen. Toch ben ik destijds bij ABN AMRO begonnen. Maar op mijn 30e besloot ik mijn droom te realiseren; ik wilde iets voor mijzelf doen. Daarmee kon ik onafhankelijk zijn en iets ontwikkelen waar ik volledig achter sta”. In 2014 richtte hij zich, samen met co-founders Azman Hamid (Singaporees) en Stewart Bowers (Amerikaan), volledig op de ontwikkeling van Pritle. Ze halen investeringskapitaal op en nemen Fundix over.

Toen Thomas zijn directeurschap bij Fundix aankondigde zei hij over Fundix “‘Er is veel ruimte voor verdere verbetering van de dienstverlening door effectiever gebruik te maken van technologie”. Die verbetering van de dienstverlening is nu terug te zien in de lancering van Pritle. Pritle is het online platform voor mensen die hun vermogen willen laten beleggen en Fundix blijft de ‘fondsensupermarkt’ voor mensen die zelf willen beleggen.

Volgens Thomas wordt het voor de consument steeds belangrijker om zich bezig te houden met zijn eigen financiële toekomst. “We gaan langer werken. Misschien ook meer eigen pensioen opbouwen. De consument zal meer verantwoordelijkheid moeten dragen en zelf vermogen moeten opbouwen. Pritle wil deze consument vooral helpen met een eenvoudige en laagdrempelige oplossing. We verlagen ook de drempel voor vermogensbeheer, doordat je met een klein bedrag kunt beginnen.”

Pritle, Nederlands eerste robo advisor?

Pritle is online vermogensbeheer naar het voorbeeld van de vele robo advisors in de VS en Groot-Brittannië. ‘Investeer in een zonnige toekomst’ is het credo van Pritle. En die toekomst start met het beantwoorden van een aantal vragen met betrekking tot jouw financiële positie, verplichtingen, doelstellingen en risicotolerantie. Dit in combinatie met jouw beleggingshorizon en gewenste risiconiveau leidt tot een beleggingsstrategie voor die zonnige toekomst.

Thomas legt uit dat er ondanks de hoge mate van automatisering bij Pritle ook nog ruimte is voor een menselijke touch. “We hebben een client support team van ervaren beleggingsprofessionals, die klanten via chat, telefoon en e-mail kunnen helpen bij het vaststellen van hun risicoprofiel en verdere dienstverlening. We kunnen eventueel via schermdelen meekijken met de klant en daarbij alleen zijn actieve Pritle-venster zien.”

Conform de beleggingsstrategie en gekozen doel(en) belegt Pritle hoofdzakelijk in indexfondsen of eigenlijk in zogeheten indextrackers of Exchange Traded Funds (ETF’s). Deze trackers volgen zo nauwkeurig mogelijk één op één de koersontwikkeling van een index.

Vermogensbeheerders van vlees en bloed kent Pritle niet. Wel is bij de Pritle de beleggingstrategie gedefinieerd door menselijk intellect op basis van decennia aan ervaring. Deze is vertaald in een automatisch beheer systematiek waarbij risico eenvoudig wordt gereduceerd naarmate een beleggingsdoel nadert. Van actief beheerde fondsen die een benchmark proberen te verslaan maakt Pritle nauwelijks gebruik. De Engelsen en Amerikanen al langer weten – passief, index beleggen – levert een beter rendement op dan actief beleggen – dringt langzamerhand ook door tot het Europese vastenland.

Actief- versus passief beheer

Er zijn vele onderzoeken die aantonen dat het actief beheren van beleggingsportefeuilles, hetzij als individu, door een beleggingsadviseur, vermogensbeheerder of fondsbeheerders, geen betere beleggingsresultaten oplevert. Zo slaagt slechts 24% van de professionele beleggers erin om, gemeten over een periode van 10 jaar, de markt te verslaan. En dat is nog voordat er rekening wordt gehouden met het aantal fondsen dat jaarlijks wordt opgeheven omdat vermogensbeheerders het fonds niet meer ondersteunen. Econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz zou vrij vertaald eens gezegd hebben: “Probeer niet de markt te verslaan. Dat lukt je als individu nooit.”

Pritle gaat nog iets verder in haar mening over actief beleggen. Op de website schrijven ze dat onderzoek heeft aangetoond dat 90% van de beleggingsfondsen in de afgelopen decennia hun benchmark niet heeft weten te verslaan. Kortom, Pritle gelooft in passief beleggen en presenteert een selectie van onderzoeken op haar website om dat extra te onderbouwen.

