Gespot: Geldvoorelkaar.nl, een nieuw Nederlands platform voor peer-to-peer lenen

Leestijd: 3 minuten

Het is alweer ruim een maand geleden dat het p2p-leenplatform Geldvoorelkaar.nl stilletjes live ging. Na het faillissement van Boober.nl was het lang stil rondom p2p-lending in Nederland. In de tussentijd is wel het crowdfundingplatform CrowdAboutNow van start gegaan en zijn er andere initiatieven onderweg. Met Geldvoorelkaar.nl heeft Nederland weer een p2p-leenplatform. Hoe zal het Geldvoorelkaar.nl vergaan? Is de Nederlandse markt nu wel klaar voor p2p-lending?

Met de woorden p2p-lending en crowdfunding op het netvlies vroeg ik mij af wat nu eigenlijk het verschil is tussen beide financieringsvormen. Wie kan ik het beter vragen dan Gijsbert Koren van Smarter Money en CrowdAboutNow? Hij legde mij uit dat het verschil vooral zit in de relatie tussen de investeerder en geldzoeker. Bij p2p-lending hebben de investeerders en de geldzoekers meestal geen gezicht en zijn daarmee anoniem. Het gaat om een recht-toe-recht aan leningsovereenkomst voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto. Bij crowdfunding is er vaak een emotionele band tussen de investeerder en de geldzoeker (een ondernemer, muzikant, schrijver, et cetera). De investeerder gelooft in de passie van de geldzoeker en is na investering in mindere of meerdere mate betrokken bij de investering. Daarnaast ontvangt de investeerder bij p2p-lending doorgaans rente en kan het rendement bij crowdfunding op een andere manier tot stand komen, soms in geld, soms in natura.

Terug naar Geldvoorelkaar.nl. Het initiatief is gestart door Martijn van Schelven en Edwin Adams. Beiden hebben een achtergrond in de financiële dienstverlening. Ik stelde Martijn 5 vragen om een beeld te krijgen van het initiatief.

Wat biedt Geldvoorelkaar.nl haar klanten?
“Geldvoorelkaar.nl is een platform waar mensen via crowdfunding hun financieringsaanvraag ingevuld kunnen krijgen. Aanvragers kunnen de hoogte van de lening en de te betalen rente en looptijd zelf aangeven. Investeerders kunnen vervolgens op de aanvragen inschrijven. Hierdoor ontstaat een nieuwe markt waarbij goedkoper lenen en beter investeren via marktwerking tot stand kan komen. Geldvoorelkaar.nl is het enige in Nederland actieve platform wat niet alleen bemiddelt in kredieten voor ondernemingen, maar ook voor particulieren, verenigingen en stichtingen. Geldvoorelkaar.nl biedt crowdfunding aan voor iedereen die daarin geïnteresseerd is, maar staat wel voor een verantwoorde financiering. Elke aanvraag voor een lening zal dan ook geverifeerd worden.”

Welke behoefte vervult Geldvoorelkaar.nl?
“Geldvoorelkaar.nl speelt in op de behoefte naar een meer dynamische en transparante geldmarkt. Mensen willen voor hun kredietverlening niet alleen meer afhankelijk zijn van de bank. Tegelijkertijd biedt Geldvoorelkaar.nl een prima alternatief aan investeerders om tot een hogere rente te komen dan dat bij de bank haalbaar is. Tot slot staat Geldvoorelkaar.nl voor het sociale aspect van crowdfunding waarbij mensen onderling elkaar verder kunnen helpen.”

Hoe onderscheidt Geldvoorelkaar.nl zich van haar concurrenten?
“Geldvoorelkaar.nl biedt crowdfunding niet alleen aan aan ondernemingen, maar ook aan particulieren, verenigingen en stichtingen. Tegelijkertijd vindt er altijd een screening plaats van de kredietaanvrager waarbij gekeken wordt of de aanvraag wel verantwoord is. Tevens kan de investeerder kiezen uit geclassificeerde projecten waarmee hij of zij zelf het risico kan bepalen wat hij/zij wenst te lopen.Ten opzichte van het huidige kredietproces waarbij mensen veelal afhankelijk zijn van de bank biedt Geldvoorelkaar.nl een alternatief waarbij de relatie qua tarivering aanmerkelijk goedkoper uit is. Niet alleen voor wat betreft de rente, maar zeker ook voor wat betreft overige kosten. Geldvoorelkaar.nl is tot slot volledig onafhankelijk van banken, verzekeraars en derden.”

Hoe innovatief is Geldvoorelkaar.nl?
“We zijn de enige actieve partij in Nederland die crowdfunding in de meest brede zin van het woord aanbiedt. Alle processen zijn volledig geautomatiseerd. Alle data is beveiligd en gewaarborgd onder een ISO-certificaat. ”

Waar staat Geldvoorelkaar.nl over 5 jaar?
“Over 5 jaar moet Geldvoorelkaar.nl een begrip zijn en door relaties als een volwaardig alternatief gezien worden voor kredietverlening en investeringsmogelijkheden. Geldvoorelkaar.nl zal vernieuwend blijven en in blijven springen op veranderende marktomstandigheden en haar aanbod op dat vlak altijd aanpassen.”

Zoals je hierboven kunt lezen bestempelen de ondernemers van Geldvoorelkaar.nl hun initiatief als crowdfundingplatform. Zelf zie ik Geldvoorelkaar.nl meer als p2p-leenplatform. Dit is slechts een definitiekwestie, dus niet iets om te veel woorden aan vuil te maken.

Geldvoorelkaar.nl is nog maar kort actief, hetgeen te zien is aan het aantal projecten op het platform. De grootste uitdaging voor het platform ligt in het verwerven van bekendheid en het vertrouwen van de investeerders en kredietnemers. Hun voorganger Boober is het immers niet goed vergaan. Boober maakte echter een valse start, doordat er aanvankelijk geen vergunning was van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Geldvoorelkaar.nl zal ongetwijfeld geleerd hebben van de fouten van Boober.

Geldvoorelkaar.nl is gebouwd door het IT-bedrijf Centric. Mocht een kredietnemer zijn verplichtingen niet nakomen, dan wordt incassobureau Flanderijn ingeschakeld.

Wat vind jij van Geldvoorelkaar.nl? Vind je het een goed initiatief? Geef je reactie onderaan dit artikel.

Gerelateerde berichten met betrekking tot crowdfunding vind je hier.

1 antwoord
 1. ferrariking45@hotmail.com'
  John van Dijk zegt:

  Geachte lezer
  Ik ben op zoek naar investeerders voor mijn unieke project , een multifinctioneel jeugdspeelhotel te Uden , maar overal te plaatsen.
  De bedoeling is nieuw te bouwen en erg groot dus meerdere miljoenen zijn nodig.
  Van diverse kanten krijg ik alle steun en hulp als er echt geld beschikbaar komt.
  Ik wil echt een goede oplossing bieden voor diverse problemen in ons land met mijn project.
  Op dit moment ben ik even werkeloos en heb alle tijd om mensen te woord te staan bij vragen.
  Hoop hier mensen te vinden die mijn project echt zien zitten.
  mvg

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.