Let’s go out with a bang

Leestijd: 2 minuten

Het afgelopen jaar heb ik als columnist van am:magazine een poging gedaan om u te inspireren met interessante InsurTechs en u te overtuigen van het belang van innovatie. Hopelijk ben ik daarin geslaagd, want u leest nu mijn laatste column voor am:. Komend jaar ga ik mij richten op andere podia om mijn gedachtengoed te verspreiden. Graag draag ik mijn denkbeeldige pen over aan een nieuwe columnist. Maar niet voordat ik u nog één keer meeneem in de wondere wereld van InsurTech en innovatie.

FinTechs en InsurTechs worden steeds minder gezien als bedreiging voor de gevestigde partijen en meer als samenwerkingspartners. Uit het recent verschenen World Fintech Report van Capgemini blijkt dat samenwerking met FinTechs als een belangrijk streven wordt gezien, meer nog dan zelf innoveren of investeren in FinTech. Die samenwerking is voor beiden interessant. FinTechs zijn doorgaans innovatiever dan de ‘incumbents’, maar missen schaalgrootte en hebben doorgaans een beperkte klantenbasis. Traditionele spelers zijn vaak minder innovatief, maar hebben veel bestaande klanten. Met het juiste samenwerkingsmodel ontstaat er een win-winsituatie. Voeg daar nog een win aan toe als we ervan uitgaan dat de klant er ook beter van wordt.

De as van cultuur

Maar meer innoveren en samenwerken met InsurTechs is nog niet zo eenvoudig. In mijn columns heb ik vaak voorbeelden genoemd van innovatieve en soms disruptieve oplossingen gecreëerd door InsurTechs. Het cultuuraspect is echter onderbelicht gebleven. Simpel gezegd is de cultuur van een organisatie de optelsom van de mensen binnen die organisatie. De cultuur wordt geschapen door de medewerkers. De transformatie naar een meer digitale en innovatieve verzekeraar, waarbij je zo af en toe ook jezelf disrupt, gaat niet alleen over de as van innovaties, maar ook over de as van cultuur.

Geen managers, maar leiders

Als je als organisatie meer focus wilt aanbrengen op innovatie en de wendbaarheid van je organisatie wilt aanpassen, dan vraagt dat om andere organisatie- en samenwerkingsvormen. Zeg dag tegen de oude, vertrouwde functioneel ingerichte hark en omarm de platte en wendbare organisatiestructuur. Deze structuur vereist geen managers die overwegend risicomijdend gedrag vertonen, maar leiders. Daarbij is er geen plaats voor hiërarchisch leiderschap, maar leiders die inspireren. Nadruk op controle maakt plaats voor nadruk op vertrouwen. Autonome, zelfsturende, multidisciplinaire teams richten zich voor kortere perioden op een specifiek doel.

Plans are worthless

De nieuwe bedrijfscultuur vraagt niet om plannen, maar iteratieve planningen. Dwight Eisenhower, voormalig president van de VS, wist het al mooi te parafraseren: “Plans are worthless, planning is everything.” Deze filosofie zie je terug in nieuwe samenwerkingsvormen waarbij u de termen ‘agile scrum’, ‘DevOps’, ‘Spotify Engineering’ nog vaak zult horen.

Mijn laatste column zit erop. Het jaar zit er bijna op. Heeft u al goede voornemens? Gaat u komend jaar, zoals ING dat vorig jaar deed, de organisatie en werkwijze radicaal omgooien? Neem nu het besluit om de huidige status quo te doorbreken. Let go out with a bang! Toon leiderschap en stoom uw mensen klaar voor een nieuwe manier van werken, die uw organisatie wendbaar en innovatiever maakt.

Noot: bovenstaand artikel verscheen in het decembernummer van am: inspiratie en achtergronden voor de verzekeringsprofessional. Het is mijn laatste column voor am:magazine.

Photo credits: Unsplash, Ryan Wong

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.