In de Angelsaksische landen hebben vergelijkbare platformen zoals BettermentWealthfront, NutmegSigFigWealthbar steeds meer assets under management. Ook deze platformen zijn voorstanders van passief beleggen en beleggen ook in indexfondsen en ETF’s. Betterment en Wealthfront hebben inmiddels ieder USD 3 miljard in beheer, overigens nog steeds een drop in the ocean.

Assets under management AUM US Robo advisor finno october 2015

Bron: Medium.com, Robo advisors in the Verenigde Staten, SEC Form ADV filings, 1 oktober 2015

Beleggen met een duidelijk doel

Bij Pritle kun je beleggen voor een doel in de toekomst, bijvoorbeeld de studie van je kinderen, een wereldreis of een aanvulling op je pensioen. Heb je een doel vastgesteld, dan bepaalt Pritle het gewenste groeipad. Je portefeuille wordt ieder kwartaal in lijn gebracht met het vastgestelde groeipad,

“Mocht het beleggingsresultaat achterblijven bij het benodigde groeipad om een eventueel specifiek ingesteld doel te behalen, bijvoorbeeld door een plotselinge koersdaling, dan stuurt Pritle je een alert met een aanbeveling wat je moet doen om op je groeipad te blijven”, legt Thomas uit. “De klant krijgt geautomatiseerd een advies om een x-bedrag meteen of in termijnen bij te storten. De berekeningen worden geautomatiseerd gedaan.”

Naarmate je het doel nadert, bouwt Pritle het beleggingsrisico geleidelijk af. Verwacht en gerealiseerd rendement wordt op een aantrekkelijke wijze gevisualiseerd. Rendement kan altijd worden gecorrigeerd voor inflatie. En er kunnen verschillende beleggingsdoelen worden aangemaakt terwijl voor ieder doel een groeipad wordt vastgesteld. Hierin onderscheidt Pritle zich volgens Thomas van andere vermogensbeheerders. “We reduceren gedurende de beleggingstermijn het risico, en switchen geleidelijk van in eerste instantie onder meer aandelen naar obligaties en eindigen in geldmarkten. Veel banken en vermogensbeheerders bouwen in zeer grote stappen beleggingsrisico af wanneer een risicoprofiel wordt aangepast. Wij doen dat gradueel iedere drie maanden gedurende een periode van jaren, zodat je de nadelen van het verlagen van beleggingsrisico op een onvoorzien verkeerd moment minimaliseert.”

Pritle robo advisor adviseur online vermogensbeheer finno pascal spelier

Als klant van Pritle heb je via mobiel, tablet, PC en laptop toegang tot je persoonlijke dashboard en inzicht in je gerealiseerde rendement en verwachte rendement per doel.

Pritle heeft een unieke propositie

Hoewel Pritle momenteel een unieke propositie heeft, zijn ze niet de eerste robo advisor van Nederland. Die eer ging in 2008 naar Fundix. De oprichters van Pritle namen Fundix in 2015 over en moderniseerden de geautomatiseerde online vermogensbeheerder.

Pritle heeft in de huidige markt een unieke positie en laat zich niet vergelijken met Alex, Robeco One of Evi van Lanschot. “Het verschil met Alex en Robeco zit in onze technologie en beleggingswijze,” aldus Thomas. Pritle is volledig geautomatiseerd en is wat men noemt een robo advisor met een focus op index beleggen. Zoals uit onderstaand overzicht blijkt, richten de hierboven genoemde (online) vermogensbeheerders zich hoofdzakelijk op actief beleggen waarbij gepoogd wordt een benchmark te verslaan.

Vergelijking online vermogensbeheer Pritle, Evi, Robeco One, Alex Finno Pascal Spelier

De beleggingswijze van Pritle is gebaseerd op een multi-asset-aanpak. “Bij Alex is de aanpak meer gericht op individuele aandelen”, licht Thomas toe. “Wij geloven in een spreiding van de beleggingen over de hele wereld en in verschillende beleggingscategorieën en sectoren. De klant houdt ook altijd een deel geldmarkteffecten aan, die worden gebruikt om op een aantrekkelijk moment andere beleggingscategorieën aan te kopen.”

