Acht vernieuwers in de hypotheekmarkt

Leestijd: 3 minuten

Als ik je zeg dat de Nederlandse consument steeds meer zijn financiën online regelt, dan vertel ik je niets nieuws. Het aantal assurantietussenpersonen en financieel adviseurs neemt al jaren af. De meer ‘self directed’ consument zal daar deels debet aan zijn, maar sommige adviseurs gooien ook door de stringentere wet- en regelgeving en het provisieverbod de handdoek in de ring. Nu heb ik meer verstand van de ontwikkelingen op het vlak van innovatie, dus laat ik mij in deze column daartoe beperken.

Hoewel de consument nog steeds de voorkeur geeft aan face-to-face contact als het gaat om hypotheekadvies, staan er wereldwijd vernieuwers op in de hypotheekmarkt. Zonder volledig te willen zijn introduceer ik in dit artikel 8 vernieuwers in de hypotheekmarkt.

bijBouwe

Deze Nederlandse hypotheekverstrekker laat de consument zijn hypotheek helemaal online afsluiten. Dat is op zich niet nieuw. Wel hebben ze het proces voor een hypotheekaanvraag opnieuw uitgevonden. Zo krijgt de consument binnen 10 minuten een hypotheekaanbod.

Habito

Het Engelse Habito heeft een chatbot ‘in dienst’. De aanvraag loopt voor een belangrijk deel via een virtuele assistent, maar wordt afgerond met een kort gesprek met een gecertificeerde hypotheekadviseur. Habito biedt je toegang tot 60 hypotheekverstrekkers en kan worden gezien als zien als Independer 2.0.

Rocket Mortgage

Deze Amerikaanse hypotheekvertrekker biedt wat bijBouwe nog op zijn verlanglijstje heeft staan: de consument hoeft geen gegevens in te scannen en up te loaden. Alle benodigde informatie wordt bij de bank en andere instanties opgehaald. Alles ingevuld? Binnen minuten krijg je te horen of de hypotheekaanvraag goedgekeurd is. Uiteraard heb je toegang tot een expert indien nodig.

Hypotheker | Gradefix

De Hypotheker is eind vorig jaar een pilot gestart samen met ABN AMRO’s Gradefix. Gradefix maakt op basis van de transactiedata van de klant een rapport dat gebruikt wordt bij het hypotheekadvies. Tijdens de pilot wordt onderzocht of de klant en de adviseur tijd kunnen besparen bij het in kaart brengen van de inkomsten en uitgaven van de klant. Ook wordt de volledigheid van het verkregen inzicht via Gradefix vergeleken met het inzicht dat de huidige gebruikelijke methode biedt.

Jungo

Het Nederlandse Jungo is vooral vernieuwend qua funding. Het belangrijkste deel van de hypotheek – 80% loan to value – wordt gefinancierd door institutionele beleggers. Het overige deel mag de consument ophalen bij de crowd. Jungo garandeert jouw hypotheek tegen een scherpe rente, ongeacht of er investeerders meedoen.

Loandolphin

Het Australische Loandolphin draait het proces om. De consument hoeft niet op zoek te gaan naar de beste hypotheekverstrekker. De aangesloten hypotheekverstrekkers doen de consument een aanbod, op basis van de gegevens die de consument heeft verstrekt. Je hoeft niet naar de bank, de bank komt naar jou.

Moneyou | Ockto

Ook Moneyou vindt dat het aanvragen van een hypotheek eenvoudiger kan. Met hulp van FinTech Ockto verzamelt de consument via een beveiligde online verbinding al zijn gegevens bij verschillende overheidssites zoals De Belastingdienst, Mijn UWV en Mijn Pensioenoverzicht. Eenmaal alle gegevens verzameld, dan kan de consument deze eenvoudig in de aanvraag laden.

Tot slot

Nu hoor ik je als financieel adviseur zeggen ‘Mooi deze innovatieve hypotheekverstrekkers, maar wat kan ik daarmee?’. Eigenlijk moet je jezelf de vraag stellen: ‘Hoe moet ik als adviseur in een wereld van disruptieve FinTechs, digital natives, online vergelijkingssites, chatbots en robo-advisors overleven?’

Zolang je in de ogen van de consument een goede adviseur bent, verwachtingen overtreft en de consument aan de beste hypotheek helpt, zal de consument loyaal aan je blijven. Maar ook zal je invulling moeten geven aan een hybride adviesmodel, waarbij je nieuwe technologie niet schuwt. Kortom: ‘best of both worlds’.

Bovenstaand artikel verscheen als column in het meinummer van VVP, een magazine met kennis en inspiratie voor financieel adviseurs

Photo credits: Pascal Spelier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.