De Financieringsbutler: Door de bank afgewezen financieringsvragen doorverwijzen naar alternatieve aanbieders

Leestijd: 3 minuten

financieringsbutler-finno-fundipalVanaf vandaag zijn Britse banken verplicht om afgewezen financieringsvragen van MKB-ers door te verwijzen naar zogenaamde Finance Platforms. Deze platforms brengen MKB-ers in contact met alternatieve financiers. Nuttig, want de meeste ondernemers zien de bank nog steeds als eerste aanspreekpunt. Volgens Klaas Knot, president van De Nederlandse Bank (DNB), zijn ook Nederlandse ondernemers te afhankelijk van bankfinanciering. Kunnen we iets van onze overburen leren?

Als de bank het niet ziet zitten

Vorige week maandag belde ik met een ondernemer uit Groningen die de productie van cosmetische artikelen verder wilde automatiseren. Om dat te realiseren zocht hij een financiering van zo’n 100.000 euro. Zijn huisbank zag het niet zo zitten. Daardoor liet deze ondernemer zich echter niet uit het veld slaan. Hij had gehoord over crowdfunding en ging op onderzoek uit, maar zag al snel door de bomen het bos niet meer. Op zoek naar een passend crowdfunding platform, vond hij Fundipal en zo kwam ik met hem in contact.

fundipal-finno

Via Fundipal kunnen ondernemers meer informatie vinden over crowdfunding en op basis van hun financieringsvraag het crowdfunding platform vinden dat bij hen past. Fundipal biedt inzicht in allerlei eigenschappen van de crowdfunding platforms voor bedrijfsfinanciering en helpt ondernemers in een paar stappen een passend platform te vinden. Een uitkomst voor de Groningse ondernemer en de vele ondernemers zoals hij. Uit onderzoek van de KvK blijkt namelijk dat ondernemers erg onervaren zijn met nieuwe financieringsbronnen. Ondernemers overwegen vooral traditionele vormen van financiering en als die spaak lopen, haken de meeste ondernemers af. Hierdoor worden alternatieve financieringsvormen veel minder gebruikt dan zou kunnen. Zonde!

Stel dat iedere ondernemer die door de bank wordt afgewezen, de optie krijgt om doorverwezen te worden naar een pool van alternatieve financiers? Dat biedt alternatieve financiers de mogelijkheid om deze ondernemers een aanbod te doen. Een win-win voor beide partijen. Dat is dus precies wat in het Verenigd Koninkrijk vanaf vandaag gebeurt. Om de financieringsmarkt voor MKB ondernemers te verbeteren, zijn banken vanaf nu verplicht om afgewezen financieringsvragen door te verwijzen naar Finance Platforms.

Lees ook: ‘Loanstreet, de opmaat naar frictieloos aanvragen van een financiering

De finance gap

Een bijkomend en zeer relevant bijeffect van doorverwijzing, is dat de zogenaamde ‘finance gap’ eindelijk echt in kaart gebracht kan worden. De ‘finance gap’ is het gat in het totale aanbod van financiering. Door inzicht te krijgen in dit gat in het financieringsaanbod, kunnen financieringsproducten ontwikkeld worden die nog beter inspelen op de behoeften van ondernemers.

Banken zijn toch echt het eerste aanspreekpunt

Alternatieve financiers zoals crowdfunding platforms zijn in opkomst en doen hun best om ondernemers te interesseren. Vooruitstrevende ondernemers maken inmiddels gebruik van crowdfunding, maar het overgrote deel van de MKB-ondernemers overweegt of gebruikt crowdfunding nog niet. Sterker nog: Slechts 2% van de MKB-ondernemers vraagt via crowdfunding financiering aan, tegen maar liefst 70% via de ‘huisbank’, blijkt uit de meest recente Financieringsmonitor van Panteia.

Nieuwe aanspreekpunten

Hier ligt een kans waar de nieuwe aanbieders van financiering aan werken. De adoptie van crowdfunding, waar ik mij sinds 2009 voor inzet, gaat stap voor stap. De markt groeit en daarmee groeit ook het aantal crowdfunding platforms. Hetzelfde geldt voor andere alternatieve financieringsvormen, zoals kredietunies, MKB beurzen, online kredietverstrekkers en microkrediet. Ondernemers hebben steeds meer te kiezen. Maar dit is tegelijkertijd ook een enorme uitdaging: Ik hoor steeds vaker dat ondernemers door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Met Fundipal bieden we een oplossing door alle crowdfunding platforms via een centraal punt toegankelijk te maken.

fundipal-navigate-kleiner-finno

Maar dat is niet genoeg. Nederland loopt echt ver achter bij het Verenigd Koninkrijk in de adoptie van nieuwe aanbieders van financiering. In het Verenigd Koninkrijk wordt per hoofd van de bevolking bijvoorbeeld tien keer zoveel via crowdfunding gefinancierd als in Nederland, blijkt uit cijfers van University of Cambridge en Douw&Koren. Prijzenswaardige initiatieven als FINK en de Financieringswijzer zetten een voorzichtige stap in de goede richting, maar weten nog lang niet het effect te bereiken dat de maatregel in het Verenigd Koninkrijk zal hebben. Waarom houden we ons in? Het is geen kwestie van geld of middelen. Het is een kwestie van durf. Durft Nederland, net als het Verenigd Koninkrijk een grotere stap te zetten, richting een ‘Financieringsbutler’ die MKB-ondernemers toegang geeft tot een breder palet aan financieringsopties?

Photo credits: www.pixabay.com, Alexas_Fotos en Fundipal.com

6 antwoorden
 1. g.w.koren@gmail.com'
  Gijsbert Koren zegt:

  Er zijn inderdaad banken die financieringsvragen doorverwijzen. Rabobank werkt bijvoorbeeld in een project samen met LoanStreet, waarbij een financieringsaanvraag ook bij alternatieve aanbieders ingediend kan worden. Meer informatie hier over: https://www.rabobank.nl/bedrijven/zakelijk-financieren/loanstreet/.

  In het VK zijn dit soort pilot projecten ook uitgevoerd. Meer dan 1,5 jaar geleden startte RBS bijvoorbeeld met doorverwijzing naar crowdfunding platforms. Meer informatie hier over: http://www.rbs.com/news/2015/january/rbs-to-become-biggest-player-in-the-p2p-lending-referral-market.html.

  Een pilot project kan interessant zijn, maar hoeft voor ondernemers natuurlijk geen oplossing te bieden als het niet grootschalig wordt uitgerold. De Britse regeling die sinds gisteren van kracht is, zou deze oplossing wel kunnen bieden. Het is bijzonder dat doorverwijzing verplicht gesteld is en dat de Britse banken zich niet tijdig hebben gerealiseerd dat hier voor hen een zuivere business opportunity lag.

  In Nederland lopen we achter op het Verenigd Koninkrijk. Banken hebben hier dezelfde kans en kunnen hem nu pakken, of ook wachten totdat de politiek een andere oplossing eist.

  Beantwoorden
 2. nelsonzonneveld@gmail.com'
  Koppeladvies zegt:

  Sterk artikel Gijsbert! Wij krijgen naast fiscale vraagstukken, ook wel eens de vragen over financieringen. De meeste klanten gaan inderdaad eerst langs de vertrouwde bank. Deze gang van zaken zal in Nederland nog wel even duren.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.