iPhone of eyePhone?

Leestijd: 3 minuten

De Spaanse bank Bankinter heeft vorige week wel een heel bijzondere iPhone-applicatie gelanceerd. In samenwerking met de Spaanse start-up Mobbeel Solutions werd een iPhone beleggingapplicatie gelanceerd die bij het inloggen gebruik maakt van biometrische kenmerken, te weten irisherkenning.

Iris vervangt wachtwoord

Voor zover te achterhalen is Bankinter de eerste bank ter wereld die op een smartphone irisherkenning gebruikt bij authenticatie. De techniek is ontwikkeld door Mobbeel Solutions, een onderneming die zich gespecialiseerd heeft in authenticatie- en autorisatiemethoden voor smartphones. Zo heeft de onderneming ook een technologie ontwikkeld die op een smartphone een handtekening kan lezen en verifiëren.

In het persbericht wordt gezegd dat de irisherkenning veiliger is dan het gebruik van reguliere toegangsbeveiligingen zoals gebruikersnaam i n combinatie met password. Mobbeel zegt hier het volgende over:

“The iris recognition technology developed by Mobbeel lets you identify the users of any system with a mobile device using only its camera. There is no need for other hardware or additional sensors, just the built-in camera. Iris recognition is one of the most reliable biometric methods. Its virtually impossible to find two exactly equal iris, so this offers a really high level of security.”

Je kunt de app niet bedotten door een foto van een oog te gebruiken. De app controleert op ingenieuze wijze namelijk ook of er beweging in het oog zit.

Hoe werkt het?

Eerst wordt er een foto gemaakt van je oog. De app kijkt vervolgens alleen naar de iris, waarbij er complexe algoritmen worden gebruikt om vast te stellen wat de binnenste en buitenste delen van de iris zijn. De scan wordt gecorrigeerd voor eventuele reflectie, oogleden en wimpers en vervolgens met wiskundige algoritmen omgezet in een code die de unieke karakteristieken van de iris bevat. Hoewel twee foto’s van de iris van een persoon nooit exact hetzelfde zijn is de technologie toch in staat na te gaan of de iris toebehoort aan één en dezelfde persoon.

Vooralsnog wordt de beleggingsapp alleen op alle typen iPhones beschikbaar gesteld. Uit eigen onderzoek blijkt dat 55% van de Bankinter-klanten gebruik maakt van een iPhone.

Bankinter onderzoekt nog of ze de biometrische identificatie ook wil toepassen in ander kanalen, zoals het internet, mobiel bankieren en geldautomaten.

In Nederland is ABN AMRO de enige bank die ook op kleine schaal gebruik maakt van biometrische identificatie. Voor een deel van haar klanten, die gebruik maken van het customer contact center, wordt de stem van de klant gebruikt bij de identificatie.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.