Budgently geeft millennials meer grip op hun financiën

Leestijd: 6 minuten

In haar jonge bestaan heeft de Nederlandse startup Budgently al twee awards in de wacht gesleept. Budgently is een personal finance assistant. Budgently heeft zich als doel gesteld om millennials te helpen bij hun financiën

Hoewel jongeren over het algemeen vinden dat ze goed met geld kunnen omgaan, heeft ruim 32 procent van de 18-plussers één of meer schulden. Bij ruim één op de vier binnen deze groep gaat het overigens om een studieschuld. Ik sprak met Danny Mulders, de jonge CEO van Budgently en ‘nineties kid’. Gaat de app van Budgently de millennials meer grip geven op hun financiën?

Jongeren hebben vaak spijt van impulsaankopen

Uit een onderzoek van Panteia in opdracht van het ministerie van SZW blijkt dat twee derde van de jongvolwassenen (66,3%) in een periode van 12 maanden een schuld had. Zonder leningen bij DUO mee te tellen, heeft 55,8% in een periode van 12 maanden een schuld gehad. Een flink deel hiervan betreft te laat betaalde rekeningen. Ruim een vijfde van de jongvolwassenen (19,4%) stond in een periode van 12 maanden rood.

Dit heeft in belangrijke mate te maken met het gedrag van de millennials. Hun bestedingsgedrag is soms te typeren als ‘korte termijn denken’. Dit blijkt vooral uit het feit dat relatief veel jongvolwassenen nu of in het recente verleden impulsaankopen hebben gedaan waar zij nu spijt van hebben. Daarnaast wordt er in zijn algemeenheid te weinig gespaard.

Teleurstelling als drijfveer

Het bestedingsgedrag van de millennials was voor Danny Mulders een belangrijke drijfveer om met Budgently te starten. Hoe kan de millennial beter nagaan hoeveel geld hij nog heeft en wat ‘safe to spend’ is. “Het bedrag dat op je rekening staat kan best wel verraderlijk zijn”, legt Danny Mulders uit. “Ik opende zelf meerdere malen per dag mijn bank app om te zien hoeveel er nog op stond. Zodat ik ‘controle’ had en wist wat ik nog kon gaan doen. Het irriteerde mij dat ik zelf elke keer moest uitrekenen hoeveel ik kon uitgeven, zonder dat ik de leuke dingen in mijn leven moest missen. Mijn bank app laat alleen maar zien wat ik heb uitgegeven, het is een hele statische weergave. Ik ben toen in Excel aan de slag gegaan om een overzicht te maken van mijn financiën. Teleurgesteld door het design heb ik besloten om een app te gaan ontwikkelen.”

Budgently en Bunq werden onlangs samen verkozen tot winnaars van de NRC Live Fintech Impact Award

PSD2 belangrijk voor lancering

Danny Mulders realiseerde het eerste prototype van een app tijdens en naast zijn studie. Het succes van deze app stond aan de basis van Budgently. Er werd een team gevormd en een nieuwe, gevalideerde app ontwikkeld, De eerste versie is met duizenden mensen, via scholen en universiteiten getest. “Op dit moment testen we de Budgently app in een besloten omgeving met echte klanten en real-time transactie data”, zegt Danny Mulders. “Juist omdat er nog zoveel onduidelijk is wat betreft de PSD2-wetgeving en omdat we geloven in samenwerkingen in de financiële sector, zijn de juiste partners belangrijk voor ons. Stapsgewijs bereiden we ons voor op de lancering, waarbij onze partners een belangrijk onderdeel zijn van onze strategie.”

API-centric

De Budgently app is een personal finance app, die volgens Danny Mulders onafhankelijk werkt van traditionele financiële dienstverleners. “Stapsgewijs stimuleren wij de persoonlijke ontwikkeling om het heft weer in eigen hand te nemen. From financial education to financial freedom‘. De basis van de app is inzicht in het vrij besteedbare budget. Vanuit deze benadering, leveren wij ondersteuning om uiteindelijk doelen en dromen van de gebruikers te faciliteren.”

Dat klinkt mooi, maar hoe werkt dat? Danny Mulders licht het verder toe. “Wij zijn API-centric, waarbij we relevante apps en diensten gaan koppelen aan personal finance. De functionaliteit is opgebouwd uit verschillende levels, waarbij we eerst kiezen om de eerste levels van financiële educatie en bewustwording te ontwikkelen in een closed bèta omgeving. Daarna zullen we, in samenwerking met strategische partners, additionele functionaliteit, de overige levels, gaan ontwikkelen, en continue samen met onze gebruikers de app stap voor stap verder bouwen. Danny Mulders geeft vervolgens een concreet voorbeeld. “Denk hierbij aan een functionaliteit welke vrijgespeeld kan worden, waarbij er automatisch gespaard kan worden. Hierdoor wordt het safe to spend budget aangescherpt en helpen wij dromen en doelen te realiseren.’

