MeDirect: ‘wij zijn de private bank voor iedereen’

Leestijd: 7 minuten

MeDirect Bank met een hoofdvestiging in de Europese dwergstaat Malta heeft zijn vleugels uitgeslagen naar Nederland. MeDirect wil de private bank voor iedere Nederlander zijn. Niet zo’n private bank waar je ontvangen wordt in stijlkamers en koffie krijgt uit duur servies, maar een mobiele private bank. MeDirect biedt de (aspirant) belegger twee mogelijkheden: vermogensbeheer (MeManaged) en zelf beleggen (MeSolo).

[finno] sprak met Job Mantz, country manager voor MeDirect in Nederland. Wat maakt MeDirect anders dan Evi, Semmie, Vive, BUX, DEGIRO, Peaks of de beleggingsoplossingen van de traditionele banken? En zijn ze de ‘private bank voor iedereen’?

Vier jaar later

Het is mei 2019. Op [finno] verscheen het voorlaatste artikel en daarna bleef het lang stil. De schrijver van dit artikel had het een tijdje druk met andere prioriteiten. Maar we pakken de pen weer op. Juist nu is het een mooi moment, want het voorlaatste artikel en dit artikel hebben eenzelfde onderwerp en eenzelfde hoofdpersoon. Vier jaar geleden schreef ik over Kendu, een aparte app van ABN AMRO voor laagdrempelig vermogensbeheer. Destijds was Job Mantz verantwoordelijk voor de introductie van Kendu. ABN AMRO had met Kendu de ambitie om vermogensbeheer mogelijk te maken voor iedereen.

In 2020 trok ABN AMRO alweer de stekker uit Kendu. In het eerste jaar wist Kendu maar 5.000 klanten te trekken. Te weinig volgens een verklaring van de bank destijds: “Inmiddels is gebleken dat er te weinig belangstelling voor is om verdere investeringen in Kendu te rechtvaardigen.” Volgens een analyse van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) waren de kosten voor de belegger relatief hoog en was de concurrentie hevig. Job bleef nog even hangen bij ABN AMRO, maar verruilde een uitzicht op de Zuidas voor – zo af en toe – een uitzicht op zee vanuit het hoofkantoor van MeDirect in Malta. De afgelopen jaren werkte hij met een team in Utrecht aan de introductie van MeDirect in Nederland.

Het is nu mei 2023 en MeDirect betreedt de Nederlandse markt als broker en digitale vermogensbeheerder. Zoals ze zelf zeggen, MeDirect is er voor de grote groep Nederlanders die door traditionele banken en vermogenbeheerders wordt overgeslagen. “Bij veel banken en vermogensbeheerders staat de klant, ondanks alle beloftes, helemaal niet centraal. Bij ons wel. Het gaat om jou: jouw geld en jouw keuzes”, zegt Job Mantz.

Wat maakt MeDirect uniek?

Wat maakt MeDirect anders dan Evi, Semmie, Vive, BUX, DEGIRO, Peaks of de beleggingsoplossingen van de traditionele banken? Om dat enigszins inzichtelijk te maken heeft [finno] een niet uitputtend ‘vergelijkend’ overzicht opgesteld van deze marktpartijen. Het is belangrijk op te merken dat de beleggingsoplossingen lastig te vergelijken zijn. Natuurlijk zijn er overeenkomsten. BUX en DEGIRO kennen enkel een ‘exectution only’-model, waarbij je zelf belegt in aandelen, ETF’s, crypto, commodities, et cetera. MeDirect biedt met MeSolo ook de mogelijkheid om zelf te beleggen. MeSolo biedt beleggers toegang tot 17 aandelenbeurzen in Europa en daarbuiten, en tot een ruim aanbod in fondsen en ETFs. Klanten betalen geen transactiekosten voor de aan- en verkoop van ETF’s en beleggingsfondsen. Zowel BUX, DEGIRO als MeDirect MeSolo zijn transparant over hun (transactie)kosten, maar niet altijd over de kleine lettertjes. Zo zijn de gratis transacties bij BUX en DEGIRO beperkt. MeDirect doet hier niet aan mee, er zijn geen voorwaarden aan de gratis transacties.

Met haar MeManaged-propositie is MeDirect enigszins te vergelijken met de vermogensbeheeroplossingen van Evi, Semmie, Vive en Peaks. Ik zeg enigszins, omdat het allemaal online vermogensbeheer betreft. Maar waar Semmie, Peaks en Evi werken met modelportefeuilles of modelfondsen lijkt de dienstverlening van MeManaged nog het meest op vermogensbeheer bij een private bank. Of zoals Job hetzelf zegt: “Wij bieden hetzelfde niveau van dienstverlening als een private bank, maar dan voor iedereen en zonder alle gedoe.” Het komt erop neer dat MeDirect bij haar vermogensbeheer actief beheer combineert met passieve ETF’s, waardoor je als klant profiteert van een voordelige oplossing voor jouw beleggingen. Ze maken daarbij overigens gebruik van de expertise van Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld.