De dienstverlening van Pritle wordt de komende tijd verder uitgebouwd, legt Thomas uit. “We willen de klant ook helpen bij het behalen van een voordeel als hij het doelvermogen realiseert. Stel je wilt in de kerstvakantie naar New York. Als je het doel bereikt, dan kan je via een speciale partner pagina van Pritle en Booking.com het hotel boeken, met de Uber taxi naar het vliegveld en wellicht in de toekomst met de KLM vliegen. Met Booking.com hebben we al een afspraak waarbij we de klant een voordeel kunnen geven. De korting gaat rechtstreeks naar de beleggingsrekening van de klant. Pritle verdient hier niets aan. Het is extraatje voor de klant. Hoe meer klanten we hebben, hoe meer voordelen we kunnen bieden aan onze klanten.”

Pritle in de toekomst

Uiteindelijk wil Pritle het ‘huishouddashboard’ voor vermogen worden. “Wij zouden graag op ons platform het totale vermogen van de klant inzichtelijk willen maken, dus ook de beleggingen die de klant bij andere banken aanhoudt. Uiteraard is de wens van de klant en zijn perceptie op privacy daarbij leidend”, benadrukt Thomas. In de Verenigde Staten is Personal Capital een goed voorbeeld van zo’n compleet dashboard.

“Over 5 jaar willen we de meest gewaardeerde manier zijn om je vermogen op te bouwen voor de toekomst”, vertelt de ambitieuze CEO van Pritle. “We verwachten niet dat er heel veel robo advisors zullen ontstaan in Nederland. We denken wel dat dit een innovatie is die de markt gaat veranderen. Op het vlak van brokerage is de markt in het verleden, onder aanvoering van Alex en Binck, al heel erg veranderd. Op het vlak van vermogensbeheer is er nog een significante moderniseringslag te maken.”

Wat vindt [finno]?

Fundix wist destijds geen succes te maken van haar robo advisor. Het lukte Fundix destijds niet om klanten massaal weg te kapen bij traditionele aanbieders. Ook robo advisor Ohpen slaagde er in 2009 niet in. “Het is minder aangeslagen dan we hadden gehoopt”, zei mede-oprichter Chris Zadeh in 2014 tegenover het FD. “Klanten zijn behoorlijk trouw aan partijen waar ze eigenlijk ontevreden over zijn. Dat is me eerlijk gezegd wel tegengevallen.” Ohpen maakte een paar jaar later de switch naar een business-to-business platform voor beleggingen en de bijbehorende administratie. Robeco One was de eerste klant van de cloudoplossing van Ohpen.

Gaat het Pritle wel lukken? De eerste resultaten stemmen Thomas optimistisch. “We hebben in drie weken tijd het aantal nieuwe klanten mogen verwelkomen, waarmee we aan het eind van het jaar tevreden zouden zijn. En we zijn nog maar net begonnen. Wij verwachten bovendien een verdere versnelling van onze groei gedurende de komende weken.”

Wellicht waren Fundix en Ohpen destijds te vroeg en slaagt Pritle er wel in om een grote groep klanten voor zich te winnen. Ik ben ervan overtuigd dat er nu marktkansen liggen voor robo advisors zoals Pritle. Zeker als de Europeaan steeds meer valt voor passief beleggen en inziet dat daarmee de toegevoegde waarde van een traditionele vermogensbeheerder beperkt is. Ook op handen zijnde wijzigingen van ons pensioenstelsel gaan er waarschijnlijk voor zorgen dat de Nederlander steeds meer zelf vermogen moet opbouwen voor zijn pensioen. Er is dan absoluut ruimte voor een eenvoudig, online vermogensbeheeroplossing zoals Pritle.

Is er nog een toekomst voor de traditionele, ‘offline’ vermogensbeheerder? De traditionele vermogensbeheersector gaat vooral last krijgen van de opkomst van passief beleggen en de opkomst van robo-advisors. Het aantal vermogensbeheerders zal naar verwachting afnemen. Maar er blijft altijd ruimte voor vermogensbeheerders die hun klanten aantoonbaar toegevoegde waarde bieden. De toegevoegde waarde zit in een meer holistische aanpak van vermogensadvies, waarbij bijvoorbeeld meer aandacht is voor financial planning of life planning en estate planning. Totdat ook dit eenvoudig bereikbaar wordt gemaakt via technologie. Er blijft overigens naar verwachting altijd een klantgroep die graag over hun vermogen praten onder het genot van een goede kop koffie en op zoek zijn naar de geruststelling die hun persoonlijke vermogensbeheerder hen biedt. Pritle biedt geen koffie aan. Wel de laagste kosten en 24 uur per dag, 7 dagen per week online helder inzicht in de status ten opzichte van je doel. En iedere euro blijft dagelijks opvraagbaar.

[UPDATE] – Thomas Bunnik van Pritle.com spreekt ook op Emerce eFinancials. Koop je toegangskaart hier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.