Grip op je geld met de Nibud GeldGripper

Leestijd: 2 minuten
 
Eind maart heeft het Nibud aangekondigd dit jaar de Nibud GeldGripper te introduceren. Dit initiatief werd afgelopen woensdag 20 april toegelicht door Gerjoke Wilmink, directeur Nibud, op het Financial Insight Event van Figlo. De GeldGripper moet een online platform worden waarop consumenten inzicht krijgen in de financiële situatie van hun huishouden. Consumenten kunnen er informatie over hun financiële situatie verzamelen. Op basis daarvan kan men berekeningen laten uitvoeren over toekomstige scenario’s zoals werkloosheid. Als blijkt dat er behoefte is aan advies, kan er direct een adviseur gezocht worden die vervolgens de financiële gegevens kan inladen.

Wie doen er mee?

Het Nibud heeft voor dit project Rob Goedhart ingehuurd als projectleider. De implementatie wordt gedaan door Capgemini, op basis van het Figlo platform. Alle bij het AFM aangesloten adviseurs zijn benaderd om tegen betaling met het platform te koppelen.

Grip op geld

Hoewel ik niet zo enthousiast ben over de naam, waar ik een beetje en Suske en Wiske gevoel bij heb, maakt het wel duidelijk waar het het Nibud om gaat: mensen moeten meer controle krijgen over hun geldstromen. Volgens Gerjoke Wilmink blijkt uit onderzoek dat mensen niet zozeer ongelukkig worden van weinig geld, maar juist van geen grip op geld.

Zelf profiel samenstellen

Waarom zou je als consument de moeite nemen een online financieel profiel van jezelf te maken? Als ik denk een financieel product nodig te hebben zoals een hypotheek of levensverzekering, ga ik naar een adviseur die het gratis voor me uitzoekt. Toch? Echt gratis was het natuurlijk nooit maar met het verbod op provisies vanaf 2013 moet de adviseur direct betaald worden. Op dat moment wordt het pijnlijk als deze uren bezig is met het verzamelen en invoeren van informatie, à 125 euro per uur.

Platform

Bij mij roept het beeld van een financieel platform veel vragen op:

  • Kan ik straks koppelen aan internetbankieren, zodat mijn uitgaven en inkomsten ook in de GeldGripper verschijnen?
  • Kan ik een applicatie van een onafhankelijke ontwikkelaar toegang geven tot mijn transacties, zodat deze de vaste lasten erin kan herkennen?
  • Kan ik bij de maandelijkse betaling aan de ASR Verzekeringen mijn contractnummer van m’n beleggingsverzekering invoeren?
  • Krijg ik dan ook via het platform updates van de ASR Verzekeringen over de waarde van mijn beleggingen?
  • Is het mogelijk bij mijn relatie met GreenChoice als energieleverancier te klikken op ‘Vind ik leuk’ als ik blij met ze ben?
  • Kan ik reviews van anderen lezen over een bepaald bankspaarproduct van de ING?

Met andere woorden, wordt het daadwerkelijk een platform dat open en flexibel genoeg is om op te bouwen? Of blijft het beperkt tot een nieuw kanaal tussen consument en adviseur?  Het Nibud geeft aan erg veel opmerkingen en vragen te hebben gekregen over het initiatief en neemt nu even de tijd om deze te evalueren. Wat denk jij? Wordt de GeldGripper een succes? En wat is daarvoor nodig?

Noot: Bovenstaand artikel is geschreven door Ivar van Duuren. Ivar is eigenaar van Blue Coin financiële software.

0 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] De GeldGripper moet een online platform worden waarop consumenten inzicht krijgen in de financiële situatie van hun huishouden. Consumenten kunnen er informatie over hun financiële situatie verzamelen. Op basis daarvan kan … Read More […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.