Wat MeManaged gemeen heeft met vermogensbeheer van Vive is dat beide gebruik maken van het zogeheten Value-at-Risk model. Value at risk (VaR) is een methode die wordt gebruikt om te peilen wat het financiële risico is voor bijvoorbeeld een beleggingsportefeuille gedurende een bepaalde periode. VaR geeft een schatting van het potentieel verlies en de kans dat dit verlies zich voordoet. De VaR-methode helpt de vermogensbeheerder bij het opstellen van een risicomanagementstrategie. Geen vaste verhoudingen van bijvoorbeeld aandelen en obligaties op basis van je risicoprofiel, maar de samenstelling tussentijds wijzigen als de marktomstandigheden daar aanleiding toe geven. Uiteraard altijd afgestemd op je risicoprofiel.

Waarin MeDirect verschilt van Vive is dat je bij laatstgenoemde beleggingsplannen kunt maken voor verschillende doelen en beleggingshorizonnen, bijvoorbeeld beleggen voor die wereldreis of de studie van je kinderen. Desgevraagd vertelt Tom Kerckhaert van Vive daar het volgende over: “Vive kiest voor een andere, persoonlijke benadering van beleggen, in vergelijking met bijvoorbeeld Peaks en Semmie, die kiezen voor modelportefeuilles behorend bij een vast risicoprofiel , zoals defensief, offensief en neutraal. Bij Vive is niet de modelportefeuille leidend, maar het doel dat de klant wil bereiken. Daar berekenen wij in een split second een uniek plan voor. Bij ons kan een klant dus voor al zijn of haar doelen in het leven eenvoudig een beleggingsplan maken in de app. Elk met een op maat gemaakte beleggingsstrategie en planadviseur om je doelen daadwerkelijk te kunnen behalen. Onder andere door risico af te bouwen als het nodig is of je strategie bij te stellen als het financieel mee- of tegenzit.”

Downloaden (PDF, 205KB)

Een belegger met kennis levert meer op

MeDirect biedt alle nieuwe klanten, of ze nu zelf beleggen, vermogensbeheer afnemen of in de nabije toekomst sparen, momenteel de gratis basistraining beleggen van Markets are Everywhere aan. Oprichter van Markets are Everywhere, Jan-Paul van Oudheusden, zegt over zijn platform: “Beleggen is leuk, uitdagend en tegenwoordig ook noodzakelijk. Met mijn kennis en ervaring leer ik jou hoe je beter en verstandiger kunt beleggen.” Voor MeDirect is het educatieve aspect een belangrijk onderscheidend element. “Wij vinden het belangrijk dat onze klanten een goed gevoel hebben bij beleggen en ongeacht of ze zelf beleggen of het aan ons overlaten, begrijpen wat het inhoudt. Deze training kan daarbij helpen,” aldus Job Mantz. Hij is er ook eerlijk over dat een beter opgeleide belegger uiteindelijk een actieve belegger wordt en met MeSolo meer transacties gaat doen. “We rekenen geen kosten voor transacties in ETF’s en fondsen. Zo hopen we nieuwe klanten aan te trekken en ze op te leiden. Hopelijk worden het vervolgens actieve beleggers, die ook hun weg naar andere effecten weten te vinden.”

Pensioenbeleggen is ‘hot’

Hierboven kwam het beleggen voor verschillende doelen al ter sprake. Sparen of beleggen voor doelen bestaat al wat langer. In 2010 lanceerde Moneyou Doelsparen (leuk om de iPhone-app uit 2010 terug te zien). In 2015 introduceerde Nederlands eerste roboadvisor Pritle (later Binck, nu Saxo), voor zover ik kan nagaan, als eerste beleggen voor doelen in Nederland. Vive biedt deze mogelijkheid ook.

Een belangrijke vorm van doelbeleggen waar vele aanbieders zich momenteel op storten is het beleggen met als doel pensioen op te bouwen. DEGIRO, Peaks, MeDirect, Vive, Semmie en Evi bieden die oplossingen. Van belang is om daarbij wel het onderscheid te maken tussen de zogeheten derde en vierde pensioenpijler. Bij de derde pijler is er sprake van een fiscaal voordeel voor de klant. De vierde pijler heeft dat fiscale voordeel niet. Derde pijler pensioenbeleggen wordt vooralsnog alleen aangeboden door DEGIRO, Peaks, Semmie en Evi.