 

Millennials en meer

Budgenty is bedoeld voor iedereen die de digitale levensstijl heeft omarmd, voornamelijk de jonge volwassenen, oftewel de millennials. Budgently wil volgens Danny Mulders geen saaie app zijn met cirkeldiagrammen, zoals er al zoveel zijn. “Wij bouwen een lifestyle product. Gebaseerd op user experience, gedrag en engagement. Om deze reden is het ook belangrijk dat we de branding, marketing en features van de app goed afstemmen op onze gebruikersgroep.”

Maar inmiddels kijkt Budgently ook verder dan de millennials-doelgroep. “We zijn ook bezig met een pilot voor andere doelgroepen en kijken bijvoorbeeld samen met een partij uit de schuldhulpverlening naar mensen met problematische schulden. Het is daarbij waardevol om zoveel mogelijk relevante data te verzamelen en te leren van het gedrag van onze gebruikers.”

Lees ook: Otly wil een betere bank creëren voor ouders en kinderen

Welk probleem lost Budgently op?

Innovaties lossen problemen en fricties op. Welk probleem lost de innovatie Budgently op? “Ons leven verandert snel door technologische ontwikkelingen. Het wordt steeds makkelijker om geld uit te geven en geld is minder zichtbaar geworden door te toename van elektronisch geld”, begint Danny Mulders uit te leggen. ”Veel transactiemodellen transformeren naar abonnementsvormen, hierdoor betaal je periodiek voor muziek, film, scheermesjes, noem het maar op. De andere kant van de medaille is dat er een steeds hogere mate van financiële zelfredzaamheid wordt verwacht. Sociale krachten zorgen voor nieuwe problemen. Steeds meer jongeren steken zich diep in de schulden, of het nu studieleningen of hoge telefoonrekeningen zijn. Als flexibele arbeidskracht heb je geen zekerheden meer voor vaste inkomsten. Om nog maar niet te spreken over de veranderingen voor de toekomstige pensioenen. Jongeren leven vaak in het nu en kijken niet een paar jaar vooruit.”

Budgently wil samenwerken

De vraag doemt op of Budgently deze rol moet spelen of dat banken hier zelf mee aan de slag moeten gaan. Hoe kijkt Danny Mulders daar tegenaan? “Eén van de twee millennials heeft geen vertrouwen in huidige financiële dienstverleners. Tegelijkertijd heeft deze groep hulp nodig. Wij zijn een voorstander van samenwerkingen in de financiële industrie, waarbij we elkaars kwaliteiten en krachten zo goed mogelijk zouden moeten benutten. Ons team heeft een missie. Wij willen mensen helpen om meer waardevolle ervaringen in het leven te bieden. Onze productontwikkeling wordt gestimuleerd vanuit échte customer problems, waarbij we als third party relevantie informatie en diensten willen koppelen om onze missie te volbrengen, samen met anderen. Door de taal van de doelgroep te spreken en financiën aantrekkelijker te maken gaan wij het verschil maken.”

Binnen vijf jaar wil Budgently volgens Danny Mulders een gevestigde third party provider in Nederland en daarbuiten zijn en daarmee een bijdrage leveren aan het verhogen van de financiële zelfredzaamheid van mijn generatie. “Hoe de financiële sector er over 5 jaar uit ziet weet niemand”, licht Danny Mulders toe. “Maar we weten allemaal dat de industrie gaat veranderen. Uiteindelijk gaat het erom dat consumenten weer controle krijgen over hun financiële gezondheid en -data. Technologie zou autonomie en vrijheid moeten stimuleren”, besluit Danny Mulders.

Wat vindt [finno]?

Het streven van Budgently, om consumenten en in het bijzonder millennials meer controle te geven op hun financiële gezondheid, is belangrijk. De vele onderzoeken over schuldenproblematiek zijn voldoende reden voor een goede app die de consument helpt bij zijn financiële huishouding.

Maar hebben veel spelers in de Nederlandse financiële sector dit niet al eerder geprobeerd? Het Familiekompas van ABN AMRO, later gevolgd door het Financieel Dagboek, hielden beiden op te bestaan en werden uiteindelijk opgevolgd door de Grip-app. De laatste is misschien nog het meest succesvol, al is het maar omdat het een app is. De Rabobank heeft een online huishoudboekje dat bestaat uit widgets in internetbankieren. ING stopte al eerder met haar online huishoudboekje Tim en pakt het met haar ‘kijk vooruit’-functionaliteit in haar app mijns inziens nu beter aan.

Het mislukken van eerder genoemde initiatieven heeft vooral met karakter van de consument te maken; ze vinden financiën niet leuk. Er is maar een kleine doelgroep, die graag écht inzicht wil hebben in zijn financiën. De grootste groep consumenten moeten zoveel mogelijk geholpen worden met proactief advies, alerts, en safe to spend– en ‘kijk vooruit’-functies, waarbij de gebruikersvriendelijkheid – Danny Mulders zei het al – van groot belang is. Als Budgenty dit goed oppakt, dan zullen ze wellicht als eerste in Nederland succesvol zijn op het personal finance vlak. Spannend wordt het wel.

Photo credits: Budgently

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.