Klaar voor BlaBla Insurance?

Leestijd: 3 minuten

Klaar voor BlaBla Insurance finno ewout van zonneveld

Door Ewout van Zonneveld

Tien jaar geleden werd BlaBlaCar opgericht en nu is het een vertrouwde community marktplaats, die bestuurders met lege stoelen verbindt met passagiers, die op zoek zijn naar een rit. Met 25 miljoen leden in 22 landen. Waar BlaBla betekent “kan spraakzaam zijn”. Het is één van de vele tot nu toe succesvolle initiatieven die de technologie gebruiken, om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Hoe zit het met de verzekeringsinitiatieven?

Wanneer zal de klant worden bediend met goed passende verzekeringen en diensten voor een veilige omgeving op basis van real-time individuele risicoprofielen?

bla bla insurance finno

Zijn er ook succesvolle equivalenten in verzekeringen? Er zijn zeker een paar interessante initiatieven, maar die zijn tot nu toe niet afkomstig vanuit de industrie zelf. En niet omdat er geen herkenning en erkenning is van wat er om ons heen gebeurt. In tegendeel, er zijn vele

 • testen en pilots (in voertuig-telematica al 10-15 jaar);
 • conferenties en summits waar nieuwe technologie wordt behandeld als een ware “disrupter”;
 • miljarden gereserveerd voor het onder controle krijgen van FinTech en InsurTech initiatieven;
 • waarschuwingen van toezichthouders en adviesbureaus, die duidelijk maken dat de huidige business-modellen zwaar onder druk staan;
 • studies en whitepapers vanuit de industrie zelf;
 • verzekeringsmaatschappijen, die innovatie-labs opzetten of uitbreiden.

En toch zien we al vele decennia lang nauwelijks serieuze veranderingen in het verzekeringsaanbod. De creativiteit gaat tot nu niet verder dan een korting op een traditioneel product bij bewezen goed gedrag. Goed voor een beginnetje, maar uiteraard op termijn een doodlopende weg.

Zal de werkelijke innovatie/disruptie van binnenuit komen of buitenaf?

olifant, vos, dinosaurus bla bla insurance finno

Als business engineer met meer dan 30 jaar ervaring in verzekeringsinnovatie en digitale transformatie volg ik wereldwijd de branche en allerlei nieuwe initiatieven op de voet.

Daarbij vallen 2 zaken op (overigens met respect voor de meeste van deze initiatieven):

 • de initiatieven zijn vaak dun (raken net het oppervlak en ontberen verzekeringsinhoud) en
 • gefragmenteerd (ze betreffen slechts een deel van de totale verzekerings- & claims behoeften van de klant).

En deel uitmakend van de ‘s werelds eerste digitale verzekeraar en samenwerkend met Intsure Technology Solutions aan internationale projecten als

 • My Insurance Kit (MIK)
 • Pay-per-mile auto-verzekering
 • Digital Advisor en
 • InConnect (Intelligent Insurance for Smart Living) (IoT)

is het voor mij nogal duidelijk, dat de verzekeringstoekomst ligt in echte klantgerichtheid en betrokkenheid (waar anders?) en dat de technologie (met een persoonlijke touch) de mogelijkheid biedt om gepersonaliseerde, dynamische en aantrekkelijke oplossingen in een nieuwe en deel-economie te bereiken.

Enkele van de belangrijkste ingrediënten:

key requirements bla bla insurance finno

Als je de tick-list per type organisatie invult zie je, dat de uitkomst aangeeft, dat er een gegronde reden is voor een slim samenspel tussen startups en bestaande verzekeringsmaatschappijen. Waar een NewCo zich op afstand maar met volledige instemming van de verzekeringsmaatschappij en met maximale vrijheid (maar compliant) kan ontwikkelen. Binnen de verzekeringsbranche lijkt het erop, dat “construct” veelbelovender is dan “disrupt”.

Waar ‘Bla Bla in BlaBlaCar verwijst naar het niveau van “spraakzaamheid”, moeten we hopen op niet al te veel Bla’s binnen de verzekeringsbranche en dat het maar snel tot actie mag komen. Resulterend in mooie toekomst-zekere verzekeringsoplossingen met tevreden en betrokken klanten. Als consultant ben ik er klaar voor, als consument wacht ik af.

En sowieso gebeurt er momenteel zo veel en is er zo veel te leren, dat iedere vertraging tijdverspilling is.

Noot: bovenstaand artikel is geschreven door Ewout van Zonneveld van Sunfield Consultancy

Photocredits: [finno] en Data Science Technologies (afbeeld big data olifant) van http://www.datascience.ae/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.