Schaamteloze ideeën voor een nieuwe financiële wereld

Leestijd: 4 minuten

OK, Nieuwe financiële wereld, Schaamteloze ideeën, best practices….

Pardon, wellicht een klein beetje erg pretentieus begin voor een eerste bijdrage op dit innovatie-platform…?!

Ja. En nee. Ik heb het hier namelijk over het New Financial Forum van donderdag 30 september 2010. Afronding van het project “Gewoon….Doen! Schaamteloze ideeën voor een nieuwe financiële wereld”. Opgezet dit voorjaar door Ivo Valkenburg en Willem Vreeswijk, twee erkende entrepreneurs van de financiële wereld 2.0.

Als een van de 90 “ambassadeurs van de nieuwe financiële wereld” heb ik me een dag ondergedompeld in de innovatieve energie van zo’n 500 mensen die het gewoon kwamen doen!

Nou… natuurlijk niet al die 500. Laten we eerlijk zijn, er zaten ook een aantal look-a-likes bij deze dag; mensen uit de “oude wereld” die hun marketing handig afstemmen op de nieuwe ontwikkelingen in de branche. Kan ik zo een artikel over volschrijven, ga ik nu niet doen…

Kenmerk van de meeste mensen die op het forum aanwezig waren, is namelijk dat ze niet alleen vooruit kijken, maar ook vooruit gaan, voorop lopen. En het is toch veel mooier om daar naar te kijken, van te genieten en nu dan een mooi stuk over te schrijven?!

De dag zelf begon met een uitstekende cappuccino bij een erkend vertegenwoordiger van de oude wereld; mooi dat in de nieuwe wereld goede tradities en gewoontes ook een plek hebben…

Het ochtendprogramma werd geopend door drie sprekers, Die de meeste mensen niet echt kenden en dus niet precies wisten wat ze mochten verwachten: Cees Welten? Mark Anielski? Satish Kumar? Maar de organisatie wist het wel…! Cees Welten begon met het leggen van vingers op een paar hele pijnlijke “oude wereld” plekken: van callcenter-uitwassen tot klachtentargets …zijn oproep tot actie werd overgenomen door Mark Anielski, de Canadese gelukseconoom, die eerder deze week ook een aandachtig publiek had bij het ministerie van financiën. Een goed doortimmerd verhaal, ondersteund door eigen persoonlijke beelden. Zijn boodschap: “let’s create an economy of love and genuine wealth”!

Daarna was het –opgewarmde- podium voor een zeer markante man: Satish Kumar, een gerenommeerd economisch activist uit India. Zijn 30 minuten op het podium waren voor mij en de meeste bezoekers de meest indrukwekkende en inspirerende van de hele dag! De kern van zijn betoog was dat economie en ecologie altijd samen moeten gaan en dus ook altijd samen onderwezen moeten worden. En dat we, vanuit die combinatie economie/ecologie, weer toe moeten naar de enig juiste volgorde der dingen: Eerst de Planet, dan de People en dan pas de Profit…! Wat een spiegel voor de financiële wereld…

In de daarop volgende lunchbreak werd volop na- en doorgepraat over deze inspirerende start van de dag. Uiteraard waren op het forumplein aanwezig de sponsors en een aantal bedrijven, die graag lieten zien welke producten de nieuwe adviseurs volgens hen absoluut in hun tas moeten hebben. Maar ook de aanwezigen van LEF, 10-minuten coaching en meting van de juiste hartcoherentie zorgden voor de juiste ambiance voor alle aanwezige zoekers en zieners tijdens de lunch.

Voor het middagprogramma was een keuze gemaakt uit de vele ingediende schaamteloze ideeën: bankieren in de nieuwe menselijke economie, concreet aan de gang gaan met Business modelling en productontwikkeling voor de Nieuwe adviespraktijk, nieuwe pensioenverhalen en beleggingsideeën, nieuwe opleidingsmogelijkheden…. het gebeurt niet vaak dat je als congresganger zo’n overweldigende keuze hebt uit boeiende sessies met topsprekers.