De zojuist goedgekeurde nieuwe Pensioenwet zal een belangrijke aanjager zijn voor zelf beleggen voor je pensioen (derde pijler). Na invoering van de nieuwe Pensioenwet wordt de pensioenopbouw in de derde pijler in hoge mate, vooral fiscaal, gelijk getrokken met de pensioenopbouw in de tweede pijler. Zo is er onder andere veel meer fiscale (jaar)ruimte om zelf pensioen op te bouwen. Aanbieders van beleggingsoplossingen willen maar al te graag een ‘stuk van deze taart’.

MeDirect zal vooralsnog niet inhaken op deze interessante ontwikkeling. “De pensioenmarkt is streng gereguleerd en complex. Het vergt veel expertise die we op korte- en middellange termijn niet hebben. Maar zeg nooit ‘nooit’. Het is een markt waar veel disruptie kan plaatsvinden en pensioenen kan je aan schaalgrootte en een steady inkomstenbron helpen”, licht Job Mantz toe.

Waar staat MeDirect over vijf jaar?

Job Mantz: “Allereerst zijn we een bank en niet persé een broker die beleggen aanbieden. In Malta is MeDirect een systeembank, eigenlijk een gewone bank met ook bankkantoren. Maar de toekomstige groei van onze bank komt niet van onze eilandengroep. Die groei moet van buiten komen. Daarom zijn we ongeveer 10 jaar geleden al met MeDirect gestart in België.”

Voor MeDirect is Nederland de derde thuismarkt. Aanvankelijk wilde men al eerder in Nederland starten, maar onder andere Covid gooide roet in het eten. In navolging van de Belgische dochter zullen ze ook in Nederland hun dienstverlening op termijn uitbreiden. In België biedt MeDirect ook spaarrekeningen aan en hypotheken via het onafhankelijke makelaarsnetwerk van Allianz. In Nederland zal MeDirect op korte termijn spaarrekeningen, maar geen hypotheken aanbieden, maar in de toekomst willen ze in Nederland en België wel betaaldiensten aanbieden. “Maar we blijven ook een focus op wealthtech houden”, aldus Job Mantz.

Wat vindt [finno]?

Naast het aanbod van tradtionele banken, bieden steeds meer fintechs of wealthtechs mogelijkheden voor zelf beleggen (execution only) en online vermogensbeheer. Inmiddels is de keuze wel heel erg groot en weet je als consument soms niet meer wat de beste oplossing voor jou is. Persoonlijk zou ik bij mijn keuze vooral geinteresseerd zijn in het rendement – maar resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst – en de kosten. Over rendement zijn de aanbieders niet altijd even duidelijk. Zoals al uit bovenstaand overzicht blijkt laten kosten zich niet zo eenvoudig vergelijken. Men is doorgaans transparant als het gaat om kosten, maar er is een veelvoud aan kostenmodellen en -benamingen: commissies (vaste bedragen) per transactie, transactiefee’s (percentages), fondskosten, vaste (service) fee’s per maand. En soms is gratis niet helemaal gratis of beperkt gratis. Het zou fijn zijn als aanbieders zelfde definities hanteren.

Het is handig om te weten dat het onafhankelijke vergelijkingsplatform Finner je kan helpen een keuze te maken uit de vermogensbeheerders, brokers, banken en pensioenaanbieders die het beste bij jouw situatie passen.

Met de introductie van MeDirect is de keuze voor de consument alleen maar groter geworden. Behoudens de focus op educatie van de belegger zijn verschillen tussen MeDirect en de in dit artikel genoemde concurrenten niet heel groot. MeSolo bied meer keuze in effecten dan BUX, maar minder keuze dan DEGIRO. Met MeManaged willen ze vooral gemak bieden, maar het is niet zo dat andere aanbieders geen gemak bieden. Een belangrijk onderscheid gaat in de toekomst wellicht roboadvies (in de pijpleiding) en de betaaldiensten zijn. Volgens Job Mantz willen beleggers in toenemende mate één bank hebben: “Klanten willen in tegenstelling tot het verleden zoveel mogelijk bij elkaar hebben.”

MeDirect heeft zijn uiterste best gedaan heel transparant te zijn in de tarieven. Ook doen ze niet aan retrocessie, een vergoeding van fondshuizen, waarvan ze fondsen aanbieden. “We willen geen intransparante inkomsten”, zei Job Mantz hierover.

MeDirect is nu wellicht nog niet een belangrijke aanvulling in de markt, maar als we Job Mantz moeten geloven dan zal het onderscheid met de jaren toenemen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.