Crowdfund je hypotheek bij elkaar

Leestijd: 3 minuten

Begin dit jaar voorspelde ik op [finno] dat crowdfunding voor ondernemingen een belangrijke trend voor 2011 zou worden. Inmiddels telt Nederland meerdere crowdfundinginitiatieven voor ondernemingen en particulieren.

Sinds kort kan er weer een initiatief aan het rijtje worden toegevoegd. Op Crowdhypotheek.nl kan je een hypothecaire lening krijgen voor de (gedeeltelijke) financiering van je huis. [finno] stelde initiatiefnemer Stefan Rooyackers van Crowdhypotheek.nl vijf vragen. Maar eerst even terug in de tijd.

Terug in de tijd

De initiatiefnemer achter Crowdhypotheek.nl is geen onbekende in internetland. Voor degene die zich al een tijdje op de digitale snelweg bevinden kennen waarschijnlijk Interplein nog wel. Rooyackers was rond de eeuwwisseling directeur van deze onderneming, die zich o.a. richtte op financiële dienstverlening. Voor de historici onder ons is het wellicht leuk om te zien hoe dat er toen uit zag (ja, ja, alles wordt bewaard met de Internet Archive Wayback Machine). In 2002 ging Interplein failliet. In 2009 begon Interplein een tweede leven, eveneens met Rooyackers aan het roer. Nu is hij de drijvende kracht achter Crowdhypotheek.nl.

Na deze kleine geschiedenis door naar de vragen.

Wat biedt Crowdhypotheek.nl haar klanten?

“Crowdhypotheek biedt de mogelijkheid om buiten een bank om een hypotheek te regelen.”

Welke behoefte vervult Crowdhypotheek.nl?

“De Nederlandse regering en de banken vinden dat ze alles moeten regelen. Door regels vast te leggen vallen ook veel Nederlanders buiten de boot en krijgen ze een hypotheek waar ze niet op zitten te wachten. Denk bijvoorbeeld aan de aflossingsvrije hypotheek. Deze vorm levert de laagste maandlasten, maar mag sinds 1 augustus niet meer geleverd worden (red.: de aflossingsvrije hypotheek is nog steeds mogelijk, echter slechts voor maximaal de helft van de financiering). Crowdhypotheek.nl kan wel een aflossingsvrije vorm leveren. In een ander voorbeeld zijn 65+ers, die veel overwaarde in hun huis hebben, maar niet aan de inkomensnorm voldoen. Zij kunnen via Crowdhypotheek.nl geld lenen met hun huis als onderpand.”

Hoe onderscheidt Crowdhypotheek.nl zich van haar concurrenten / gewone hypothecaire leningen?

“Momenteel zijn er wel collega’s die aan crowdfunding doen. Het onderscheidt is dat wij de hypotheek regelen. We zijn in het bezit van een WFT vergunning en kunnen ook de hypotheek of een deel daarvan onderbrengen bij een bank als dat voor de klant de beste oplossing blijkt te zijn.

De gewone hypotheekadviseur kan alleen de hypotheek onderbrengen bij een bank en niet buiten de bank om. Hierin onderscheiden we ons.”

Hoe innovatief is Crowdhypotheek.nl?

“Crowdhypotheek.nl biedt nieuwe mogelijkheden waar banken niet mee op de markt komen. Zo kan gekozen worden om een deel te lenen (hypotheek) en een deel via aandelen bij de investeerders onder te brengen. De investeerders profiteren dan mee bij het stijgen van de waarde van het huis. Deze vorm wordt de komende periode juridisch verder uitgewerkt.

Tot op heden is het niet gelukt voor banken een Halal Hypotheek op de markt te brengen. Wij pakken dit op en proberen hiervoor een oplossing te vinden.”

Waar staat Crowdhypotheek.nl over 5 jaar?

“Via www.crowd.nu gaan we internationaal. Hierdoor kunnen ook buitenlandse spaarders en investeerders deelnemen. Tevens hopen we dat banken (na de schok) ook gaan samenwerken. Ze kunnen een deel van de hypotheek zelf regelen en een deel aan ons overlaten. Wij regelen dan het deel dat via vrienden, familie of externe spaarders ingevuld kan worden. Tevens hoop ik dat het social media onderdeel een belangrijkere rol gaat vervullen. Spaarders kunnen met de huiseigenaar een grote verbouwing bespreken inclusief de financiële afhandeling.”

Wat vind [finno] van Crowdhypotheek.nl?

Crowdhypotheek is een inventief crowdfundinginitiatief. Niet eerder ben ik de koppeling tussen spaarder (investeerder) en hypothecaire lener tegengekomen. Of banken blij zijn met deze nieuwe ‘financierder’ is maar de vraag. Crowdhypotheek.nl maakt namelijk op een creatieve manier gebruik van het risicobeoordelingssysteem van banken. Als je op zoek bent naar een hypothecaire lening voor je huis, dan vragen ze eerst een offerte voor je aan bij een bank. Mocht je in aanmerking komen voor een hypotheekaanbod van de bank, dan stelt Crowdhypotheek.nl dat je (BKR)-getoetst bent en aan de voorwaarden voldoet voor het verkrijgen van de financiering. Vervolgens leggen ze jouw financieringsvraag voor aan spaarders (investeerders). Onduidelijk is hoe dat in zijn werk gaat.

Er lijkt overigens wel meer onduidelijk. Naast – mijns inziens – onvolledige en dubbele informatie tref je op de internetsite ook veel niet werkende links aan. Jammer dat uitvoering van dit inventieve concept beneden de maat is. In Assurantie Magazine werd Rooyackers in 2009 naar aanleiding van het tweede leven van Interplein geciteerd met de volgende opmerking: “Met onze nieuwe producten kan het intermediair met beperkte financiële middelen zijn omzet vergroten (…) Ik heb me lange tijd verdiept in Amerikaanse internetmarketingmethodes. Daaruit blijkt dat vertrouwen vaak de basis van succesvol ondernemen is.” Mijns inziens straalt de internetsite van Crowdhypotheek.nl onvoldoende vertrouwen uit. Dat is jammer. Een mooi initiatief als dit verdient beter!

1 antwoord
  1. rjl@berenschot.com'
    Roel van Lanen zegt:

    Crowdfunding… het zou zo mooi kunnen zijn… Het mislukte faliekant bij Boober, al is het waarom mij nog steeds niet helemaal duidelijk. Daar is nu via de curator een Stichting gemachtigd om de nog openstaande tegoeden te innen, maar na jaren gesteggel en gedoe is nu (al? of: slechts?) ongeveer 6% van het uitgeleende kapitaal teruggehaald door de “leningcoördinatoren” (betrokken gedupeerde uitleners).

    Op hypothecaire schaal klinkt het nog veel ingewikkelder, je stapt namelijk met veel meer uitleners in een hypotheek dan een lening van €5000, dus is er ook minder “eigenaarschap” bij de uitleners. Wel ervaren leners (in Nederland althans) iets meer verantwoordelijkheid wanneer het om hun eigen huis gaat dan om een klein courant leningkje.

    Nouja, het zal dus ook wel weer vooral afhangen van de organisatie die het runt en hoe betrouwbaar en efficient zij dat doen. Want als er IETS is dat Boober heeft doen opblazen is het een behoorlijk gebrek aan besef bij het bedrijf zelf hoe er geïnd zou moeten worden en hoe daar een passend maar houdbaar verdienmodel aan gehangen zou kunnen worden…

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.