Slim varkentje voor consumenten

Leestijd: 3 minuten

In tijden van economische onzekerheid daalt over het algemeen het consumentenvertrouwen. Daarmee dalen ook de bestedingen en nemen de spaartegoeden toe. Maar ja, hoeveel rente krijg je nu eigenlijk op een spaarrekening? De rentes variëren momenteel van maximaal 3% op een gewone spaarrekening en 4,5% op een 2-jaars deposito. Hoe kun je sparen voor consumenten aantrekkelijker maken?

Vorig jaar was het Amerikaanse SmartyPig één van de pitchende bedrijven op FinovateStartup 2008. In een video leggen ze uit hoe SmartyPig werkt (Quicktime, Windows Media Player). SmartyPig is een simpel maar doeltreffend concept en een goed voorbeeld van social banking. Het stelt je als spaarder in de gelegenheid duidelijk spaardoelen te stellen. Je kunt zelf sparen, maar ook familie mee laten sparen. Bepaal je doel en bepaal het moment van besteden. Als je je spaardoel bereikt, dan krijg je niet alleen een relatief hoge rente, maar een extra bonus van 12% als je het geld besteedt bij één van de aangesloten winkeliers in de VS: Amazon.com, Bestbuy, Travelocity of Macy’s. Om tijdens de feestdagen de bestedingen extra te stimuleren – gespaard geld moet ook een keer rollen – kun je met kerst de extra bonus ook besteden bij Barnes & Nobles, Gameshop en The Gap.

With credit card debt skyrocketing and an unstable economy, we strongly feel the time has never been better to help consumers get back to the basic idea of sensibly saving for the things they want in life. And simply put, we think SmartyPig is the easiest way to get on track again. Please enjoy the experience of simple, smart, savings. – Mike Ferrari & Jon Gaskell, Co-Founders

Op Visible Banking staat een interessant interview met de nieuwe CEO van SmartyPig Bob Weinschenk en co-founder Mike Ferrari.

Wat vind ik zo mooi en goed aan dit concept?

  • Sparen wordt weer leuk. Je hebt een duidelijk spaardoel voor ogen. Hoewel het bezit vaak het einde van het vermaak is, kun je totdat je het spaarbedrag bereikt hebt dromen van die mooie tv of vakantie.
  • Je kunt eenvoudig anderen bij je spaardoel betrekken. Sparen wordt sociaal gemaakt. Dus opa en oma kunnen meesparen met een kado voor de kinderen. Of de huwelijksgasten kunnen meesparen voor de bruidschat.
  • Consumenten worden weer bewust gemaakt van het belang van sparen. Wellicht was het in het verleden wel te makkelijk om je in de schulden te steken. Wat is er mis met ouderwets sparen voor een uitgave? En de rente op leningen voor consumptieve bestedingen is al jaren niet meer voor de fiscus aftrekbaar.

SmartyPig doet mij een beetje denken aan de Rentepunten van de Postbank of ING Rentepunten, zoals het heet sinds de blauwe leeuw zijn pels verruilde. Bij de ING ontvang je op diverse spaarrekeningen gratis Rentepunten. Met deze Rentepunten kun je zeer voordelig aankopen doen in de ING Rentepuntenwinkel. Voor de producten in deze winkel betaal je maximaal de helft van de adviesprijs in euro’s en de andere helft met Rentepunten. Per gespaarde euro krijg je 100 Rentepunten en bovenop de rente ook nog eens Rentepunten. Het lijkt alsof de ING heel veel weggeeft, maar ik verdenk de ING ervan vooral producten in de winkel te hebben, die binnenkort uit het assortiment van de leverancier verdwijnen of al zijn verdwenen. Ik deed de proef op de som. De Philips 32″ Ful HD LCD TV is bij Philips in de online shop niet meer te vinden.  Met dit zeer beperkte bewijs veroordeel ik het principe van ING Rentepunten overigens niet. Ik vind het zelfs heel slim bedacht.

Als we in Nederland ook weer terug willen naar de tijd van eerst sparen en dan kopen, dan zie ik op basis van de SmartyPig en ING Rentepunten mooie onderscheidende mogelijkheden voor banken. Beiden initiatieven maken sparen (weer) leuk.

Share

0 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] “Voorlopig wordt het spaarpuntensysteem alleen ingezet om actieve gebruikers te belonen”, aldus Maurits. “Zij nodigen anderen uit en dat maakt onderdeel uit van ons virale marketingmodel. Het ligt in de lijn der verwachting, dat wij onze gebruikers gaan belonen als zij via Paypool geld gaan besteden. Wij zijn nu aan het onderzoeken, hoe we dit kunnen opzetten. Paypool ontvangt een vergoeding van een aangesloten online retailer, wanneer iemand via Paypool geld besteed. Wij gaan dit geld doorgeven aan de consument in de vorm van spaarpunten”. Maurits vergelijkt deze methodiek met Mastercard’s haalmeeruitjekaart.nl. In de loop van 2012 zal Paypool meer bekend maken over het spaarpuntensysteem. Het spaarpuntensysteem doet mij overigens denken aan Smartypig. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.