De middag werd afgesloten met een bestuurdersdebat wat wellicht een nieuw hoogtepunt had kunnen zijn, maar helaas (volgens de meeste aanwezigen) een net wat te hoog “please-gehalte had”: na de oprechte en inspirerende sprekers en sessies bleek het voor de aanwezige financiële bestuurders toch moeilijk om zich echt helemaal te laten zien. Maar er waren zeker vonken aanwezig…wie weet wat er mee aangestoken wordt!

Na zo’n enerverende en spraakmakende dag duurde de netwerkborrel uiteraard veel te kort….Pas na lichte aandrang gingen velen door de draaideuren van het World Forum in Den Haag naar buiten, weer terug de Oude Wereld in. Maar wel een echt wat veranderde oude wereld: honderden Financials, geïnspireerd en ondersteund door collega’s en nieuwe denkers die leven en werken vanuit hun hart zullen de kopgroep van de nieuwe financiële wereld weer groter maken. Zullen helpen om samen nieuwe ideeën concreet te maken en nieuwe adviesmethodieken zo snel mogelijk mainstream laten worden. Zullen zorgen dat de twijfelaars in de oude wereld duidelijk wordt gemaakt dat ze gewoon mee moeten: de nieuwe financiële wereld 2.0 is geen droom, geen concept, geen idee: hij is al een poosje begonnen! Op dit New Financial Forum was dat volstrekt duidelijk en de belangrijkste boodschap was dan ook: niet achteruit, niet stilstaan, maar vooruit: gewoon…Doen!

Noot: Hubrien Meijaard is zelfstandig financieel adviseur en gastblogger op Finno. De foto’s in dit artikel zijn van Jiri Buller.

0 antwoorden
 1. tony.de.bree@gmail.com'
  Tony de Bree zegt:

  Hubrien, ben in je bijdrage op zoek naar “de schaamteloze ideeen”. Ik zie met alle respect alleen maar weer een herhaling van algemeenheden OVER de sector en niet vanuit de sector. In een internationale context.

  Ik heb (en velen met mij uit de sector begrijp ik) inmiddels niets nieuws gelezen. De vraag is nl niet WAT er moet gebeuren, maar HOE. Zoals bv de implementatie van de drie Ps (“Wat een spiegel voor de financiele wereld” meld je heel “enthousiast”). Totaal geen spiegel, kijk maar naar de trends op het gebied van responsible finance etc. Allemaal bekend en al vaak bediscussieerd. Ook hier geldt weer “hoe” en “wanneer” en “keuzes maken”. In een wereld met veel verschillende stakeholders.

  Het beeld dat alle slimme mensen het van buitenaf het altijd “beter” zien is een incorrect (vooral typisch Nederlands) beeld, maar iets waar al lang mee te leven valt.

  Heb zelf bv onlangs op Nyenrode een cursus mogen doen over o.a. dilemma’s mbt groene producten, groen beleggen en de duurzame bank. Aan het begin van de sessie was iedereen ook van “doe niet zo moeilijk.. gewoon doen”. Aan het eind lag dat toch wat anders toen we samen in 4 groepen 4 praktische dilemma’s bespraken.

  Als het allemaal zo makkelijk was, gebeurde het al lang. Veel dilemma’s en keuzes, ook strategische. Maar vooral ook vanuit de klant gezien. De vraag bv hoeveel klanten willen aantoonbaar duurzaam beleggen de komende 5 jaar, zijn er voldoende duurzame investeringsprojecten en zo nee, wat doen we daar samen aan?

  Het gaat daarnaast vooral over innovatie van het virtuele wereldwijde netwerk-systeem van virtuele producten en diensten en organisatie-innovatie (zie o.a. Wallstreet 2). Dat moet een gemeenschappelijke activiteit zijn van alle betrokkenen. Vanaf de tribune roepen “dat de spelers op het veld het allemaal niet zien/dom zijn” helpt niet.

  Het doet een beetje denken aan Herman Brood in “Rock’n roll junky”: “the new wave, ha! The old time juice!”.

