Google maakt van je telefoon een portemonnee

Leestijd: 4 minuten

Sorry, lezers van [finno]. Weer een artikel over Google. Echter, ik kan er niets aan doen dat Google de laatste tijd allerlei financiële diensten introduceert. Eind vorige week maakte Google in een persbericht bekend samen met Citi, MasterCard, First Data en Sprint Team binnenkort de Google Wallet te introduceren.

Er is zijn in paar dagen tijd al miljoenen artikelen op internet over Google Wallet verschenen. Toch doet Finno nog een duit in het zakje. Google Wallet is meer dan een App waarmee je via Near Field Communication (NFC) contactloos betalingen kunt doen. Het wordt gepresenteerd als een open-ecosysteem, waarop alle creditcards, loyalty- en giftcards een plek zouden moeten kunnen krijgen.

Open ecosysteem

Waarom is Google Wallet zo bijzonder? Er zijn immers allerlei andere initiatieven voor mobiel- en/of contactloos betalen. Denk aan het Nederlandse initiatief Sixpack, Visa PayWave en het Amerikaanse Square. Het onderscheidende zit ongetwijfeld in de compleetheid van het systeem.

Nieuwe ‘shopping experience’

Zoals gezegd is Google Wallet meer dan een betaaldienst. Google Wallet wordt geïntegreerd met Google Offers en Google Shopping. Google Offers is Google’s variant op Groupon, een internetsite voor interessante aanbiedingen. Je kunt Google Offer-aanbiedingen in je mailbox krijgen of er via App’s naar op zoek gaan. De kortingen via Google Offers kan je verzilveren door te betalen met je Google Wallet. Morgen gaat Google Offers ‘live’. Eerst in Portland, later in New York en San Fransisco. Google Shopping is een prijsvergelijkingssite.

Wat is dan die nieuwe shopping experience? Met een aantal voorbeelden zal ik dat illustreren. Stel je gaat Googlen naar een nieuwe spijkerbroek. Dan kan het voorkomen dat je in een Google Search advertentie 20% korting aangeboden wordt. Je kan de bijbehorende coupon vervolgens lekker ouderwets printen, maar ook opslaan in je Google Wallet en verzilveren in de winkel.

Misschien krijg je in dezelfde winkel wel $ 5,- korting bij een check-in of stuurt Google je een $ 20,- kortingcoupon via de deal of the day van Google Offers.  Wellicht wordt je aandacht gevestigd op een mooie spijkerbroek op een billboard of abri en tref je op deze billboard het tab to save kortingslogo aan. Hou je telefoon bij het logo op de billboard of abri en sla de aanbieding op in je Google Wallet. Ook kan Google je offers near me now op je mobiel laten zien. Kortom veel mogelijkheden om gebruik te maken van een aanbieding.

In onderstaande video vertellen een paar van de meer dan honderduizenden aangesloten winkeliers waarom ze zo enthousiast zijn over de shopping experience van Google Wallet.

Advertising blijft core-business

Heeft Google weer een stap dichterbij gezet richting financiële dienstverlening? Nee.  Hoewel Google de Wallet gratis aanbiedt (geen kosten voor de App of transactiekosten), zijn advertenties, ook bij deze dienstverlening, de belangrijkste bron van inkomsten. In relatie tot de advertentieinkomsten werd tijdens de persbijeenkomst van vorige week gesproken over geotargeting en push-pull relationship, waarbij het enerzijds gaat om het zoeken naar aanbiedingen en anderzijds om het pushen van aanbiedingen.

Big brother Google

Google wist al veel over ons zoekgedrag. En weet ook – als je Gmail gebruikt – wat voor e-mails je stuurt. Met Google Wallet weet Google binnenkort ook waar je je geld aan uitgeeft. En met welk doel wil Google dat allemaal weten? Het antwoord is simpel. Jou als internetter nog meer op relevante momenten met de juiste advertenties confronteren. Zogeheten targeted advertenties leveren nu eenmaal voor Google meer op.

Er is Google veel aan gelegen om iedereen in de VS enthousiast te maken over Google Wallet, want ze geven iedereen die de virtuele pre-paid Google credit card activeert $ 10,- cadeau.

Hoe zit het met de privacy, als Google binnenkort de inhoud van je portemonnee kent en weet hoe je deze besteedt? Hoewel Google Wallet is gebouwd op een open platform, dat open staat voor willekeurige partners, is de data natuurlijk niet voor iedere partner beschikbaar. “The data is owned by each of the respective partners, and the consumer owns their own data“, aldus Google. Citibank voegde daar nog aan toe: “We have built this with tremendous integrity (…) your bank data stays with your bank. Your bank data is never shared. Your bank data is never routed.” Google bewaart dus geen transactiedata. Daarentegen kan Google wel de informatie gebruiken die je deelt via Google Offers (opt-in). Overigens hanteert Google altijd de volgende drie principes: transparancy, control (klant heeft de controle) en value (no value, no reason for data).

Gewezen CEO en thans bestuurder van Google, Eric Schmidt, zei ooit: “Google policy is to get right to the creepy line and not cross it.”

Google Wallet op de iPhone?

Hoewel de Google Wallet geintroduceerd wordt in combinatie met de Nexus S 4G, kan de Google Wallet App ook op andere NFC-telefoons gezet worden. Op de vraag of Google Wallet ook te gebruiken is op een iPhone of een Windows Phone, antwoorde Google tijdens de persbijeenkomst: “We will partner with everyone. You could even put a sticker on the phone if it lacks NFC”. Ze voegden eraan toe ook met Apple en RIM (BlackBerry) te willen samenwerken.

