ING biedt ondernemers een dashboard voor debiteurenfinanciering op de iPad

Leestijd: 2 minuten

Als ik heel eerlijk ben, dan durf ik te zeggen dat ING Nederland nog niet zoveel bijzondere Apps heeft geïntroduceerd De iPhone App voor saldo en bij- en afschrijvingen krijgt van de gebruikers nog steeds niet meer dan anderhalve ster op een schaal van vijf. De Rabobank en ABN AMRO behalen met hun vergelijkbare Apps vier sterren.

Maar nu heeft de ING een iPad App ontwikkeld voor klanten die een debiteurenfinanciering hebben bij ING Commercial Finance. Eerlijk is eerlijk, dit is een prachtige App, die de ondernemer of de CFO een uitgebreid dashboard biedt op de iPad.

Financiële rust door beter inzicht

De nieuwe iPad App heeft alles met werkkapitaal te maken. Werkkapitaal is voor mijn geen onbekend terrein. Ooit was ik Sales Manager Working Capital en adviseerde het grootbedrijven hoe ze hun werkkapitaal konden optimaliseren. Ook creëerde ik voor ABN AMRO de Online Werkkapitaalscan.

Regelmatig constateerde ik dat gebrekkig werkkapitaalbeheer gepaard ging met gebrekkig inzicht. Gebrekkig werkkapitaalbeheer leidt tot te hoge debiteuren- en voorraaddagen met als resultante dat er teveel geld onnodig vastzit in debiteuren en voorraden.

Je zult begrijpen dat ik met mijn achtergrond enthousiast werd bij het horen van de woorden ‘dashboard’. ‘inzicht in werkkapitaal’ en ‘inzicht in kredietruimte’. Dit zijn namelijk enkele belangrijke kenmerken van de ING Creditview iPad App.

Cash is king

Het adagium Cash is king blijft voor veel ondernemers essentieel. Geld dat vast zit in debiteuren en voorraden kan je niet gebruiken voor andere doeleinden, bijvoorbeeld investeringen.

ING Commercial Finance biedt debiteurenfinancieringen, waarmee ze debiteurenposities omzet in cash. Even een korte uitleg voor dummies. Op basis van je uitstaande debiteuren geeft de bank je daar een zogeheten bevoorschotting op. Afhankelijk van de gekozen constructie krijg je doorgaans tot maximaal 90% van je debiteurenpositie in liquiditeiten ter beschikking.  De onbetaalde rekeningen mogen o.a. niet te oud zijn (doorgaans minder dan 90 dagen) of betwist zijn (disputen).

Creditmanagement in een oogopslag

De iPad App biedt de volgende functionaliteiten:

 • Overzichtelijk dashboard
 • Gedetailleerde informatie over kredietruimte & inhoudingen
 • Volledig overzicht debiteuren portefeuille
 • Toegang tot ING kennis in de bibliotheek
 • Top 10 debiteuren
 • Vanuit de app direct contact met ING

Onderstaande demo geeft een goed beeld van ING’s Creditview voor iPad.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=deeSYX7GFGs]

Er is hoop

Zoals ik al zei ben ik niet onder de indruk van de Apps, die ING Nederland tot op heden heeft opgeleverd. Ik zeg expiciet ‘ING Nederland’, omdat ik voor ING Direct graag een uitzondering maak. Zij ontwikkelde onlangs een mooie App, waarmee je door te ‘bumpen’ betalingen aan elkaar kunt doen. Binnenkort meer hierover.

De in dit artikel omschreven iPad App en de Apps van ING Direct geeft mij hoop voor de toekomst.  Misschien moet ING vaker samenwerken met Touchwonders, het bedrijf dat tekende voor de App.

0 antwoorden
 1. thijs@touchwonders.com'
  Thijs van Schadewijk | Touchwonders zegt:

  Dank voor de lovende woorden Pascal – dat vinden we als ontwikkelaar van de app natuurlijk mooi om te lezen.

  We werken op dit moment met ING ComFin aan driemaandelijkse updates van de app. Zo krijgt 1.2 (over enkele weken in de Appstore) o.a. de mogelijkheid om geschiedenis van iedere “inhouding” te zien. Inhoudingen zijn posten die je kredietruimte verlagen. Denk aan niet betalende debiteuren, faillissementen, disputen. Het is zaak deze zo laag mogelijk te houden en inzicht te hebben in ontwikkeling van die posten door de tijd zodat je je organisatie er op kunt sturen.

  Stay tuned.

  Hartelijke groet,

  Thijs van Schadewijk
  Touchwonders

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] App die het Nederlands erfgoed gaat promoten. Voor ING werken we aan belangrijke updates van onze succesvolle Creditview for iPad app. Voor de Rabobank tot slot werken we aan een prachtige App die de adviseurs […]

 2. […] Lees hier het volledige artikel op Finno. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.