  Mijn oproep is dan ook “gewoon doen” ipv er conferenties over houden…… Zoals altijd bereid tot een open dialoog……

  Mvg
  Tony

  Beantwoorden
 2. info@hubrien.nl'
  hubrien zegt:

  Beste Tony,

  dankjewel voor je betrokken reactie!

  En: ik ben het voor een groot gedeelte niet mee eens. Uit je reactie begrijp ik dat je niet op het Forum bent geweest (en dit is geen oordeel o.i.d., gewoon constatering!) Wanneer je er wel was geweest, had je, naar mijn mening, ongetwijfeld een andere reactie gegeven. Op het Forum gebeurde namelijk heel veel, en juist vooral -om de keynote sprekers heen- concrete zaken, waarvan ik heb geprobeerd een sfeerimpressie te geven.

  Wat namelijk op dit Forum gebeurde, was een bij elkaar brengen en delen van vernieuwende initiatieven van mensen die er niet alleen maar over praten, maar het juist ook al doen! Deze “ambassadeurs” hebben deze dag vooral gedeeld met collega’s die ook wel willen, maar bv. nog niet precies weten hoe. Of niet wisten dat hun gevoelens en ideeën door al zoveel anderen gedeeld worden.

  Dus er werd nu juist niet “vanaf de tribune” geroepen. Sterker: op deze dag bleek dat “vanuit het veld naar de tribune” werd geroepen, om in jouw beeldspraak te blijven.
  Het verschil tussen bv. aanwezige CEO’s die dachten met een mooi verhaal weer de handen op elkaar te krijgen (niet dus) en vele collega’s die allang in de fase van “gewoon doen” zitten en de CEO’s opriepen tot echte actie was af en toe zeer duidelijk zichtbaar, voor beide partijen.

  Dit forum was, wederom naar mijn mening dus een hele goede mix tussen elkaar inspireren en concreet aan de gang gaan met elkaar!
  En ja, ook een mix van oude en nieuwe financiële wereld waar het soms schuurde en soms niet.

  Ja, met je eens, er liggen natuurlijk nog heel veel dilemma’s en uitdagingen op allerlei terreinen. Wat deze dag vooral duidelijk werd is dat de groep mensen die heel concreet, met de mouwen opgestroopt, al “gewoon aan het doen” is, gelukkig steeds groter wordt.
  Ik weet dat jij ook bij deze groep hoort die voorop loopt, dus voor een volgende gelegenheid: van harte uitgenodigd!
  Zo, ruim genoeg voor nu, weer aan het werk!

  Hartelijke groet,
  Hubrien

  Beantwoorden
 3. tony.de.bree@gmail.com'
  Tony de Bree zegt:

  Hubrien, mijn reactie was gebaseerd op je verslag van de conferentie en het woordgebruik. Ik was er inderdaad niet, dus baseer me dan dus op jouw verslag. Net als andere lezers die er niet waren. En op wat er vervolgens op de site (kort) te lezen stond.

  Daaruit waren “die schaamteloze ideeen” en nieuwe inzichten niet op te maken. Maar geen misverstand: ik ben een groot voorstander van meer initiatieven en push-back vanuit de sector zelf. En vanuit de pers. Vandaar dat ik ook bv Bankingreview een warm hart toedraag.

  De uitdaging daarbij is echter om snel een actieve bijdrage te leveren aan een lerende sector en niet aan een hardleerse sector waarin zonder dialoog voor de honderdste keer het wiel wordt uitgevonden. En dat geldt met name in Nederland.

  Voor de rest moet je het me maar een beetje vergeven. Ik loop tenslotte 25 jaar in de internationale bankwereld rond en daar wordt je soms wel eens een beetje ongeduldig van!

  Zie bv ook:

  http://www.go4estrategy.nl/tonydebree/why-is-six-sigma-in-banking-popular-again/

  of

  http://www.pluspost.nl/beurshandelaar-jerome-kerviel-krijgt-49-miljard-euro-boete-business-as-usual/40850

  Mvg
  Tony

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.