Internationale uitrol

Uiteraard zijn we nieuwsgierig wanneer we ook in Nederland gebruik kunnen maken van Google Wallet. Dat zou nog wel even kunnen duren. Alleereerst gaan nu de pilots van start in New York en San Fransico. De uiteindelijke lancering wordt deze zomer verwacht. Over de internationale ambities liet Google zich niet los en maakte enkel de opmerking: “we’re working on it”.

Google Wallet is ook een beetje Nederlands

Het Nederlandse NXP zorgt voor een onmisbaar onderdeel in de Google Wallet: de NFC-chip. Op de NFC-chip zit een afgeschermd gedeelte, dat zorgt draagt voor een veilige, versleutelde betaling. NXP is geen onbekende op het terrein van NFC-chips. Inmiddels heeft NXP al meer dan een miljard NFC-chips geproduceerd voor allerlei mobile betaaldiensten, bankpassen, rijbewijzen, et cetera.

Banken, berg u

Hoewel Google wellicht geen financiële dienstverlener wordt, zijn ze samen met de juist partners wel een geducht concurrent voor banken met hun eigen contactloos betalen systemen. Zoals gezegd is Google Wallet niet enkel alleen een betaaldienst. Er wordt ook heel duidelijk waarde toegevoegd aan een transactie, voor zowel de klant als de winkelier. Wellicht moet het Nederlandse gelegenheidssextet Sixpack dit goed in de oren knopen. Anders raken ze in de toekomst wellicht een belangrijk deel van het betalingsverkeer kwijt aan innovators zoals Google.

6 antwoorden
 1. george.kerstholt@careworld.nl'
  george kerstholt zegt:

  Er zijn diverse redenen waarom dit niet hier zo snel zal gaan. Google heeft om betaaldiensten te mogen doen een vergunning nodig in Nederland. Volgens mij is die er niet. De grootste clearinghuizen voor betalingen zijn in Nederland: Ideal en Paypal (voor de creditcards);
  Het Nederlandse systeem is niet uitgerust voor een extra app.
  Winkeliers vragen zich steeds meer af “what is in it for me” en zolang er nog geld gerekend wordt voor een betaaltransactie zit de retail niet te wachten op extra kosten.
  Kortingscoupons zijn in Nederland niet echt populair. Een van de redenen is dat je ingeleverde coupons moet bewaren bij de transactie vanwege de omzet en fiscale verantwoording.
  Nederlanders zijn berucht om hun pinpas gebruik (vooral de Postbank heeft/had hiermee wereldwijd een reputatie opgebouwd), creditcards werken fundamenteel anders.
  Het chippen voor kleine bedragen is inmiddels de beroemde dood gestorven en het ‘rabo-bel-betalen’ komt niet vande grond vanwege de vele obstakels op de weg.
  Om een betaalsysteemgeaccepteerd te krijgen inde markt heb je snel een hoge gebruikersacceptatie nodig, dat vereist medewerking van een groot aantal acceptanten, die zijn er vooralsnog niet in het huidig spectrum.
  Conclusie; leuk maar niet eerder dan 2025 wellicht….man dan gaan wij al met vroegpensioen! Zie jij je dan nog lopen met je ‘smarttablet’ om ergens korting te krijgen op je disco-spijkerbroek..?

  Beantwoorden
 2. Wieske17@dds.nl'
  Wieske zegt:

  Om even op het laatste punt te reageren van George. Google heeft het heel sterk aangepakt om de acceptanten mee te krijgen, namelijk door gratis terminals weg te geven. Dan heb je dus al vrij gemakkelijk één helft mee. En als vanaf volgend jaar (waarschijnlijk….?) ook de meeste telefoons van NFC worden voorzien, en/of smarttags gratis worden uitgedeeld, dan hebben consumenten in ieder geval al de (technische) mogelijkheid. Al zijn er verder natuurlijk nog heel wat hobbels te nemen, vraag is hoe het Sixpack initiatief die gaat aanpakken..Maar ik geloof zeker dat we voor 2025 met een mobieltje gaan betalen in de winkel!

  Beantwoorden
 3. wieske17@dds.nl'
  Wieske zegt:

  Nog vergeten te zeggen: ik schat de kans groter in dat we eerder door het Sixpack initiatief met mobiel gaan betalen in Nederland, dan met de Google Wallet. En als ze gaan samenwerken, dan kan het misschien nog wel sneller gaan..!

  Beantwoorden
 4. f.muller@nibesvv.nl'
  Folkert Müller zegt:

  Google Payment Limited (London) heeft sinds maart 2007 een vergunning als ‘financial services firm’ van de Financial Services Authority (FSA), de Britse toezichthouder. Volgens die vergunning mag Google elektronisch geld uitgeven.

  De Nederlandsche Bank (DNB), de Nederlandse toezichthouder, heeft Google opgenomen in haar Register kredietinstellingen en financiële instellingen. Google is tot het register toegelaten op grond van het zogenoemde Europees paspoort en heeft daarmee vergunning tot het “verrichten van diensten elektronischgeldinstelling uit EER”. Banken, maar ook niet-bancaire ondernemingen zoals Google, mogen elektronisch geld uitgeven, als ze daar tenminste een vergunning voor hebben. Zo’n niet-bancaire onderneming heet elektronischgeldinstelling (egi).

  Wat niet is, kan dus zo komen…

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] banken en creditcardmaatschijppijen zich kunnen aansluiten. Enigszins vergelijkbaar met Google Wallet. Kortom Apple Passbook wordt mijns inziens een platform, waarbij Apple ongetwijfeld een graantje […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.